論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

VivaSea 發表於 17-11-6 22:19
回覆 333s 的帖子

我剛生左bb 十日, 姐姐工作量大左好多, 我見呢段時間佢好落力湊bb (都仍有做家務和買餸 ...

bb都未滿月,. 你就咁快封利是比工人?

湊B係長期工作, 睇定d 先啦。

大宅

回覆 VivaSea 的帖子

初生BB根本沒有什麼需要她做的,除了食奶就是睡覺
你自己系屋企,她做家務煮飯即可
開始你就豪,以後你就要保持呢個水平,她們唔識得感恩和滿足的
BB大咗先難湊,以後你唔系屋企後患無窮

大宅

Update下:

我最後包左500蚊利是俾佢。
唔知係利是既魔力定係佢真係咁主動, 呢排要求過佢兩次調假放平日 (之前未試話放平日), 佢放假日都整埋早餐和lunchbox先出去 (平日佢要負責呢兩樣野, 星期六和星期日就唔駛), 放假番黎見到我未煮飯 (但已備好菜) 又主動話幫我煮。

唔知有無人好似我咁諗, 我每月都跟舊人工出$4310俾姐姐, 無自動update佢去$4410, 咁每月慳左100蚊, 每幾個月都可以用呢筆慳左既錢再加自己額外出既少少錢出bonus俾工人。

禁止訪問

水晶宮

VivaSea 發表於 17-11-22 17:22
Update下:

我最後包左500蚊利是俾佢。

我係好似你咁諗, 我照出$4310, 我慳番d 錢用来買机票比工人一年返一次家鄉或d 利是大封d

公爵府

VivaSea 發表於 17-11-4 13:02
我姐姐在我家做緊第一張約, 人工係min pay, 好滿意佢表現, 而家諗緊bonus點俾好。大家又係點架呢?
...

做緊第五年, 冇特別出bonus, 人工跟合約。
可能你覺得我咁衰, 但當你二年內遇過5個玩野工人,你就會明白, 好工人唔洗用錢留佢個心,衰工人比錢佢都唔會用心做呢個道理。

子爵府

幸福黃太太 發表於 17-11-22 19:51
做緊第五年, 冇特別出bonus, 人工跟合約。
可能你覺得我咁衰, 但當你二年內遇過5個玩野工人,你就會明白 ...

超贊成

別墅

想生BB熱投

我買張聖誕節機票俾工人
但生日, 年尾唔會俾利是
新年會俾

侯爵府

回覆樓主:

第二張約,自動加佢$600,多一個月bouns,華人新年印尼新年利是$300,其他節日生日一律無利是無禮物無蛋糕,不過平時會送全新衫褲鞋飾物手袋俾佢(覺得啱佢就會買俾佢),佢放假成日用我買比佢嘅野,我送得開心佢用得開心

首頁

尾頁

跳至