自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

回覆樓主

先鎖定地區,再鎖定屋苑,尺數,景觀同座向。諗好晒可以去附近地產鋪問經紀,叫佢搵到你目標單位再聯絡你睇樓。我果時鎖定左屋苑某座數同景觀,咁啱上地產網見到心儀單位放盤,主動打去叫經紀帶我地上去睇,2個鐘內簽埋約。做定資料搜集就容易買到心儀單位。

大宅

回覆樓主:

咁佢儲左幾多先?錢係咪真係响手頭?
明顯係你男朋友唔想買樓啦!
地產舖門口睇唔岩?係人都知門口嗰啲係假架啦!我諗無人試過門口寫嘅單位係真係有架囉,嗰啲係裝飾用多架。
搵樓係要入去同AA傾想搵咩盤,心儀屋苑有冇盤,最重要係門口個價十居其九都係流架,樓主同樓主男友有心買樓就要上網睇最新成交價黎做下功課好啲。
樓主,你真係要問清楚係男友真係唔想入地產舖定唔想買樓先

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

買樓係長期作戰,佢連睇下門口介紹既都唔想,實在唔會搵到啱心水既樓。
首先要傾清楚係咪真係想結婚想買樓、budget 係幾多、買邊區買幾大買幾多房,有晒共識就跟住慢慢睇。講真睇樓好講心水,有時睇10 個都冇一個鐘意;之後再慢慢鎖定屋苑,淨睇一個屋苑,睇到間隔尺數坐向都田熟過啲經紀,一有啱心水啱價就買。
咁樣都要搵大半年、如果想一介紹就買,除非你冇要求,否則一定後悔!

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

你自己做下功課,鎖定心儀屋苑,戶型先,搵到啱心水盤後再叫你男友一齊睇。你同朋友睇先冇所謂架,好多人都係睇兩次先買,冇規定只準睇一次架。
如果唔介意,講下你budget幾多同心儀邊個屋苑,而家首置嘅首期都唔少嘢,你肯定同男友夾埋有100萬以上現金?

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主

我覺得佢係唔想買喎,不如同佢傾下先?好過你睇啱先發覺佢搵好多理由唔買住,到時仲影響感情。

別墅

MsAudreyK 發表於 17-7-3 23:16
先鎖定地區,再鎖定屋苑,尺數,景觀同座向。諗好晒可以去附近地產鋪問經紀,叫佢搵到你目標單位再聯絡你睇 ...

無特別心儀屋苑呀,只係知唔想要邊個屋苑,座向更加無研究,係咪方向錯左呢?

子爵府

回覆樓主:

未買過樓真系好多野唔識,和有d驚,始終好貴既東西,當年百幾萬買完好驚,你問清楚男友已求婚系咪想結婚後租樓先?那攪結婚先定買樓先商糧清楚

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

fungikaikai 發表於 17-7-3 23:09
係咪只得我做主動係唔會有好結果?
好想聽下jm意見

除咗第一次買樓係我老公揀之外,之後換樓買樓都係由我負責搵盤,睇樓,申請按揭同搞裝修,老公只負責簽名。只要對方唔詐型話我處理得唔好,我唔介意自己做晒。

別墅

momonicnic1107 發表於 17-7-3 23:19
咁佢儲左幾多先?錢係咪真係响手頭?
明顯係你男朋友唔想買樓啦!
地產舖門口睇唔岩?係人都知門口嗰啲係假 ...

應該咁講,其實男友知地産鋪門口既廣告多數係假,所以佢覺得入去都無用,但我覺得點都應該搵agent傾下計,等佢可以幫我地留意下

佢話佢傾向自己上網睇放盤資料同埋同類單位成交,再決定直接用網上聯絡資料搵agent

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

唔洗失望,好明顯,男友唔想買亦唔想睇,你試吓唔好提哩件事,睇吓佢面口係咪當堂歡容D……
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

別墅

tantanmama 發表於 17-7-3 23:24
你自己做下功課,鎖定心儀屋苑,戶型先,搵到啱心水盤後再叫你男友一齊睇。你同朋友睇先冇所謂架,好多人都 ...

