自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

回覆樓主

醫生唔建議小朋友用ok鏡,會叫你試阿托品眼藥水可減低再深近視

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主

100度近線有需要戴眼鏡

大宅

回覆樓主:

當年(2年前)視光師話100度太淺,唔建議戴Ok 鏡!要一定度數先適合戴。

翡翠宮

我女近視100度多d,眼科醫生話戴唔戴眼鏡都得喎,叫我們自己選擇

琥珀宮

Covenant2017 發表於 17-7-21 14:34
醫生?是眼科醫生嗎?眼科醫生通常不鼓勵孩子戴矯視鏡,因為根本治標不治本,不能減慢近視加深,而配戴有 ...

治標不治本,係指不能永久減低近視度數,而不是不能減慢近視加深!

我認識的所有戴OK lens的小朋友(由細戴到大),大部分已過18歲,包括我仔女,全部都非常有效地減慢近視加深,沒有人加深多過100度。

我女自約九歲起戴了超過十年,只加深了50度,仔無加深過

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

100度喎 ,咁都要帶

男爵府

我係c奶 發表於 17-7-21 14:36
首先,醫生係唔會建議病人帶OK鏡,醫生通常建議滴亞品托,只有視光師會建議戴OK鏡
然後14K唔算平,我女個 ...

我仔滴藥水三个月,so far 近視無加深

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

salmon_lee 發表於 17-7-21 14:29
都係怪我無嚴d 管束佢睇 ipad...搞到依家咁快有100 度
視光師建議我俾佢用ok鏡,如果唔係大個就好深近視
我 ...

100度近視,強力建議你不用配帶任何眼鏡 ,現在起不要看ipad, 多看綠色遠景就可以了

侯爵府

畀面勳章

我係c奶 發表於 17-7-21 14:36
首先,醫生係唔會建議病人帶OK鏡,醫生通常建議滴亞品托,只有視光師會建議戴OK鏡
然後14K唔算平,我女個 ...

係家, 醫生係唔建議做的, 甚至乎是反對。 但在美國加拿大 眼科醫生係做嘅, 只是因為大家 國家法律不同。

我女戴咗 四年ok lens ,冇加深過, 眼啲都冇問題。

用antropine, 都有佢issue. 佢係未被美國fda認可.但係亞洲人加深近視的問題 非常大 眼科醫生有什麼也不能做 所以暫時他們都嘗試用 antropine.

我自己研究咗之後, 就唔想用,始終有藥性 。如果有side effect ,可能irrevocable. 用ok lens, 我可以有一點點控制, 例如 清潔好啲 , 做好護理, 避免眼部發炎.

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我姪女嘅例子就係 ,頭一年用antropine 控制, 都叫做減少加深, 只加了100度, 對比以前好好多.但過了一年之後 就不能控制,就要嘗試去大ok lens.

如果大家有心去大ok lens 又唔可以太遲去做 過了400度之後, 效果 又減.

如果只是100, 200度, 其實係可以透過平日訓練佢 看書, 做功課的 光線, 距離 ,定期休息對眼係非常重要。 但係如果加深速度極快, 例如有些人半年加深200度, 自己要衡量,改變日常生活方式不能減低加深的速度, 就要考慮長此落去,會導致其他眼的問題。

沒有一個方案係百分百安全, 有沒有後遺症 ,只有自己衡量輕重。

珍珠宮

Covenant2017 發表於 17-7-21 17:30
阿托品眼藥水作用是放鬆眼球肌肉,即減少眼球肌肉運動,減少刺激眼球生長,從而能達到減少近視加深的效果。 ...

聽聞呢d眼藥水即係去檢查眼睛放大瞳孔個d只係濃度少好多。我個人唔敢比小朋友用

侯爵府

畀面勳章

Covenant2017 發表於 17-7-21 15:15
OK只是將眼角膜暫時變形,讓小朋友在日間可以不用戴眼鏡,停戴之後眼角膜會慢慢回彈,因此,戴OK鏡不能真正 ...

似乎不對喎 。我女經驗係能夠阻止近視加深, 已經四年了沒有加深過。 這裏也有很多 同樣的個案.睇番不同國家硏究, 已經說明了 antropine, 同埋ok lens ,都係能夠阻止近視加深, 只是大家方法不同 , side effects 唔同,能控制的時間唔同.

珍珠宮

我仔7、8歲時都係100度,去poly vision驗眼話配吾配眼都得,我都配左副後備,keep住驗眼,去到中學驗話少左度數吾洗帶眼鏡

瑪瑙宮

好媽媽勳章

Covenant2017 發表於 17-7-21 15:15
OK只是將眼角膜暫時變形,讓小朋友在日間可以不用戴眼鏡,停戴之後眼角膜會慢慢回彈,因此,戴OK鏡不能真正 ...

小朋友咁細帶 ok 鏡

真的放心嗎?

首頁
12345...7

尾頁

跳至