跳至

首頁

尾頁

子爵府

wgcw1210 發表於 17-6-29 20:59
多謝你明白0既感受, 上嚟講亦純為發洩加分享, 等大家為意呢D稅務問題
我都同你一樣, 每次打去都寫低佢哋係 ...
新生活, 新人事, 新環境就要有新態度新心境.. 每一日都係學習中.
向好個邊睇, 黎到加拿大, 做咩都唔洗太認真, 可以放鬆D..命都應該長D

你黎左几耐? BTW, INLAND APPLICATION慢咁多, 好奇點解會咁揀呢?

別墅

yy13 發表於 17-6-29 21:04
路過
想請問一下
呢183日有冇exceptional case 呢?
這個是海外稅務高班的問題exception 是有的,因為香港和加拿大有treaty.
do you qualify? 我就答你唔到了.
each case is different!

子爵府

好媽媽勳章

yy13 發表於 17-6-29 21:04
路過
想請問一下
呢183日有冇exceptional case 呢?

以下呢條link有講, 你可以寄張FORM比稅局叫佢比opinion你
http://www.cra-arc.gc.ca/tx/nnrsdnts/cmmn/rsdncy-eng.html

If you want the Canada Revenue Agency's opinion on your residency status, complete either Form NR74, Determination of Residency Status (Entering Canada) or Form NR73, Determination of Residency Status (Leaving Canada), whichever applies, and send it to the International and Ottawa Tax Services Office. To get the most accurate opinion, provide as many details as possible on your form.

唔好意思, 我講得白D... 而家諗番... 所謂福利其實都唔係只係睇醫生拎牛奶金等等,
揸車行條馬路highway都要maintain...
btw, 我屋企附近D路好爛... 好多窿

別墅

回覆 wgcw1210 的帖子

小心填錯的話....

If you are a deemed resident of Canada for the tax year, you:

• must report world income (income from all sources, both inside and outside Canada) for the entire tax year

子爵府

好媽媽勳章

bb_g 發表於 17-6-29 23:58
回覆 wgcw1210 的帖子

小心填錯的話....
Sorry, 唔明你意思, 填錯係指"world income"? 定"entire tax year"?

子爵府

好媽媽勳章

kimmama 發表於 17-6-29 21:05
新生活, 新人事, 新環境就要有新態度新心境.. 每一日都係學習中.
向好個邊睇, 黎到加拿大, 做咩都唔洗太認 ...
我明你講乜我覺得我做人有兩個mode:加拿大同香港

我係outland application, 不過上年SUMMER開始個人坐左晌加拿大ONLY

子爵府

wgcw1210 發表於 17-6-30 01:36
Sorry, 唔明你意思, 填錯係指"world income"? 定"entire tax year"?
填全年的全球性收入,如有的話。 

子爵府

wgcw1210 發表於 17-6-30 01:43
我明你講乜我覺得我做人有兩個mode:加拿大同香港

我係outland application, 不過上年SUMMER開始個 ...
OHICIC...
兩個MODE.. 我都有..

子爵府

bb_g 發表於 17-6-29 21:54
這個是海外稅務高班的問題exception 是有的,因為香港和加拿大有treaty.
do you qualify? 我就答你唔 ...

麻煩晒
唯有下半年數住日子先訂機票
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~
**if you wanna cry, cry on my shoulder;
    if you need someone who cares for you;
    if you're feeling sad; your heart gets colder;
    yes I show you what real love can do.**

子爵府

wgcw1210 發表於 17-6-29 23:13
以下呢條link有講, 你可以寄張FORM比稅局叫佢比opinion你
http://www.cra-arc.gc.ca/tx/nnrsdnts/cmmn/rsd ...

唔該晒你
不過我唔填喇
我都問過會計師
佢都叫我唔好咁抆
我唔係想要d 咩福利
完全明白冇身份係百冇
只係想知道陪讀會唔會有額外
如果冇咪自己數住日子
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~
**if you wanna cry, cry on my shoulder;
    if you need someone who cares for you;
    if you're feeling sad; your heart gets colder;
    yes I show you what real love can do.**

別墅

回覆 yy13 的帖子

即使不是PR,有屋有小朋友,有車牌,有戶口,....等等都有可能變成"稅務上的居民".所以有疏堂親戚話而家買樓第時送小朋友過來"免費讀書"我只能"祝福"佢哋囉!

子爵府

好媽媽勳章

kimmama 發表於 17-6-30 03:25
OHICIC...
兩個MODE.. 我都有..
但有時唔記得左, 會提自己轉MODE
但去到學校有時見到D嘢真係轉唔切MODE... 尤其時係有關小朋友安全而學校又可以晌規則上保障到
0既嘢

大宅

mrshau 發表於 17-6-29 12:52
Hi樓主,我同你一樣case
老公同小朋友已經有加籍上年先來加拿大定居而我就响境內申請緊pr,我老公响呢個税 ...

Hi,我背景同你一樣,我就過兩年先打算去加拿大,請問你境內申請之後是否可以去工作?申請車牌?甘醫療可以買保險?

男爵府

白·富·美 發表於 17-7-2 13:58
Hi,我背景同你一樣,我就過兩年先打算去加拿大,請問你境內申請之後是否可以去工作?申請車牌?甘醫療可 ...

1) 我而家仲係visitor身份,所以唔可以做野
2) 拎左pr先可以申請車牌
3) 先生已有加籍,可以幫我申請埋臨時healthcare,所以我有health card

大宅

其實吾使拎左PR先申请車牌,visitor都可以的,因為當年我的landing paper 在補領中,只要有任何passport .只要有local address.就可以申请。

子爵府

好媽媽勳章

白·富·美 發表於 17-7-2 13:58
Hi,我背景同你一樣,我就過兩年先打算去加拿大,請問你境內申請之後是否可以去工作?申請車牌?甘醫療可 ...
我有上網搵FREELANCE做, 醫保我自己買左

大宅

mrshau 發表於 17-7-2 14:04
1) 我而家仲係visitor身份,所以唔可以做野
2) 拎左pr先可以申請車牌
3) 先生已有加籍,可以幫我申請埋臨 ...

Thx

大宅

wgcw1210 發表於 17-7-2 22:47
我有上網搵FREELANCE做, 醫保我自己買左

去邊度買醫保

子爵府

好媽媽勳章

白·富·美 發表於 17-7-3 06:35
去邊度買醫保
我買嗰隻係manulife0既, 自己上網買上google打cover me manulife就可以搵到

男爵府

netnetyip 發表於 17-7-2 22:03
其實吾使拎左PR先申请車牌,visitor都可以的,因為當年我的landing paper 在補領中,只要有任何passport . ...

係咪每個省有唔同規定?請問你住邊個省?

首頁

尾頁

跳至