懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆樓主

有一個已經很滿足,生仔艱難痛苦,不要作無謂的強求!

子爵府

babe223 發表於 17-10-23 11:14
第一次西藥(5天)療程,冇咩反應,只係不斷流啡,冇肚痛

而家食緊第2次療程(5天),當中第2日排左勁多 ...

我都係生完第一個,岩岩又有左,6w空心胎,最後自然流產,雖然無受咩痛苦,但心情好複雜,唔明點解第一胎咁順利,第二胎會咁難有

洋房

肥豆媽咪 發表於 17-10-23 15:24
我都係生完第一個,岩岩又有左,6w空心胎,最後自然流產,雖然無受咩痛苦,但心情好複雜,唔明點解第一胎 ...

今日醫生都話空心,我有建議想快啲解決例如藥流,但醫生話有時藥流未必個個受藥,所以建議我等自然流出。唉唔知要等幾耐,又驚流出嚟時反應會點

子爵府

manmanbaby73 發表於 17-10-23 16:40
今日醫生都話空心,我有建議想快啲解決例如藥流,但醫生話有時藥流未必個個受藥,所以建議我等自然流出。 ...

你有流血?我當時頭一日係流啡,第二,三日血崩咁,住左三日院,醫生話都唔知幾時排出,可能一兩日,又可能兩星期。
我出院就去睇中醫,同佢講個情況,中醫開左兩服藥,收左$500,返到屋企煲左一服,飲完一碗我就訓左一個鐘,醒果刻就痾左落m巾,打返去病房,姑娘就好緊張咁叫我去急症室,仲一路打黎問我去到邊。
去到急症室,分流係緊急,好快見到醫生,佢睇下舊組織,就安排我上病房,話驚入面流得唔乾淨,驚大出血同發炎。
上到病房又等左兩三個鐘,有個醫生黎檢查,用鴨嘴鉗睇一睇,再用個鉗夾d組織出黎,過程會痛,但都可以忍到,跟住再照陰超,見到乾淨晒,就留院一晚,第二朝再照陰超,確定乾淨晒就可以出院了。
d姑娘同醫生都好nice,一直安慰我,係bb自己問題,初期流產係好常見等等...令我心情輕鬆好多。

洋房

肥豆媽咪 發表於 17-10-23 16:52
你有流血?我當時頭一日係流啡,第二,三日血崩咁,住左三日院,醫生話都唔知幾時排出,可能一兩日,又可 ...

我無啡無血,醫生建議等自然流出,但一日仲未流個心囉囉攣咁。其實個空心胎喺身體到怕唔怕架

複式洋房

manmanbaby73 發表於 17-10-23 16:40
今日醫生都話空心,我有建議想快啲解決例如藥流,但醫生話有時藥流未必個個受藥,所以建議我等自然流出。 ...

而家係好多人去泰國做ivf , 又平又有得揀, 好過香港啲醫生。

大宅

回覆樓主

我都係,生完女後,已經無左兩次,好傷心,岩又check到有,好緊張,加油呀

子爵府

manmanbaby73 發表於 17-10-23 17:21
我無啡無血,醫生建議等自然流出,但一日仲未流個心囉囉攣咁。其實個空心胎喺身體到怕唔怕架
...

其實唔怕,因為好多人都係8-9w先第一次照

伯爵府

放鬆心情,緣份既野唔到我地講既,BB未準備好姐!

珍珠宮

回覆樓主

揾中醫調理一下身體,緣分到小天使就會來到。唔好灰心。

別墅

manmanbaby73 發表於 17-10-23 17:21
...

醫生話其實外國好興等佢自然流出,最自然最唔傷,只不過唔知等幾耐,心理壓力大d

別墅

cathy728 發表於 17-10-23 17:55
我都係,生完女後,已經無左兩次,好傷心,岩又check到有,好緊張,加油呀
...

加油呀!

別墅

chonglulu 發表於 17-10-23 13:35
其實大家有一個已經好好,好多人仲用盡方法等待第一個寶寶

我老公都係咁講,佢話有一個已經好滿足

洋房

肥豆媽咪 發表於 17-10-23 16:52
你有流血?我當時頭一日係流啡,第二,三日血崩咁,住左三日院,醫生話都唔知幾時排出,可能一兩日,又可 ...

請問當時你去私家醫院定政府醫院呀?

子爵府

manmanbaby73 發表於 17-10-24 11:29
請問當時你去私家醫院定政府醫院呀?

我係去政府阿 ,
我兩胎都有流啡同流血,上一胎順利出世,所以依胎就唔覺得係咩大事,打算去急症室照一照安心d,點知一照咩都見唔到,連心跳都無,我又有肚痛+眼痛+流血,依三個徵狀,醫生好緊張,要求我留院,全程坐輪椅直到轉院上病房,我話我行到,醫生都唔比,話一定要坐低,當時我都唔知小產,以為只係作小產。
一住就住左三日兩夜,d血已經好似m come咁

洋房

肥豆媽咪 發表於 17-10-24 15:23

我係去政府阿 ,

我家下仲未有反應,唉,好驚最後要做手術咋

子爵府

manmanbaby73 發表於 17-10-24 17:23
我家下仲未有反應,唉,好驚最後要做手術咋

唉 既然唔得快d由頭黎過仲好

男爵府

陪月勳章

babe223 發表於 17-10-23 11:14
第一次西藥(5天)療程,冇咩反應,只係不斷流啡,冇肚痛

而家食緊第2次療程(5天),當中第2日排左勁多 ...

你覆診點呀,清晒未呀?
我食左葯今日第3日,姑娘話會排啲粉紅色既組織但都未見有,好怕清唔到出黎要做手術,宜家打算星期五去睇中醫幫唔幫到。

別墅

pak_mama 發表於 17-10-25 18:08
你覆診點呀,清晒未呀?
我食左葯今日第3日,姑娘話會排啲粉紅色既組織但都未見有,好怕清唔到出黎要做手術 ...

覆左診,陰超,清左8成,都算理想,再食多3日,仲有要食抗生素,因為驚發炎,希望盡快清埋餘下果d,我都有睇中醫同自己煮木耳食,幫手清瘀血

希望大家都快d搞掂,然後開始補身,近排好大風,記得戴帽子,唔好吹親

首頁

尾頁

跳至