自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

KKKKit 發表於 17-8-29 21:16
回覆 yamaneko 的帖子

佢都有同佢C6講過下.可唔可以打個電話講聲先呢....

C6多數粗心大意,你朋友咁溫柔婉約的提一兩句,佢C6未必知佢心意架。

老老實實,要提提你朋友,佢bb 才幾個月大,大把可愛時間,教育時間,親子活動,學習方向都會有男家入侵的。

如果她不懂什麼是為母則強,教育C6什麼是原生家庭,努力保護母親的權利和義務,而只想和平友愛的,可能她很快就輪為生仔機器,還是會賺錢養家的。她有什麼意見、不滿,應該盡快拉C6入營,不要以為做個好新抱就可以得人尊重。沒有人知道她覺得被搶b,屈到病,分分鐘男家以為她中意,幫緊她揍b漆。咁你朋友就真是自己委屈自己了。

翡翠宮

畀面勳章

自己辛苦d,每日一早帶bb去婆婆屋企之後先返工,放工湊番屋企

呢個係最和平的方法
日日是好日

男爵府

回覆樓主:

BB咁细哽唔俾佢哋帶出去啦!
—定叫老公講,想見BB放假多啲返去!

做媽媽要堅强D,外面咁多菌,又唔知老人家用D咩老方式凑,要好好保护囡囡呀!

用戶要求終止服務

回覆樓主

Tree gun,換鎖,下次再係咁報警!話有人入屋偷b

伯爵府

其實有好多方法,但你朋友又要做綿羊、又要唔好得罪人、又要唔好令老公難做,咁就只有委屈自己喇!人地帶走BB而無事先請示BB媽媽,已經當佢無到,比着我,乜都唔會諗,一定唔容許呢D事發生,話之你話我乜都好,總之人善被人欺!

珍珠宮

回覆樓主

真 ga.. 要做好人就要委屈..
我以前都好似樓主咁.. 成日做好人.. 但咁樣只會令男家既人愈來愈過分..
我自從生左 b 之後.. 我就開始企硬.. 因為無野緊要得過我女..
同埋 c6 好多時係信唔過.. 因為好多野我唔鐘意但我c6覺得無問題..
我99之前成日想擅自帶 b 出去.. 我直接拒絕..
我c6竟然話返我轉頭.. 因為佢覺得我咁樣霸住個女唔o岩..
所以我就知道... 一定要自己企硬.. 唔可以靠老公出面..

男爵府

開心吸收勳章

你分析得好好...我會同我朋友傾傾^.^
我都同我朋友個C6好熟既...佢都係好好先生,不會SAY NO 個款....

經你咁提一提,真係要叫我朋友硬淨D表達自己既感受

珍珠宮

畀面勳章

其實係咪老人家想見多D BB又想同佢出下去?

搵老公出聲講, 同老人家解釋想佢地一係早D約定安排好, 一係指定邊一日咩時間, 同老人家解釋BB仲細又未識行, 要train佢定時食野瞓覺, 就算出街都要準備物品.

老人家又未必諗到佢地行為係"搶/偷BB", 始終係自己個孫, 係想見多幾面同佢玩. 理解左先再同老人家約定啦!

男爵府

開心吸收勳章

回覆 teresayan07 的帖子

你俾我朋友叻好多,佢真係比較內向又(林)善,
我都驚佢會屈到病,佢奶奶一家係好鍾意熱鬧個款...出街食飯都成二圍台個款,所以成日好多聚會,成日會擅自抱埋B囡出席....

伯爵府

回覆樓主

勸告朋友,做媽媽唔可以內向淋善,否則分會屈病自己,8mths已經咁,幾時忍到個小朋友大。要嘗試不平則鳴。

男爵府

開心吸收勳章

回覆 Teresa 的帖子

好明顯老人家想成日都想見粒孫,但又成日擅自上去湊走亞B,所以朋友咪唔開心囉...

伯爵府

回覆樓主

有人到訪,叫工人打電話通知你一聲,同親戚say 個hi, 直接問佢地係上黎玩定係帶B出去?提佢天氣變要帶齊野,順便問一下幾點返或者邊度接,佢地都係錫B啫,唔洗喊

大宅

甘好難搞...點之帶左BB去邊 帶番外家湊啦

珍珠宮

KKKKit 發表於 17-8-29 21:11
回覆 cy101 的帖子

小朋友婆婆日頭去我朋友屋企幫手湊...所以親家上頭好難唔開門 ...

比我都唔鐘意, 我媽辛苦湊, 奶奶一得閒一喜歡就上來抱走去玩, 若是有事又說係我媽湊得唔好。不如直接帶回娘家比媽媽湊, 始終去親家屋企唔係話想上就上的。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

我都唔鐘意得我男家果邊人,但都要先講一句:男家親戚係有權利見bb。唔好做到太疆。老公好難做,直接影響夫妻感情。
帶佢返婆婆屋企,話呢排扭,唔知係咪日抖唔夠休息,想佢培養返定時定候習慣。一邊同佢老公反映下

男爵府

開心吸收勳章

原來婆婆同奶奶一家住得重近.....

6299試過直接搵上婆婆屋企,叫埋佢亞媽一齊出街,

朋友媽咪又怕親家上頭,次次拒絕唔係咁有禮貌.....好難攪喎大佬

瑪瑙宮

大廚勳章

KKKKit 發表於 17-8-29 21:16

佢都有同佢C6講過下.可唔可以打個電話講聲先呢....

即係死症。。。。。

因老公吾合作。。。。無得搞。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

KKKKit 發表於 17-8-29 21:00
我朋友岩岩打黎同我講~話佢:好辛苦...好想喊番緊工又唔可以失控.....
除左聽佢講,唔知點幫佢好:for ...
屋企有冇姐姐?分付姐姐點都唔可以比任何人帶走小朋友,話mum唔比,擔心安全。。如果堅持,姐姐要立即打比你朋友,由你朋友去解釋點解唔可以帶走BB,任何借口:食飯、沖涼、打針~~
如果對方咁都堅持,姐姐要死跟。

係唯一可以暫時頂到的方法。

侯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章

木土土 發表於 17-8-29 21:14

若6299無key,就叫婆婆唔好聽電話,扮無人係屋企唔開門,摸 ...

yes, 之後同佢講,哎呀,做乜唔打電話俾我,咁就唔洗百行一趟啦

伯爵府

KKKKit 發表於 17-8-29 21:11
回覆 cy101 的帖子

小朋友婆婆日頭去我朋友屋企幫手湊...所以親家上頭好難唔開門 ...
唯有自己辛苦D,帶小朋友去婆婆屋企湊,佢地唔會走去婆婆屋企掛?佢地問到就話唔想婆婆辛苦走來走去,呢個方法算係比較和平架啦

首頁

尾頁

跳至