自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

Hildamon 發表於 17-8-30 22:21
回覆 susumi123 的帖子

你都好過我,只是回程分開,我是2程都分開。

領隊問題喎,通常領隊好識做咖喎,要你試過屈就,會在其他地方優待你,例如下一間酒店畀間大D房你(會懶神秘同你講叫你唔好同其他團友講),雖然唔知是否真係咁優待,起碼個心舒服D

wcpcelia    發表於 17-8-31 11:48

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Hildamon 發表於 17-8-30 22:04
跟星x. 似乎是我黑仔,所以遇到。

呢間完全唔掂

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

回覆樓主

我剛剛跟完egl ,領隊話團體飛同平飛都係上網鬥快劃位,佢話試過好多次d 香港人突登跳一個位book ,想搏中間冇人坐可以霸埋,有次佢自己坐中間位,隔離果個見到細細聲同另一邊隔離講:唉,有人坐添!領隊話佢地都唔想分開團友,佢都唔想比客鬧

男爵府

環保接龍勳章

我覺得係個領隊做得差囉,又或者生手。通常都會一堆機位盡量排返,唔會兩程都俾唔到一齊坐囉。
至於酒店,更加冇理由次次都安排同一個party住差房啦,第一次間房差左,第二次編房一定要編間好嘢。其實熟手既領隊,一定會響酒店攞鎖匙既時候,問曬邊啲房係好,邊啲差少少既。

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

Hildamon 發表於 17-8-30 21:53
很多年沒有跟團,今次因為有老人家所以選擇跟團。 去程我們2人分開坐,我們明白跟團很難來回都可以安排一 ...

通常領隊會再編過手寫機位……2個人好少要分開。

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

如果用隔離房WiFi 上到網我就算,解決了。

間房大d細d有冇露台將就下, (除非係個團嘅賣點)

禁止訪問

回覆樓主

子爵府

Hildamon 發表於 17-8-30 22:10
坐國泰,不是酒店房沒有wifi, 只是我們住的一間房沒有wifi,所以我們才要求換房,但是領隊連續2晚都話無房換 ...

你應該自己去lobby 要求換房,可能領隊懶冇幫你問。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

星x 一早入黑名單~

近十年,東南亞團首選 永x,副選 東x (但大陸不是強項) ,老婆剛報了 2人永x九月尾去北京~

永x領隊/導遊質素是穩定,一般都中上的~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

evip 發表於 17-8-31 00:15
通常領隊會再編過手寫機位……2個人好少要分開。

agree

子爵府

回覆樓主

我覺得你地領隊好有問題

公爵府

回覆樓主:

領隊導遊識睇人黎恰

琥珀宮

很多年沒有跟團,今次因為有老人家所以選擇跟團。 去程我們2人分開坐,我們明白跟團很難來回都可以安排一 ...

酒店房full 晒無得換唔出奇,始終wifi不是必須品,唔會為換房幫你upgrade 。

航班座位通常編到一齊坐,其他團友都一樣嗎?你自己一家幾口,是否只是一個要分開坐?

琥珀宮

Helllokitty 發表於 17-8-31 00:26
你應該自己去lobby 要求換房,可能領隊懶冇幫你問。

跟團通常無得自己去同酒店傾換房的。

我上次去日本,間房煙味太勁,同領隊講就幫我換咗,之後有其他團友問,領隊就話無得換了,可以唔想同酒店咁多要求!

男爵府

我早兩年跟過星x去曰本(因得佢有某D行程), 個導遊都係跟得好差, 仲成曰賴個司機,話係個司機話事唔関佢事,去到個個景點都差不多関門或已天黑咁㗣!唔夠10分鐘就要走!但去珍珠商場就留足一粒鐘!房又分錯,三人分到雙人房,兩人分到三人房,不知所謂!

子爵府

畀面勳章

回覆樓主

日本團應該係EGL 最好

珍珠宮

Hildamon 發表於 17-8-30 22:10
坐國泰,不是酒店房沒有wifi, 只是我們住的一間房沒有wifi,所以我們才要求換房,但是領隊連續2晚都話無房換 ...

國泰團隊票係亂安排坐位架,所以通常寄完行李後,領導係會收登機證,睇下有咩位係手,再私下幫團友調位,未必一定坐一整,但都吾會分開得遠,個人覺得樓主來去兩程都分開,一係個領導懶得幫團友調位,一係佢覺得有其他團友更需要一整坐

通常跟團Wifi一係全部有一係全部無,從未聽過話要「偷」,至於信號好壞又吾關領導事,我有次自由行都試過住到間信號差嘅房

珍珠宮

Era 發表於 17-8-31 00:10
我覺得係個領隊做得差囉,又或者生手。通常都會一堆機位盡量排返,唔會兩程都俾唔到一齊坐囉。
至於酒店, ...

琥珀宮

有老人家仲要分開坐,咁使咩跟團呢,投訴佢啦

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

去日本跟星x?! 去日本跟團得 EGL 信得過。

首頁

尾頁

跳至