論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

總之我地做僱主就慘啦! 佢唔做都仲要比機票佢返歸。

珊瑚宮

星加坡。台湾。断约回鄉要工人自己買机票
玩具萬歲!

男爵府

JoGoMa 發表於 17-7-15 22:07
我個都係4個月。

你有無再請呀?我個個三個月貨仔

大宅

magpik 發表於 17-7-18 11:00
你有無再請呀?我個個三個月貨仔

請左:已無任何期望了

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

fitfish 發表於 17-7-17 16:48
星加坡。台湾。断约回鄉要工人自己買机票

其實真係啱, 因為未完成2年約, 點解僱主要比回程機票? 而且香港假期都特別多, 清明, 重陽關佢地咩事? 外傭又吾洗拜山, 點解有假放? 其實香港政府應該將外傭假期另外編, 不應該跟香港人一樣照勞工假放。

另外外傭大肚就應該立即返回原居地, 因為佢地份工係需要勞動, 大肚就吾適合工作, 不應同香港人待遇相同。

人工就年年REVIEW, 法例咁多年都無人提出要REVIEW

jimmy0906    發表於 17-7-19 11:44

大宅

Connielai 發表於 17-7-18 21:10
其實真係啱, 因為未完成2年約, 點解僱主要比回程機票? 而且香港假期都特別多, 清明, 重陽關佢地咩事? 外傭 ...

大肚照放產假係最白痴!請外傭好多時係想俾太太出去做工,佢放產假,咁太太點返工?分分鐘要照顧番佢,咁到底邊個先係僱主

伯爵府

回覆 purple_lily 的帖子

咪係囉, 外傭工作岡位跟本係吾適合大肚, 吾可以跟香港人福利。
外傭應該用另一套假期同福利, 吾應該同香港人一樣, 吾知點解政府咁多年都無人提出。

男爵府

Connielai 發表於 17-7-18 21:10
其實真係啱, 因為未完成2年約, 點解僱主要比回程機票? 而且香港假期都特別多, 清明, 重陽關佢地咩事? 外傭 ...

因為班姐姐好團結,年年都會出黎遊行

而我地班僱主只係網上度申

別墅

無處不在 發表於 17-6-26 12:19
唉! 佢話掛住個女想返屋企,咁呢個我唔免強,但咁樣我又要比舊錢請個新工人,其實係佢自己話唔做,點解僱主 ...

Same case, but my helper worked longer than your one, she is 8 months. Sigh (emoji)

別墅

OKC 發表於 17-7-16 10:55
香港政府係好保障外傭,我地一班苦主只有硬食,唉!

X2 (emoji)(emoji)(emoji)

大宅

係,啲菲好團結,成日要求哩樣嗰樣,香港個僱主會都唔會幫我地爭取,又唔保障僱主,明明東南亞最好福利係香港,重要比啲工人贏晒,而且佢地又唔係香港人,唔應該同我地返工一樣待遇,就算我地返工,都唔會保證年年有人工加啦

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

我工人今日都同我辭職, 做左 3 年, 我過兩日仲去旅行..........煩

複式洋房

BOBO128 發表於 17-7-26 00:36
我工人今日都同我辭職, 做左 3 年, 我過兩日仲去旅行..........煩
Please check pm

複式洋房

無處不在 發表於 17-6-26 12:19
唉! 佢話掛住個女想返屋企,咁呢個我唔免強,但咁樣我又要比舊錢請個新工人,其實係佢自己話唔做,點解僱主 ...
Please check pm

男爵府

回覆 無處不在 的帖子

你唔經agent 揾自己攪未慳番d 錢law. 公司揾人經agent 都要俾一大舊錢。個個人做一陣就走,公司唔經agent, 就可以唔駛俾舊錢。同樣道理。
你可以自己攪,自己係d helper facebook 約人見工,攪機票,contract.

我都係番工媽媽,我姐姐都係自己揾,之後第一個約揾一間菲律賓agent 係中環既幫我攪,之後幾個約我都係自己攪。不過如果你請印傭就點都要經agent. 不過都可以自己揾人,經agent 攪合約手續。咁慳好多。包埋機票同驗身都係$5,000

男爵府

回覆 Connielai 的帖子

政府要確保僱主張佢地送番原居地,唔係佢地可以話無錢番鄉下,到時未又係納稅人俾。
你請本地鍾點,佢都要放假,即人地外國請香港人relocate 去做都要分開唔同假期,咁未去番"華人與狗不得內進" 年代? 張心比己,己所不慾勿施於人。

姐姐大肚,我都見有僱主俾佢停薪留職,或以勞工法俾佢部分薪金包機票送佢番鄉下生,生完再番來做,現重同埋僱主去加拿大。

人間有情,但你咁睇低人地,就真係無人格,唔好同人講你俾人歧視。無人會可憐你。

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

我試過工人返一日工話唔做, 朋友更誇張, 第一日一入屋就話唔做

大宅

回覆樓主:

咁你點算?要再比agent fee? 定agent可唔洗你比佢嗰筆?

伯爵府

回覆 readymama 的帖子

網上討論都可以人生攻擊話我無人格? 好似你歧視緊我, 不過我吾介意, 把口係你, 我吾再回應你這個咁有人格既人。

子爵府

hker 發表於 17-6-26 13:39
this is hk

就算被工人罵/ 被財務追數/ 請個"白痴“回來

想請問,工人姐姐走果張機票,法例到底駛唔駛包行李?我都俾agent大過話一定要包行李

首頁

尾頁

跳至