自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

cudy119 發表於 17-10-30 01:45
晚晚掃地和訓之前都執到十幾隻
有咩辦法可以消滅佢地

你屋企系咪潮濕?好多書?

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我屋企間中有一兩隻,但你屋企咁多好恐怖喎

佢地蛀衫架,我會放好多臭丸喺衣櫃,飛飛嘅我見一隻打一隻,仲會密密吸塵清晒佢啲蛋同蟲蟲

子爵府

畀面勳章

catcat@cat 發表於 17-11-1 23:41
我屋企間中有一兩隻,但你屋企咁多好恐怖喎

佢地蛀衫架,我會放好多臭丸喺衣櫃,飛飛嘅我見一隻 ...

我已經買左大量臭丸 呢兩日小左d

子爵府

畀面勳章

siiu_Y0613 發表於 17-11-1 23:28
你屋企系咪潮濕?好多書?

係呀潮濕 住村屋

別墅

回覆樓主

子爵府

cudy119 發表於 17-11-2 00:22
係呀潮濕 住村屋

我以前租個間屋都有,個陣我地仲要完全唔知係d咩黎,淨係知道係昆蟲類,個人搞到成日都好緊張,一見到就起哂雞皮,個舊野外表完全係勁核突,灰色一舊野有長有短有大有細痴係個廳既牆同天花板,明明訓覺前睇暈成間屋好乾淨乜都冇,第二朝起身就會見到個d野痴係個牆到,諗極都唔明點解短短7-8個鐘就有咁既舊野吽左出黎,有時仲會移左位,我地係長期唔會開窗架,有時仲要唔係一舊,係會伸廷變到一條好長好長,好似成條路咁,個陣懷疑過係白蟻,但我又check過哂全間屋一隻蟻都冇,得房門,大門同床架係木,全部都冇俾蟻蛀同侵入過,個段時間真係好難捱,成日都唔想返屋企,而家諗返都覺得毛骨悚然

子爵府

畀面勳章

noodleball 發表於 17-11-2 01:58
我以前租個間屋都有,個陣我地仲要完全唔知係d咩黎,淨係知道係昆蟲類,個人搞到成日都好緊張,一見到就起 ...

呢幾日就放左大量臭丸 琴日同今日就見小左 一日幾粒 真係好鬼核突

伯爵府

cudy119 發表於 17-11-1 13:02
有貓貓應該唔得

帶貓貓離開一陣囉,揾個唔洗返工既日子,之後返工清潔。

侯爵府

回覆樓主

水喉位要用 漂白水 倒落去

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

cudy119 發表於 17-11-1 13:02
有貓貓應該唔得

剛剛醒起, 記得檢查吓貓樹, 佢地好鍾意喺貓樹結蛹, 上上下下檢查吓, 我嗰時喺個底發現好多蛹

珍珠宮

cudy119 發表於 17-11-1 01:31
唔識 是蟲

咁版主post果張似蛾既相似識飛,不是衣蛾虫嗎?是衣蛾虫演變的衣蛾嗎? 原來我家都有衣蛾虫,睇到你鋪先知

下面版主post既相

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

cara.mak 發表於 17-11-2 12:47
咁版主post果張似蛾既相似識飛,不是衣蛾虫嗎?是衣蛾虫演變的衣蛾嗎? 原來我家都有衣蛾虫,睇到你鋪先知 ...
"衣蛾"的幼蟲

衣蛾幼蟲是一個小型白色的毛毛蟲,藏在一個絲質的袋狀物或網狀物(稱為筒巢)內,在牆壁上可見到一個黏著水泥的紡錘形袋,內有一深褐色頭的幼蟲.成蟲為淺黃色的蟲子,懼光。
幼蟲行動緩慢,以羊毛、毛髮、毛皮、羽毛為食糧,會破壞紡織品

衣蛾成蟲
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

珍珠宮

wong2323 發表於 17-10-31 12:38
衣蛾喜歡潮溼環境,想治本一定要立即除濕,要保持地方通風、乾燥、日照良好

留意唔好畀衣蛾成蟲飛入屋產卵~

版主,你post呢隻是識飛的嗎?即產卵就係衣蛾虫仔、成年後變相中識飛的蛾嗎?

大宅

我屋企都有... 但唔算好多. 原來同多書有關?

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

cara.mak 發表於 17-11-2 12:51
版主,你post呢隻是識飛的嗎?即產卵就係衣蛾虫仔、成年後變相中識飛的蛾嗎?
...
是的

唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

珍珠宮

wong2323 發表於 17-11-2 12:51
"衣蛾"的幼蟲

衣蛾幼蟲是一個小型白色的毛毛蟲,藏在一個絲質的袋狀物或網狀物(稱為筒巢)內,在牆壁上可見到 ...

Thx版主

wong2323    發表於 17-11-3 10:29

大宅

見到呢D毛官筒, 屋企都好多書, 但又唔覺有, 可能我地向西南, 有太陽到屋

不過, 就成日有飛娥, 有時一晚10隻8隻, 每朝早執屍都執到手軟

首頁

尾頁

跳至