論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

cattz288 發表於 17-5-31 19:37
年紀大就有呢d麻煩野

佢又會比你keep舊約同passport?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

jumug 發表於 17-5-31 23:43
佢又會比你keep舊約同passport?

我會自己去搞文件嘛!二黎佢仲要返工, 邊得閒搞手續! 自己搞會安心d
放下自在

男爵府

cattz288 發表於 17-5-31 19:37
年紀大就有呢d麻煩野

佢年紀唔算好大,上年42歲
突然同我講佢覺得塊面痺痺地,一量血壓180幾,立即的佢去急症,血壓再飆升到2xx

祝下一位僱主好運,因為通常都唔會問到呢d嘢

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

jumug 發表於 17-5-31 23:51
佢年紀唔算好大,上年42歲
突然同我講佢覺得塊面痺痺地,一量血壓180幾,立即的佢去急症,血壓再飆升到2xx ...

4字頭唔諗喇! 我仔女細, 邊有精力同佢地玩

放下自在

象牙宮

eg_mere 發表於 17-5-30 18:18
如題

主要收入是...僱主 畀錢落廣告
另工人, 雇主 data base, 轉買商用而獲利。
數字資料 都是錢來架。

僱主可畀錢落廣告請工人。$290放30天廣告
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

我試左兩個月,我兩個小朋友,d姐姐好多都唔睬我

子爵府

Helper choice 果啲工人真係好揀擇
明明佢自己msg我,叫佢in又失蹤
放左廣告兩個月,50幾個工人都係咁

大宅

經helper choice約見了幾位姐姐,後來與其中一個簽了約,初時佢話想佢自己去搞轉僱主,但基於有我自己私人資料,我比左agent搞. 同埋姐姐要完了約先可出來處理,太遲了

其間agent有失誤miss了個期去入境處,即埋怨我都話初初比佢去搞,咪唔會miss了個期,又話想攞番文件自己搞,又呢樣那樣有好多要求,但agent搵到隔幾日的期比我,都唔差那幾天,我叫番agent搞

期間不停同我講佢舊僱主想續佢,又話要買貴價的菲航,最後仲要forward埋話舊僱主message比我,話每個月加佢$200人工,我即刻問佢想點,我無可能加比佢,佢答我唔係向錢看....

我同我老公好嬲,既然佢想續番舊僱主,同埋佢咁多要求,最後我地withdrawn application.

男爵府

eg_mere 發表於 17-5-30 18:18
如題

甘有冇人試過用Domestic Helper請姐姐?

男爵府

回覆樓主:

我經helper choice搵到一個海外,做左5個月。暫時好好。

我有兩個小朋友,家中長期有長老幫手。

大宅

回覆 tungtung12 的帖子

請問你搵到海外既點辦手續?費用多少?有視像會面嗎?

伯爵府

tungtung12 發表於 17-6-2 02:35
我經helper choice搵到一個海外,做左5個月。暫時好好。

我有兩個小朋友,家中長期有長老幫手。

我都係搵咗海外,so far都ok

同好幾個傾過whatsapp。好詳盡。
最終請果個就video call咗

伯爵府

vivilau 發表於 17-6-2 10:10
回覆 tungtung12 的帖子

請問你搵到海外既點辦手續?費用多少?有視像會面嗎?

Video call 可以自己安排
以direct hire 形式請
任何agent都可以做

伯爵府

che48 發表於 17-6-1 19:53
經helper choice約見了幾位姐姐,後來與其中一個簽了約,初時佢話想佢自己去搞轉僱主,但基於有我自己私人 ...

請本地就有呢個問題
最低工資都幾難請人

大宅

jumug 發表於 17-5-31 19:39
d姐姐好鍾意一次過同唔同僱主簽約,最後再慢慢揀

我個姐姐都係早排簽咗,最後佢又取消

我發現工人利用我,簽左約,攞左兩星期visa,繼續找顧主,分分鐘唔來,我可能要兩手準備,繼續見工人,萬一來唔到,也馬上簽過另一個,真係好苦惱(emoji)

大宅

真的好難請,好多都唔覆,尤其我有兩個小朋友細(2歲、4歲)同埋好多完約姐姐要求自己一間房.....

我最終好辛苦先係agent度簽了個姐姐

象牙宮

yswong 發表於 17-6-2 14:59
我發現工人利用我,簽左約,攞左兩星期visa,繼續找顧主,分分鐘唔來,我可能要兩手準備,繼續見工人,萬 ...

咁衰!! 希望入境處唔好再批佢visa!!
放下自在

侯爵府

che48 發表於 17-6-1 19:53
經helper choice約見了幾位姐姐,後來與其中一個簽了約,初時佢話想佢自己去搞轉僱主,但基於有我自己私人 ...

'forward埋話舊僱主message比我,話每個月加佢$200人工'-有無咁cheap 呀,其實可能利用你⋯cap 低你同佢之前既對話比前僱主睇,同佢講已有大把新僱主等緊佢
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

大宅

回覆樓主:

我就係呢到HC搵到個完約姐姐,再用HL間agency攪手續千七都好過萬幾呀,fb都有post,HL又有搵,sent whatsapp都成6、7十個,有三兩個約好又放飛機

大宅

我姐姐都係Helper Choice搵,so far做野有95分
但要有心理準備,去得呢個網搵工嘅姐姐大多都好揀工

首頁

尾頁

跳至