0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

正常奶粉唔應該有黑點架嘛...但我呀B食Hipp d便便幾靚我又唔想幫佢轉奶粉,之前呀B係食能恩既但就因為無便便先轉左Hipp...依家我都唔知點好...

男爵府

15週年勳章

jellyson 發表於 17-3-29 16:10
d黑點0係罐奶粉度睇唔到架...我係沖完奶餵緊阿B既時候望一望個奶樽, 突然見到點黑色野浮左出黎, 即刻成樽奶 ...

正飲緊呢個批次woooo 食左大半罐啦wooo
係咪要stop呀
佢而家厭奶 有冇關系呢?
你地有冇一樣情況?

複式洋房

之前我飲果罐都有呀,又係以為自己洗唔乾淨奶樽,幾次都係咁飲飲下有黑點,新呢罐未見到有

複式洋房

回覆 Bububabypig 的帖子

咁你仲繼唔繼續比BB飲呀?我諗緊好唔好轉奶粉...

複式洋房

回覆 工程進行中 的帖子

我個B呢期食奶都少左呀! 佢依家2個半月, 我沖4安半奶佢成日都飲3安左右就唔肯飲, 我都唔知係咪開始厭奶...

複式洋房

原來我都有呢罐47287142生產偏號,之前飲有黑點,呢幾次再開又唔見有黑點,佢品質咁有問題想轉奶粉,但唔知轉邊隻好?

複式洋房

我係萬寧買,好膽心bb食完有唔知咩影響,食左成大半罐,有時有黑點,有時又冇wo!

大宅

我仔由出世飲到依家,到依家4個幾月,都未見過你哋講既黑點

複式洋房

Bububabypig 發表於 17-4-3 09:12
原來我都有呢罐47287142生產偏號,之前飲有黑點,呢幾次再開又唔見有黑點,佢品質咁有問題想轉奶粉,但唔知 ...
我都係想轉都唔知轉邊隻好...

男爵府

15週年勳章

今晚 我發現有黑點啦 第一次見
好似鑊濃
好細點 初時以為有蟻 唔記得左影相

其實使唔使同衛生署投訴?

轉唔轉奶好呢?

其實食得幾ok⋯便便又靚⋯

樓主 Hipp果邊仲有冇解釋?

複式洋房

工程進行中 發表於 17-4-4 02:01
好似鑊濃
Hipp果邊無再解釋d咩喇,佢話會問德國果邊拎返份報告證明食用安全wor...但so far都未send比我。我又係同你一樣,bb食得幾好便便又靚,所以一直都猶豫緊要唔要轉奶,照比佢食Hipp又唔係幾放心呢d黑點,苦惱中😩

男爵府

15週年勳章

jellyson 發表於 17-4-4 18:27
Hipp果邊無再解釋d咩喇,佢話會問德國果邊拎返份報告證明食用安全wor...但so far都未send比我。我又係同你 ...

https://youtu.be/oSxVOMxGS0w

https://www.snowmilk.com.tw/qAndA_general.php

睇完焦粒 之後
安心左d

複式洋房

岩岩睇左,咁我都放心d,Thanks ar!!

民房

之前阿B飲另一隻牌子都試過有黑點(其實係啡褐色),後來查過係正常現象,所有牌子奶粉製造過程經高溫170-190C加熱後,都間中會有小小啡/黑點出現,唔影響安全性或營養 https://read01.com/y8KaNB.html
至於低敏,即係HA水溶性蛋白配方,真心想講句 (因為屋企兩代人都係婦產科和兒科醫生)如果BB一切正常或者只有輕微敏感(大部分BB都有少少濕疹),唔好隨便比佢哋飲低敏/號稱防敏配方,因為BB習慣咗細粒子嘅蛋白質,將來吸收食物中正常嘅蛋白質會造成問題,因此新加坡低敏配方係要鎖在架內,不是隨便買到的!

香港政府呢方面缺乏管制,低敏變咗"大眾化"產品,廣告日日播,其實好危險,要睇個別奶粉公司有冇良心同道德。有啲奶粉公司主打低敏,有啲就算有(包括呢個留言區內提過嘅兩個牌子)都有好出名嘅低敏HA配方,但係未必大肆宣傳,因為呢啲係俾真實有需要既嚴重敏感BB,而唔係適合所有BB ,好多外國研究都探討過呢個問題,大家上網隨處可見結論。道理等於冇頭皮嘅人用去頭皮洗頭水,以後反而有頭皮。

總之都係一句,作為爹哋媽咪,樣樣野都需要認真瞭解多啲!

大宅

工程進行中 發表於 17-4-4 02:01
好似鑊濃

我想問下你地個b食喜寶呢
會唔會有層油嫁的奶
我留意到的奶好似有層油禁樣
同埋我個女食完好快會肚餓
未夠3個鐘好準時就會喊要食
有時2個半鐘已經叫救命....
之前食食雪印太多啖轉左喜寶
雪印可能糖份高頂得下

男爵府

15週年勳章

冇油wo

我女 細食 佢食4安奶粉 已經可以4個鐘
夜晚仲可以4安頂到天光

我反而想佢可以食多d

大宅

工程進行中 發表於 17-4-15 16:55
冇油wo

我女 細食 佢食4安奶粉 已經可以4個鐘

你女幾大呀?
我個個就黎滿月食緊1號...
我一陣餵奶影你睇下丫

男爵府

15週年勳章

Junjuncheung 發表於 17-4-15 20:22
你女幾大呀?
我個個就黎滿月食緊1號...
我一陣餵奶影你睇下丫

3個月
都係食緊1號

首頁

尾頁

跳至