懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

CC26 發表於 17-3-28 07:52
睇咗醫生喇,洗咗痛個隻牙。牙醫話都有可能係因為抵抗力弱咗所以發炎。洗咗牙冇咁痛,我冇食消炎藥呀,所 ...

舒緩到就好喇

複式洋房

CC26 發表於 17-3-28 07:52
睇咗醫生喇,洗咗痛個隻牙。牙醫話都有可能係因為抵抗力弱咗所以發炎。洗咗牙冇咁痛,我冇食消炎藥呀,所 ...

牙醫就一定要睇,佢會比最好的建議你。我智慧齒橫生,痛到食左2星期消炎藥,但牙醫都話無得搞,要生完最少半年先可以剝。大肚婆剝智慧齒,好易流血不止。

別墅

CC26 發表於 17-3-26 15:51
11週,智慧齒好痛,點算

如果真係mok,首先mok個時要打麻醉針!我個時有3隻!分左兩次mok.一次mok兩隻,一次mok一隻,其中有兩隻要開刀mok.mok完要食消炎藥同抗生素!加上mok完醫生建議要夫冰。食雪糕雪條凍野。加上你懷孕初期。生冷野應該避免好d!醫生可能都唔建議你mok!

大宅

我10週果陣脱咗隻智慧齒, 上顎, 可以唔洗照x ray, 淨落麻醉藥, 醫生手勢好, 冇痛冇腫, 而家個女出咗世差不多3月大喇

別墅

chowwendy 發表於 17-3-31 03:16
牙醫就一定要睇,佢會比最好的建議你。我智慧齒橫生,痛到食左2星期消炎藥,但牙醫都話無得搞,要生完最少 ...

已經睇咗牙醫洗咗牙,佢話要保持清潔,因為有牙肉包住啲位有時刷唔到會有細菌,我冇食抗生素呀,只係食止痛藥,洗完牙已經冇咁痛。唔該晒大家意見

別墅

chowwendy 發表於 17-3-31 03:16
牙醫就一定要睇,佢會比最好的建議你。我智慧齒橫生,痛到食左2星期消炎藥,但牙醫都話無得搞,要生完最少 ...

點解生完都要半年後先可以剝既?牙醫冇講呀,只係話依家唔做得,加上唔可以照x ray,都要生完先算

伯爵府

睇牙醫,我個陣唔想食止痛藥無辦法只可以忍

別墅

Jo.c 發表於 17-3-27 09:36
我十幾週果都系甘都淨系可以死忍
但我上網睇 話 孕婦頭大個月都吾可以去拔牙
如果真系拔 都要4- ...

咁蛀牙去補牙得唔得?

複式洋房

Phoebelily 發表於 17-4-2 10:19
咁蛀牙去補牙得唔得?

我上網睇就 最好頭3個月都吾好搞任何野
最好系4-6個月個陣就ok
不過你都可以問下醫生意見先

別墅

Jo.c 發表於 17-4-2 17:31
我上網睇就 最好頭3個月都吾好搞任何野
最好系4-6個月個陣就ok
不過你都可以問下醫生意見先

好呀⋯⋯唔該晒(emoji)(emoji)因爲我都驚整牙果啲藥水好毒(emoji)

別墅

回覆樓主:

我大約在27weeks時牙痛,智慧齒最後的牙肉腫痛了,附近的牙齦都很痛,回想起吃因為太多熱氣東西。

那時痛到吃不到東西,牽連到頭痛和頸痛。

去了看牙醫,醫生說有菌滋生,懷孕媽媽與一般人相比,懷孕媽媽會特別感到痛楚。不要說脫牙吧,連洗牙都不太敢,但醫生說洗牙會減少細菌,可是那次因為緊急看牙醫,所以只是為我檢查,沒有洗牙。

一星期約了另一家牙醫打算去洗牙,有說明懷孕七個月,去到才說要看看醫生是否認為我-懷孕七月,可以洗牙與否。我想洗,一,仍然牙痛,想菌洗走些,快些好。二,我都到了現場。不明對胎兒有什麼影響,只是洗牙。

最後醫生幫我檢查完牙齒,會幫我洗牙。當洗牙時才後知後覺記起,牙醫會用工具會括到牙齒和牙肉,其實會痛。我肚裡的bb立刻動了動,猜想他也感到媽媽有些輕微痛楚。立刻心懊悔了,bb而且會聽到嘈雜聲音,可能他都有些害怕,他都是有生命,有感覺呢!。 洗完一邊,真的要停一停,醫生感到我有些緊張,好快洗完另一邊便完。

我想說:1)不要脫牙,因為要打麻醉汁,妳願意,其實牙醫都不會為妳脫。2)前後三個月不要洗牙。3)牙痛時可能熱氣而令抵抗力減低,菌便有機會入侵導致牙痛,應少吃熱氣東西。真的遇上,都要看看牙醫,起碼知道有咩事,醫生會告知你牙痛的原因和之後要怎做,拿個安心。多用溫鹽水漱口,吃清東西如粥。那時我煲了一大煲粥和一大煲雪梨蘋果水,吃完又睡,睡完又吃,才好了很多。不怕涼飲雪梨會涼。因為自己知道那時吃了很多很多熱氣東西,一定要清熱氣。沒多久便差不多好了。

到尾聲時吃了一包馬仔,老公知我喜歡吃,所以吃了些,那晚開始又起了少少牙肉痛,所以我的牙痛再一次証明是熱氣。之後真的不敢再吃太熱氣東西了。

每人情況不同,我是過來人,牙痛係好慘,希望分享這篇可以幫到妳。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得懷孕期間,牙齒好脆弱,平時含下鹽水消毒。

複式洋房

Phoenix325 發表於 17-3-31 18:26
我10週果陣脱咗隻智慧齒, 上顎, 可以唔洗照x ray, 淨落麻醉藥, 醫生手勢好, 冇痛冇腫, 而家個女出咗 ...

其實我由8週開始間唔中就智慧齒痛. 果陣睇咗牙醫話要4-6個月可以剝.
而家啱啱16週. 心大心細 想剝咗佢. 但又怕麻醉藥影響個胎. 佢果陣打咗幾多支局部麻醉藥?

大宅

smalli123 發表於 17-7-15 17:22
其實我由8週開始間唔中就智慧齒痛. 果陣睇咗牙醫話要4-6個月可以剝.
而家啱啱16週. 心大心細 想剝咗佢. ...

一支咋, 而家個女都6個半月喇

別墅

應該唔好mok會好d!
因為mok牙前牙醫會同你照左x way先。之後又要打麻醉針。有機會可能要開刀mok。孕婦開刀流血怕難止血呀!!mok完又食唔到野。到時你又會擔心bb吸收唔夠!我之前都有3隻智慧齒呀。明白痛起上黎有幾辛苦。我都有聽過懷孕智慧齒會痛。所以之前把心一橫!mok晒3隻!

大宅

前兩日食食下野隻大牙鬆左半邊,頂吾順昨晚去脫左。
因為係吊住半邊,最終冇用麻藥含冰水脫左,脫左舒服好多羅。

首頁

尾頁

跳至