夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主

My mum also..
成日叫我打俾佢
一打俾佢又悲劇女主角甘數成家人都有野做得唔好
唔打仲衰!
幾十歲都唔化。。
攪到仔女都怕左佢

已刪除用户

回覆樓主:

伯爵府

回覆樓主:

好多上一輩果d係咁,明明自己可以飛走,又有經濟等,都唔會分開。唔好話你媽媽,只是在呢度好多後生女都係咁,如果唔係又點會咁多人出post

男爵府

回覆:好唔明。。d 老夫老妻。。

我亞嫲又是一名怨聲載道既怨婦,我和她一間房由細到大,就不停數落爺爺的不是和罪過,分開咗幾拾年都不能釋懷,數到眼都瞎了眼青光眼,心結都未能解脱,含恨而終今又何必呢!

大宅

回覆樓主

認同之前有講想子女歸邊
女人,上一輩,少啲學識,成日諗從一而終,想人認同,想子女錫
係會好似你媽媽咁呻(我媽/奶奶/朋友媽,都係咁上下)
但叫佢地出走佢地會講你唔明同你唔係個個年紀你唔識

所以我學識咗聽,表示認同(但真心發呆),佢地有渠道發洩而自己又做咗仔女要做既責任

想死既,係好少好少會成日講,呢個都係佢搵關注既方法之一

大宅

藍尾巴 發表於 17-9-20 01:50
佢地只係想講,想人認同,唔係想解決件事。由得佢講已經係最好

同意

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

其實聽,我都日日做緊,問題係,日日都重覆同一問題,我同我哥已表明立埸,我都都話佢岩,歸佢邊,但佢就永遠都要話比人知佢慘,佢辛苦,佢刻苦耐勞,唔好既係爸。我地都同意,爸的不是。我同佢講,就算只有一日命,都想佢呢日過得開心,唔好咁多怨氣,與其日日做怨偶,不如過d開心既生活,爸對你唔好,大把朋友對你好,何必執著,講完,就會比佢鬧返轉頭,比佢話我遠衰,叫父母分開。咁仲有乜好講

大宅

k_wong7 發表於 17-9-20 07:40
其實聽,我都日日做緊,問題係,日日都重覆同一問題,我同我哥已表明立埸,我都都話佢岩,歸佢邊,但佢就永 ...

大家情況真係好似。,。。我有時真係嬲到想同我媽講。。。呢d 唔開心係佢自己攞尼!!!

大宅

gtg435i 發表於 17-9-19 21:54
呀媽呀爸幾十年夫妻, 咁多年呀媽都覺得呀爸同佢奶奶 (我嫲) 對佢唔好, 話呀爸有幾衰又唔攞錢返尼,又話前 ...

其實如果信佛,你爸同媽這個case,可能係前世的問題,你媽今世要來報恩的,咁想會好過D

伯爵府

虎到金來勳章

gtg435i 發表於 17-9-20 07:46
大家情況真係好似。,。。我有時真係嬲到想同我媽講。。。呢d 唔開心係佢自己攞尼!!!
...

我有時勁嬲,我都有咁講,我話,生活得開唔開心,係有得埬既,你要選擇咁樣過日子,ok,無問題,但你唔好影響埋其他人。因為佢每次比爸鬧完,佢會發泄在我身上的。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

gtg435i 發表於 17-9-19 22:13
回覆 k_wong7 的帖子

我嫲都9x 歲, 講衰D 過得一日得一日, 我同媽講 "真係算啦, 你而家有老公有仔女有孫, ...

我明你
我99未又係咁
其實佢地只係做悲劇女主角 講乜都無用

大宅

回覆樓主

樓主,我亞媽直頭同你亞媽一模一樣!

廿年前已日日話我老豆點衰點衰(而確實實佢係衰的。冇責任感、唔養家、唔關心屋企、搞三搞四、欠債⋯),然後就日日聽佢地鬧交。

當時我剛出來工作,已經叫佢地離婚,話大家放生大家啦,既然到憎對方憎到死。點知我媽罵我,問我係咪想推個老豆去死,問我佢地分開,老豆係咪瞓街(間屋係我媽名的)。咁我就算,唔再理佢,但佢又成日打俾我,呻老豆又點點點,見到佢就憎,情況已直接影響到我的情緒。到有一日我媽又打來呻,我話:你自己選擇要同佢一斉,就自己受番!我叫咗你放手,又俾你鬧!以後我唔要再聽到你地嘅事,你鈡意咁就咁啦!

