自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

Flowerpig 發表於 17-8-10 23:14
睇到好失落

我阿公順德人、仲係做廚、釀鯪魚係佢拿手菜

最可惜莫過於此,一身好功夫要失傳喇!呢啲都係中國文化一部份呀!

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我上個月跟團去順德食過一間私房菜有整呢味菜,真係超好食,同時亦好難做到

公爵府

我只有幸細個食過一次,一試終生難忘!唔係作大,自此之後一直都冇機會食第二次,事關屋企冇人識整,酒樓又冇呢味菜叫

公爵府

Purple_0322 發表於 17-8-11 00:21
我上個月跟團去順德食過一間私房菜有整呢味菜,真係超好食,同時亦好難做到
...

咩團?分享下

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

20020116 發表於 17-8-11 00:24
咩團?分享下

大航假期搞既,2日1夜,間野叫黃媽媽私房菜,唔知仲有冇組團,如果其他公司有呢個景點既團都可以參考下

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Flowerpig 發表於 17-8-10 23:14
睇到好失落

我阿公順德人、仲係做廚、釀鯪魚係佢拿手菜

我媽都係順德人,呢味又係佢拿手好菜,以前佢有煮,我成日想偷師,叫佢教我,佢話要魚檔肯起皮至有得搞,魚肉加蔥粒果皮粒釀番入魚肚,煎香後攤凍至切件,再炆番至食,d骨就煎香又一碟。我好想試整,但我呢度只有雪藏鯪魚煮唔到。

子爵府

tonghomama 發表於 17-8-11 00:00
網友你去邊檔買, 如果有檔名就更好! 買到靚嘢就好!

地下賣淡水魚,名就冇留意。

公爵府

我仔太嫲教識左我都係亞爺咁整法!

侯爵府

醒目開學勳章

回覆樓主

我嫲煮得好好食,細時唔知係功夫野,大咗先知原來自己煮唔到。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

8331 發表於 17-8-10 23:34
我媽以前新年一定整,整得靚過頂爺添,可惜佢年紀大,這兩年冇整了

same here. 呀媽整呢味餸,真係絕活。 試過出街食,都無呀媽煑得咁好。 呀媽會自己剁魚肉,加蝦米、冬菇、臘腸……(唔記得仲有咩),再把魚肉釀入魚皮内,塞實再煎。 好味到呢! 不過宜家年紀大,唔入廚喇。

大宅

回覆樓主

學到dd都算叻!

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

c6話我99以前都會整
「所謂幸褔,不是沒有苦惱,而是置身痛苦漩渦中,抱持樂觀而堅定的信念,不畏懼,也不嘆氣,勇敢迎擊迎面而來的洶湧波濤,浪愈大,愈是咬緊牙關向前衝,跌倒了再站起來,從摸索與挫折中學習與鍛鍊,磨練出膽識與智慧,無論橫流逆境多麼艱難,希望與確信依舊,直至獲得最後的勝利。」

禁止訪問

珍珠宮

Hahamc 發表於 17-8-10 22:52
睇到我流晒口水真係好想食!!!!無奈我或屋企人都無咁嘅廚藝,真係無機會食到:n ...

外婆走咗,屋企冇人整了,仲有炸鮮奶

好彩依家可以揾99搞

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

Hahamc 發表於 17-8-10 22:52
睇到我流晒口水真係好想食!!!!無奈我或屋企人都無咁嘅廚藝,真係無機會食到:n ...
鼎爺開咗間私房菜, 應該有得食掛?

我都好想食, 以前婆婆過年就會整啦!
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

侯爵府

回覆樓主

細個時阿爸成日整(順德人),今個星期返娘家食飯叫阿爸再顯身手先。
lmy

珊瑚宮

回覆樓主

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

99都會整, 不過會入下雪櫃先切, 唔會爛

珊瑚宮

回覆樓主

剛剛在太子白楊街市(前排小儀拍食神果套劇魚檔-買了鯪魚肉和起埋皮、瘦肉、馬蹄、返家再加料。
今晚整讓鯪魚。
(希望不要煎到散晒)

子爵府

開心吸收勳章 分享愛 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我媽媽整得好過鼎爺, 昨晚那條魚剪到條尾扭到斷咗, 切時有些魚肉散咗出來, (係有魚肉仲黏住啲魚皮, 唔係搞好材料那些魚肉). 我媽媽整的仲靚, 切完件後可以成條魚企係度, 唔係瞓低的. 昨晚睇完即刻打電話俾媽咪, 讚佢一輪今個禮拜日就有得食啦

首頁

尾頁

跳至