跳至

首頁

尾頁

大宅

airforce1 發表於 17-6-27 15:23
成人十個有7個唔like. 人工冇端端被政府徵收咗1/3,一般工作機會更少,職位前景更差。男人冇錢壓力好大。當 ...

你覺得小朋友長大會唔會同我地而家差不多慘,還是ok?

大宅

timtimday 發表於 17-6-27 21:05
回覆 litttle_o 的帖子
Can't agree more !!! I live in Melbourne. Compare to Melbourne Sydney is much more better. Transportation is convenient, unlike here is Melbourne you can't go anywhere without a car

別墅

回覆 manman1018 的帖子

始終唔識揸車都係麻煩D...
有 train 的地方都會好D,如果唔係 miss 一班巴士要等好耐 :(

大宅

manman1018 發表於 17-7-3 16:36
Can't agree more !!! I live in Melbourne. Compare to Melbourne Sydney is much more better. Transpor ...
Sydney is different, the cbd traffic is terrible. And the parking can be as expensive as 27 Aud per hour. I will say majority people go to cbd(townhall/central) to work daily, must take train instead of drive.

男爵府

回覆 timtimday 的帖子

想問下悉尼多虫同污英嘛??

洋房

我今年年頭回流,找了megatop cargo. 覺得價錢幾合宜,不過要自己買箱pack箱,他們只是負責door to door delivery. 你可以試試quote價。
http://www.megatop.com.au/
61 2 95165655

SYDNEY-HONG KONG
Sea Freight: T/T 16 days
+100KGS $1.50/KG (Min $150)
Handling $88.00
Security $44.00 per pallet
SOLAS $33.00

Pick-up (optional)
+100KG $66.00 (Sydney Metro, boxes, ground floor)
+250KG $77.00
Toll (If required) $33.00

**For Example total cost by Sea based on 1 plt @ 100kgs = $315.00 (Excluding Pick-up)

別墅

回覆 Justaustchau 的帖子

好詳細呀!Thank you!!I'll have a look. :)

別墅

回覆 kckkck 的帖子

sydney 始終大城市,烏蠅會比較少如果你住 house 昆蟲一定有, 住 apartment 會少D

別墅

airforce1 發表於 17-6-27 15:23
成人十個有7個唔like. 人工冇端端被政府徵收咗1/3,一般工作機會更少,職位前景更差。男人冇錢壓力好大。當 ...

師兄留言放笑彈

別墅

想知公校資源真係好不足? 差香港好多?
CatCatBB

大宅

catcatwong 發表於 17-7-11 16:25

我自己覺得係,可能我太怪獸

大宅

catcatwong 發表於 17-7-11 16:25

我大仔未去前讀IB私幼,資源上係無得比,澳洲人叫呢d standard 做good enough,我叫做死唔去

大宅

litttle_o 發表於 17-7-11 18:00
我大仔未去前讀IB私幼,資源上係無得比,澳洲人叫呢d standard 做good enough,我叫做死唔去
...
我呀仔讀catholic 又幾好。二千幾一年我覺得好affordable. 乘番港紙一千蚊一個月到。反而想問,聽聞學生有學生証,返放學用opal 坐火車不用錢,請問如何申請?

男爵府

litttle_o 發表於 17-7-11 18:00
...

二十幾三十年前屋企同成班親戚朋友幾個families 移民澳洲,唔駛錢都唔會入澳洲public schools,因為質素及考大學成績問題。無論小學中學,我地父母寧願俾貴學費,細路全部入independent schools (主要係grammar schools)。

依家移民澳洲,仲會以為澳洲public schools (除selective schools 外),真係好似香港啲國際學校?

唔係咁天真吖嗎?!

複式洋房

timtimday 發表於 17-4-26 20:31
大家好,我將會由澳洲搬返香港,請問有無搬運公司推薦?Thank you!

我都諗住回流呀 ...都係煩緊同樣嘅問題(emoji)(emoji)(emoji)

別墅

回覆 haaannaaah 的帖子

你打算幾時搬呀?你住澳洲邊度?

複式洋房

timtimday 發表於 17-7-22 20:35
回覆 haaannaaah 的帖子

你打算幾時搬呀?你住澳洲邊度?

應該年底 我住Sydney呀

別墅

haaannaaah 發表於 17-7-24 17:59
應該年底 我住Sydney呀
咁啱嘅,我都係住 Sydney, 諗住年底返香港😆

大宅

haaannaaah 發表於 17-7-22 14:28
我都諗住回流呀 ...都係煩緊同樣嘅問題(emoji)(emoji)(emoji)

可否講下為何回流?

大宅

litttle_o 發表於 17-7-26 19:43
可否講下為何回流?
可否講下為何回流?X2小朋友讀書係我最大考慮

首頁

尾頁

跳至