過咗廿年,佢地仲係一齊住,但完全不溝通,各自各煮食,又會落街避開對方,仲衰過同屋住。而我,自知冇辦法去理,就唔再去理,由得佢地繼續做怨侶,因為我無能為力了

大宅

uglyfufu 發表於 17-9-20 11:38
樓主,我亞媽直頭同你亞媽一模一樣!

廿年前已日日話我老豆點衰點衰(而確實實佢係衰的。冇責任 ...

我真係唔敢同我媽講 "我唔想再聽你講野!!"
咁樣真係好hurt 佢。。。
但係其實聽到好煩

大宅

gtg435i 發表於 17-9-20 11:44
我真係唔敢同我媽講 "我唔想再聽你講野!!"
咁樣真係好hurt 佢。。。
但係其實聽到好煩

我其實一路都有聽,但有一排係一日打幾次俾我,又呻又鬧,大佬,我返緊工,有乜放工再講,佢又喊,話我夾埋個衰老豆蝦佢(我根本都冇見過老豆,又冇同佢講過嘢)。久而久之,佢啲負面情緒過晒去我度,令我出現情緒問題,去咗見輔導。我自己都處理唔到自己,真係無能為力去處理佢。所以唯有直接話唔想再聽

大宅

uglyfufu 發表於 17-9-20 12:32
我其實一路都有聽,但有一排係一日打幾次俾我,又呻又鬧,大佬,我返緊工,有乜放工再講,佢又喊,話我夾 ...

其實我都好覺得呀媽嘅負面情緒影響埋我。 搞到以前好唔鐘意老豆。 但係其實好多事情都係雙向嘅。。。

大宅

gtg435i 發表於 17-9-20 12:36
其實我都好覺得呀媽嘅負面情緒影響埋我。 搞到以前好唔鐘意老豆。 但係其實好多事情都係雙向嘅。。。
...

係!我老豆係衰,但我媽唔知係咪受太多氣,時刻都想報復,所以對我老豆D咀臉都好惡頂。結果惡性循環,越來越差。

其實有時我諗,都幾十歲了(我爸已過70),剩返日子最多咪10年左右(佢身體唔多好,見住佢退化)。唉,好好醜醜,大家可唔可以試下原諒對方呢?係咪要憎一個人,憎到帶入棺材?有次我問我媽,你咁憎佢,佢死咗你係咪會好開心?我媽唔答。如果唔係的話,咁又何必喺所剩不多嘅時繼續互相折磨呢?我唔明,或者我冇能力去明。

曾經我媽係不顧屋企反對,嫁我爸的。或者亦因為咁,我媽對自己找錯附託終生嘅對象感到後悔?我都唔知

琥珀宮

有D人就係咁,永遠呻唔好,但又不肯踏出一步去改變現狀,永遠只係識得呻,但呻完又唔會變開心,仲搞到身邊人怕咗佢哋,久而久之身邊無哂人就係咁嚟

大宅

上一辈女人最大嘅問題係.....佢地永遠覺得 得到快樂 係要依賴其他人....老公....仔女....覺得自己付出幾多就要攞番相等嘅回報.

佢地唔明白感情係冇相等回報. it's always a risk investment.

所有點都要對自己好.....唔好靠男人.....

芝蔴    發表於 17-9-21 20:28

珍珠宮

回覆樓主:

佢需要心理醫生,必要時可能要用藥,其實佢都好辛苦,放唔低尼份執著!
我媽媽都係咁,我嫲同爸唔好,我都用左好長時間去勸佢,什至試過同佢一齊鬧,理解佢嘅無限loop,等佢爽,又要成日讚佢仲有好多優點,然後再慢慢點化佢,因為我發覺佢本身係有抑鬱,之後演變成心理病,唔可以用正常角度去諗,亦都唔可以話佢煩,因為佢事實係睇唔開,唔係你一句睇開啲就有用~
可以嘅,帶佢睇下醫生,我媽唔肯睇,我真係用左好長時間同耐性,先令到佢平靜啲~

侯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

習慣。當一個人或一件事。未去到最嚴重。通常都會依然共處

首頁

尾頁

跳至