美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

男爵府

cameo 發表於 17-12-8 19:02
thanks
我永遠一買就掉左個盒!
咁成份除左benzophenone外,重有邊樣唔好?因為我冇過敏濕疹 ...

佢堆成份其實都搵唔到資料
我再努力下先
除左依種成份,仲有佢有化學性防曬,
因我係敏感加雀斑加粉刺皮膚
可能因為佢唔係全物理
所以我都照出斑
不過就真係好薄而又改善到面色

水晶宮

cameo 發表於 17-12-8 19:02
thanks
我永遠一買就掉左個盒!
咁成份除左benzophenone外,重有邊樣唔好?因為我冇過敏濕疹 ...

唔理成份,唔理防曬力,呢隻真係勁好!

子爵府

粉紅天空 發表於 17-12-8 19:26
佢堆成份其實都搵唔到資料
我再努力下先
除左依種成份,仲有佢有化學性防曬,

我估咋⋯佢本身有35度,一般情況應該夠,但事實佢真係防水力弱,即係勁易甩,因為我有時放假只落一落街都用raffine,返屋企只沖水洗面時,係完全唔覺raffine存在過咁,但如果掃埋層防曬粉,一沖水塊面係有層野咁,我都唔識點講得啡清楚,總之覺得佢係防水力太弱(有dd汗都可能甩曬),甩左就自然唔夠防曬力,不過我多數用埋防曬粉就ok(我面冇汗)

子爵府

Elenalan 發表於 17-12-8 19:28
唔理成份,唔理防曬力,呢隻真係勁好!

如果防曬力唔夠,隻防曬其實已經廢左我自用ok嘅,夏天一般戶外都冇黑冇斑,我好簡單咁用呢2樣作防曬度夠唔夠,用完冇皮膚差、冇谷粒粒就作為皮膚適合度。
不過我可能冇汗、兼加多層防曬粉咁用,唔又可以單計係「raffine防曬力功勞」就真!

男爵府

cameo 發表於 17-12-8 19:44
如果防曬力唔夠,隻防曬其實已經廢左我自用ok嘅,夏天一般戶外都冇黑冇斑,我好簡單咁用呢2樣作防 ...

我估係咪要睇埋個濃度?
有d防曬都係SPF30, 但濃度得7%,所以其實防曬力應該都唔夠

不過如果你本身無斑又無咩敏感,又ok喎!
因為我想搵一隻好似佢咁既有色防曬,不過成份ok而又防到斑既,始終日日搽嘛!

首頁

尾頁

跳至