多謝jm,我相信我地夾埋應該夠俾budget單位既首期架啦

佢因為無錢而唔買我反而唔嬲,係而家大家既方向有分歧,所以好無奈

公爵府

fungikaikai 發表於 17-7-3 23:31
應該咁講,其實男友知地産鋪門口既廣告多數係假,所以佢覺得入去都無用,但我覺得點都應該搵agent傾下計, ...

無論係門口貼紙定係網上放盤,只要個盤係agent登出來的都係假嘅多。唔係睇啱個盤再搵agent,係將你所想搵嘅盤(屋苑,戶型,budget)講俾agent知,佢再幫你搵盤睇。

別墅

yingying124 發表於 17-7-3 23:20
買樓係長期作戰,佢連睇下門口介紹既都唔想,實在唔會搵到啱心水既樓。
首先要傾清楚係咪真係想結婚想買樓 ...

多謝jm, 上左一課!:)

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

fungikaikai 發表於 17-7-3 23:26
無特別心儀屋苑呀,只係知唔想要邊個屋苑,座向更加無研究,係咪方向錯左呢?
...

你試下同地產接觸、試下開始睇樓,你就會明呢度啲jm 講咩。
你入到地產舖,人地問你想搵咩單位、地區、budget 、尺數、座向⋯ 你咩都唔知,咁人地點搵比你睇?
同埋有jm 提左你,門口嗰啲通常係假,你入去佢會介紹其他野比你,同埋一開始會帶你睇垃圾盤,等你以爲冇靚盤,你要儲經驗,令佢知道你既要求,呢啲都要時間;
你再同男朋友傾下,感覺到佢唔係好想買,一係試下租住先,搵租盤都係學問,對第時搵樓都有幫助

別墅

MsAudreyK 發表於 17-7-3 23:16
先鎖定地區,再鎖定屋苑,尺數,景觀同座向。諗好晒可以去附近地產鋪問經紀,叫佢搵到你目標單位再聯絡你睇 ...

Thanks for advice!

公爵府

回覆樓主:

唔好搵熟人幫手,越熟越食
可以自己先去地產舖睇下,睇啱再叫男朋友睇

別墅

PINK2007 發表於 17-7-3 23:29
未買過樓真系好多野唔識,和有d驚,始終好貴既東西,當年百幾萬買完好驚,你問清楚男友已求婚系咪想結婚後 ...

我都明買樓唔應該心急,我只係想佢積極啲,而我地係有共識結婚係會買樓,唔會租樓的

男爵府

fungikaikai 發表於 17-7-3 23:26
...

無心儀屋苑唔緊要,最緊要有心儀地區,再求其搵個 agent 落區睇唔同屋苑,feel 下先,feel 下唔同屋苑先可以鎖定,再睇埋座向同嗰度既成交記錄同估價,咁先有 data 同人講價

嗰時我同而家既老公,睇樓當拍拖,睇下就算,無諗住買,跟住睇到有個屋苑既單位都好鍾意,左諗右諗後,走埋個單位,跟住其他單位又叫價高,我就放埋一面,突然有一日心血來潮想返兜睇其他單位,點知另有台客又壓價爭緊,人搶我搶心態下,我比壓價嗰台客俾多 2 萬買左,但比初初開價都平左 30 萬買,緣份就咁黎左

別墅

yingying124 發表於 17-7-3 23:38
你試下同地產接觸、試下開始睇樓,你就會明呢度啲jm 講咩。
你入到地產舖,人地問你想搵咩單位、地區、bud ...

多謝jm, 其實我有晒心水地區,budget,尺數,係座向無乜研究

我會勤力啲做下功課+學睇樓架啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

fungikaikai 發表於 17-7-3 09:09
係咪只得我做主動係唔會有好結果?
好想聽下jm意見
係,你一方主動真係冇意思,買樓大家一齊都要供,佢唔想既話夾硬局佢上都係無謂。我係你,先調整心情,非常平心靜氣好好聲氣同男友傾下,問佢唔上心係咩原因,係咪唔想買樓? 定有咩原因? 兩人好好地傾下,佢如果肯講,咁至少你唔駛估佢究竟想點,唔駛成日迫佢積極d

首頁
12345...7

尾頁

跳至