自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

男爵府

kyliema2006 發表於 17-10-19 16:17
呢個預算係二人份啊! 

大前題是,若要維持現時生活水平,即係有些多餘錢買下衫,及繼續養車(因為住郊區 ...

點解中產兩個退休得咁少退休金?

公爵府

2024年龍年勳章

我呢D赤貧既, 將來會係咁:

Household - 0.5K
Utilities - 1K
Maid - 0 (自己洗衫煮飯)
Food & Dining - 3K (大部份時間自己煮)
Medical - 2K
Transportation - 1K (唔使返工, 住市區, 同埋多行路)
Clothing - 0.5K (唔使返工, 牛仔褲 + T -shirt)
Fitness, Beauty & Hairdressing - 0.5K (無心機打扮)
Travel & Entertainment - 2K (一年去一次旅行, 一年長D一年短D)
Communication - 0.5K

好似係 11K for 2 人. 我老公未退休, 係假設性既.

pi0219    發表於 17-10-19 16:29

公爵府

kyliema2006 發表於 17-10-19 16:02
以下為二人每月支出估算:

Household - 2K
我都約略計過退休後嘅開支,我應該唔使每個月 2k 買衫,但旅行開支應該會大過你,而且 medical 都應該會略多,我預兩人每月 5 萬,未必會真係要咁多,不過呢一刻預鬆好過到時唔夠使

男爵府

回覆樓主

我62 每月用3千蚊生果金仲有剩,不過食我99既

男爵府

每月 $32,000, 預 30 年, 要 $1,150 萬

拎住 $1,150 萬, 搵一樣投資工具, 每年約 3.5%, 已可以有每月多於 $32,000 回報

88muimui    發表於 17-10-20 13:12

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

kyliema2006 發表於 17-10-19 15:55
年紀都唔細,都要的起心肝計下數。若要維持現時生活水平,即係有工人,每年都可以去下旅行咁,每月開支即係 ...

其實現金好易玩完。

最好都係收租

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

大力大力 發表於 17-10-19 03:17
但我識個証券行老板,玩 Stock Option 輸左幾百萬,如果市况大幅波動,亦可以輸得好甘~
...
當然不是玩身家
我自己 option 最多玩2-3張大嘢, stockt option 就睇個股走勢, 就算接貨都係大藍籌

自己每日都 mon 住個市, 一個月大約有20-40k 進賬
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Tracy221 發表於 17-10-19 16:23
我62 每月用3千蚊生果金仲有剩,不過食我99既

嘩,而家生果金有$3千

公爵府

2024年龍年勳章

gm147 發表於 17-10-19 16:24
每月 $32,000, 預 30 年, 要 $1,150 萬
退休後, 我覺得最主要係要有 passive income, 唔係睇住舊錢一日少過一日, 個心會好唔安樂.

男爵府

東東媽咪 發表於 17-10-19 16:19
點解中產兩個退休得咁少退休金?
我以前份工係ORSO。而家咪行強積金囉!

比個樂觀的例子作參考:
若後生仔23歲出黎做野,人工每月有3萬,MPF capped at $3K (僱主+僱員);到60歲停止供MPF為止, 咁即係供左幾多MPF呢?

$1,332,000 = $3,000 x 37年 x 12個月

若要活到90歲,即係要用30年計,每月只能用$3,700.

珊瑚宮

畀面勳章

ash_yehyeh 發表於 17-10-19 16:17
你係咪中產呀
樓主話係中產退休呀

但如果真係要咁中產的話,2K clothing for 2 個人又唔夠喎,一件稍為似樣嘅恤衫都要2k 喎。

男爵府

小可愛11 發表於 17-10-19 16:31
但如果真係要咁中產的話,2K clothing for 2 個人又唔夠喎,一件稍為似樣嘅恤衫都要2k 喎。
...
妳咁講都啱,我現時花係Clothing 既錢都幾巔。所以退休後的預算係不能同宜家比較的,只是都有D錢買下衫咁解。

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kyliema2006 發表於 17-10-19 15:55
年紀都唔細,都要的起心肝計下數。若要維持現時生活水平,即係有工人,每年都可以去下旅行咁,每月開支即係 ...

佢地洗咗幾多年後才發覺生活拮据?

男爵府

kittylock 發表於 17-10-19 16:43
佢地洗咗幾多年後才發覺生活拮据?
3,4年後,佢地係限住每日只能用$100。

珊瑚宮

畀面勳章

kyliema2006 發表於 17-10-19 16:43
妳咁講都啱,我現時花係Clothing 既錢都幾巔。所以退休後的預算係不能同宜家比較的,只是都有D錢買下衫咁 ...

其實我以前買衫褲鞋襪都好狠,我啲衫多到自己都覺得過份,上年執屋係清咗十幾袋紅白藍,當中全新衫佔咗四成,淨係全新皮䄛都有兩件,鞋清咗二十對,但依家都仍然有六七十對,當中有十幾對係全新買咗幾年未著過,有 camper 有 timberlands 等等。

但我已做咗一段時間閒人,根本唔需要再好身光頸靚咁去見人,雖然買嘢係心癮,好難戒得甩,但已無過往嘅顛法,一個款黑色灰色咁買。所以如果退咗休會應該好啲。

男爵府

奇實老左,行動不便或體力差左,又唔想去老人院,反而就要預錢請工人照顧自己啦!

60歲唔請,70歲都要請。

男爵府

小可愛11 發表於 17-10-19 17:05
其實我以前買衫褲鞋襪都好狠,我啲衫多到自己都覺得過份,上年執屋係清咗十幾袋紅白藍,當中全新衫佔咗四 ...
我而家仲要返工,要見人,衣著不能太差。我買既衫一定會著,因為真係貴,呢兩年都有買,但係已經買少了很多,亦會等有promotion 才買。我有張Joyce 黑咭,每年消費滿15萬就可續卡,有15% off. 我本來諗住唔會再續啦, let go 啦,點知佢有個promotion 花$1,可以變$6, 即係買1萬變6萬分,咁又落答了。

珍珠宮

kyliema2006 發表於

凡事向好看,唔使咁灰喎
我自己都係,現在有工作能力盡儲,除左
準備自己兩老退休金(MPF唔計在內)另外
都儲緊多層樓第日希望幫補下仔女上樓(如果唔使幫更好啦)

在私
1)中產加唔需要供樓,除你正常開支32000外,
應該有除$儲,如果現在係中年,3x-4x
重有20-30年工作能力,每月儲兩萬計30年
就有7百幾萬喇(大計埋二人MPF肯定過千萬)

2)你已有物業,到時可以大換細,調動資金可補貼

3)已有物業可以按比銀行做逆按掲/安老按揭

4) 其他投資收入如:定期存款等

在公
1)政府有派生果金
2)老人車津
3)醫療冿貼

所以,中產階層退休生活真係睇自己點凖備,
無需煩惱

侯爵府

kyliema2006 發表於 17-10-19 16:02

報大數啦、退休有$2 塔車,洗鬼Transportation - 3K/m?一年就差吾多。再老d既都吾多坐車、係區內生活飲茶買餸食飯!
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

男爵府

wantaima 發表於 17-10-19 17:15
凡事向好看,唔使咁灰喎
我自己都係,現在有工作能力盡儲,除左
準備自己兩老退休金(MPF唔計在內 ...
多謝你既安慰。我無20—30年比我準備,因為已不再年輕了。

但係我今天計完條數,都已經訂下退休準備計劃。今天條數還計得到,provided 仲有份工同身體健康,否則就真係大鑊了。

首頁
12345...12

尾頁

跳至