自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

jasmine0527 發表於 17-6-28 06:45
佢講咁嚴重唔好打住都啱掛...
遲啲開會傾?到時再問清楚佢, 而家唔打咁幾大個時可以打?
打同唔打有咩好處 ...

已經問晒了!预防針一定要早d 打好D, 唔打怕中招!希望我社區多D bb 打齊針,保護住我bb

男爵府

Gopher_Lo 發表於 17-6-28 07:56
雖然幫唔到咩意見,但係我就想起另一個叫人唔好幫bb打預防針嘅post!

樓主bb就正正係真正需要社區保護嘅bb ...

其實Dr 都有講,而家真係有媽媽唔帶bb 打预防針,所以叫我要小心保護bb, 唔好去咁多人地方!

伯爵府

回覆樓主:

如果唔放心,睇多兩個兒科醫生問,不過就咁聽你講我諗我唔會再問,直情唔打,因為佢唔打,冇即時危險,但打咗係有機會即刻出事

子爵府

ctsang1006 發表於 17-6-28 08:49
我仔就係有食物敏感,我自己推遲咗打果支針,如果我係樓主我會等BB大少少先打番果支針
...

佢個枝是小學打的加強針,而且佢大個,日常生活已經去到穩定無乜問題,為安全,医生建議佢入院打

伯爵府

Gopher_Lo 發表於 17-6-28 07:56
雖然幫唔到咩意見,但係我就想起另一個叫人唔好幫bb打預防針嘅post!

樓主bb就正正係真正需要社區保護嘅bb ...

認同,健康嘅bb唔打,自己中咗都係自己攞黎,但如果惹埋啲唔打得針嘅b,就真係累街坊

男爵府

Ytfc 發表於 17-6-28 09:05
如果唔放心,睇多兩個兒科醫生問,不過就咁聽你講我諗我唔會再問,直情唔打,因為佢唔打,冇即時危險,但 ...

係啊!!揾條命博咁真係好怕有d 咩事發生!上年已經嚇到自己死咗咁了!所以唔打住……打咗入去,有咩事,我唔想後侮

伯爵府

問醫生

伯爵府

回覆樓主

希望你b過咗呢關以後健健康康成長,你b同我b一樣大又係就黎歲半,佢年尾都做過手術,不過而家冇事喇,佢地有病真係嚇死阿媽,大家加油

珍珠宮

1歲同歲半針都無打, 諗住遲D先打.

你BB 6個月時應該有打?有就唔駛怕, 始終唔算多個案

伯爵府

回覆樓主

同埋頭先建議你問多兩個兒科,諗諗下其實都唔使問,政府都講到打咗個情況有機會咁危險,私家醫生都應該冇乜邊個夠膽答你照打

男爵府

小歪仔 發表於 17-6-28 09:31
1歲同歲半針都無打, 諗住遲D先打.

你BB 6個月時應該有打?有就唔駛怕, 始終唔算多個案 ...

我仔3 個月同半歲因為腦出血,所以完全冇打!1歲支針温和好多和不影響腦部,所以醫院出信比健康院可以打

男爵府

Ytfc 發表於 17-6-28 09:23
希望你b過咗呢關以後健健康康成長,你b同我b一樣大又係就黎歲半,佢年尾都做過手術,不過而家冇 ...

Thank you mama, 我也祝福各位小孩身體健康,冇病冇痛,健康成長

男爵府

Ytfc 發表於 17-6-28 09:10
認同,健康嘅bb唔打,自己中咗都係自己攞黎,但如果惹埋啲唔打得針嘅b,就真係累街坊
...

係啊!!有苦自己知!希望各位健康的bb , mama 帶佢哋打針!保護自己也保護好似我呢d case 唔打得針的bb

男爵府

lihomahk 發表於 17-6-28 09:05
佢個枝是小學打的加強針,而且佢大個,日常生活已經去到穩定無乜問題,為安全,医生建議佢入院打
...

入院打,对我哋D小孩安全好多

珍珠宮

cyffanny 發表於 17-6-28 15:28
我仔3 個月同半歲因為腦出血,所以完全冇打!1歲支針温和好多和不影響腦部,所以醫院出信比健康院可以打
...
唔係1歲針先最"勁"咩

男爵府

Ytfc 發表於 17-6-28 09:31
同埋頭先建議你問多兩個兒科,諗諗下其實都唔使問,政府都講到打咗個情況有機會咁危險,私家醫生都應該冇乜 ...

昨日bb 睇感冒,佢話打好D , 唔好唔打!佢話私家打d 針藥靓好多,副作用比政府少好多!但如果入私家醫院打,保險冇得claim。但我哋二公婆就唸,如果入私家,萬一bb 抽搐要急救同用藥!姑娘要打比醫生点處理同点用藥!打得比佢都蚊瞓!錯過急救時間,怕bb 有事,所以第日打都係去番政府打了!!起碼有齊bb 出血報告和即時有腦、兒科醫生處理

男爵府

cyffanny 發表於 17-6-28 15:41
昨日bb 睇感冒,佢話打好D , 唔好唔打!佢話私家打d 針藥靓好多,副作用比政府少好多!但如果入私家醫院打 ...

比我呻吓…………希望各位生bb 唔好亂請陪月、保母!!我bb係一個可憐的case, 希望大家用之前想清楚!好彩我bb 得到主醫治,逃出鬼門関!但往後日子也有好多事要為佢擔心!!由佢發生事,每一個bb 應該懂的,做的!原本全部都是應該的,eg.....佢學懂轉身、坐、爬、拿東西、眼睛望東西、吃古體、學行、說話、玩玩具、睇書……每一次覆診,照腦,照眼、驗眼、照心臟、物理治療、睇遺傳科……內心好驚!!咁大個女未試過咁徨恐!对我來講, 佢學懂每件事,全部都係上天恩賜!!感恩過到每一関!!願主保護我囝囝健康成長!

男爵府

小歪仔 發表於 17-6-28 15:33
唔係1歲針先最"勁"咩

No, 歲半針先最勁!!!!

子爵府

cyffanny 發表於 17-6-28 08:51
多謝回應,請問你小孩幾歲追番d 針?

果支係一歲針,我推遲到佢三歲幾先打,主要係佢大咗對食物敏感嘅反應細咗,BB時真係嚇死我

男爵府

ctsang1006 發表於 17-6-28 16:23
果支係一歲針,我推遲到佢三歲幾先打,主要係佢大咗對食物敏感嘅反應細咗,BB時真係嚇死我
...

聽您咁講,我安心好多了!我也打算2.5 至3 歲先追番d 白喉針

首頁

尾頁

跳至