0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

小雞媽咪 發表於 17-12-28 16:50
咁我係咪應該加大個奶量呢

我果時就由120加到150(120X6=720 / 150x5=750),下星期三個月而家一日五餐一餐飲180ml

大宅

Mandc 發表於 17-12-28 17:56
咁bb重得好唔好?可能胃仔細一次食唔到多⋯試下少食多餐咯
我囝囝而家5星期大(足月出世,當時係細碼b,而 ...

我之前就返工都有睇過一排啲blogger點幫bb戒夜奶,但bb其實會自己調整,我個囡係開始半夜果餐只係食好少,條片又重,我先估食只係安撫,而片濕先係令佢醒嘅原因,自此食完11點就扶佢坐陣再換片,慢慢就訓到五點、七點有時八點幾
如果bb覺得自己未夠重會繼續飲夜奶,因為係佢地身體需要

大宅

qqapplepie 發表於 17-12-29 07:35
我之前就返工都有睇過一排啲blogger點幫bb戒夜奶,但bb其實會自己調整,我個囡係開始半夜果餐只係食好少, ...

唔知係條片好定我個仔有非凡的忍耐力,佢從來都唔會因爲條片喊,就算片片滿曬尿⋯爆曬屎都唔會喊(emoji)

大宅

c9b 發表於 17-12-29 03:27
我仔同你一樣大,最多食110ml,你仔而家幾重呀?
請問其實係點加個奶量上去嫁?
...

姑娘教我計bb體重,每1kg每日要食180-200ml ,至於每餐幾多就睇你自己俾幾多餐同點分配,我個仔而家4kg所以每日最少要食到720ml,最多可以食800ml,我每日只餵6餐每餐最少要俾120先夠,所以我每餐會俾120-150ml佢

大宅

c9b 發表於 17-12-29 03:20
想問你bb幾磅重?
(有d又話初生唔好咁快戒夜奶)

上個月磅4.幾kg
我諗今個月5kg左右啦

大宅

qqapplepie 發表於 17-12-29 07:35
我之前就返工都有睇過一排啲blogger點幫bb戒夜奶,但bb其實會自己調整,我個囡係開始半夜果餐只係食好少, ...

好 明白了

禁止訪問

回覆樓主:

別墅

回覆樓主

我bb都係滿月前自己戒左夜奶,而家11點尾餐,之後到8am再食。最緊要keep每日總奶量足夠。

子爵府

回覆樓主

係呀,戒夜奶,如果BB冇黃,體重正常就由佢訓,肚鋨就會喊

複式洋房

hangi 發表於 17-12-28 16:42
你飲邊隻奶粉?可以訓咁耐嘅?
我個仔都就2個月,但佢係夜晚12-1:00飲完,2-3點又飲,之後5點,7點,9點, ...

嘩…飲得咁密!?佢應該會重得好快!飲邊隻奶粉?有無試過開5安比佢?

別墅

果 發表於 18-1-1 22:44
嘩…飲得咁密!?佢應該會重得好快!飲邊隻奶粉?有無試過開5安比佢?
...

佢飲吾到咖,要抖一陣先會嘈再飲夠5安,佢飲能恩,不過我岩岩幫佢轉左奶粉,轉雅培,飲左幾日,好過雪印。阿仔而家2個月。

別墅

小雞媽咪 發表於 17-12-28 07:37
Bb依加差不多兩個月
佢晚上11點或12點飲完餐奶90ml -120ml
然後大教訓 到第二日既6、7點先起身嘈飲奶

同我個仔一樣喔!佢而家2個多月,
佢又係大概2個月時,同你bb呢個食奶時間一樣。
我冇嘈佢起身,佢餓要食,自然會起身嘈啦 ^^
而家佢3.5 ~ 4個鐘一次食120ml(奶粉)左右。
如果人奶就3個鐘左右一次

。I'm Shingo Mama。

大宅

回覆樓主:

我BB2個月大,仲係3個鐘一餐奶,點樣可以4個鐘一餐?

珍珠宮

回覆樓主

只要連續六個鐘唔飲奶都算係戒左夜奶啦。

大宅

iam.chili 發表於 18-1-7 22:16
我BB2個月大,仲係3個鐘一餐奶,點樣可以4個鐘一餐?

我BB 出院時已經set咗一日7餐(7am 10am 1 pm 4pm 7pm 11pm 3am) 因為唔想夜晚起咁多次身,到3星期大已經由7轉6餐(7am 11am 3pm 7pm 11pm 3am),到6星期大已經戒埋夜奶食5餐了(7am 11am 3pm 7pm 12pm)
開始減個日就將減咗個餐既份量,平均分去其他餐度,令每日食嘅總量不變,只變食的時間
,如減咗個餐食4安嘅,就其中搵4餐加多1安,剩餘兩餐份量不變

大宅

Mandc 發表於 18-1-7 23:21
我BB 出院時已經set咗一日7餐(7am 10am 1 pm 4pm 7pm 11pm 3am) 因為唔想夜晚起咁多次身,到3星期大已經 ...

我囡已經介左夜奶,但係日頭佢仲係三個鐘就要食一次奶,有時未夠三個鐘就要食,我想佢可以四個鐘先食一餐奶,佢依嘉每餐食180ml

別墅

小雞媽咪 發表於 17-12-28 10:09
一時時架 有時3個幾鐘 就要食
有時訓晏教 訓到5個鐘先嘈要食
咁樣既話。係咪姐等bb喊。先餵佢飲??冇set到固定時間?

複式洋房

回覆樓主:

我bb滿月已經飲120ml
到而家2 個半月加到150ml
但好多時都飲唔晒
佢2 個月打針果陣,
姑娘話佢生長線去到大碼,
62。5cm , 13 lbs
但我睇咁多媽媽講bb奶量,
我bb 好似飲得好少,
佢仲要足2 個月就自己介左夜奶唔飲。
ps .出世7 lbs 2

大宅

mimilk 發表於 18-1-9 09:07
咁樣既話。係咪姐等bb喊。先餵佢飲??冇set到固定時間?

我就冇啦 不過佢早上到下午會3.5-4小時 會嘈飲奶
有時天氣凍 會訓多一個鐘 最遲5個鐘就會嘈飲奶架

大宅

Macy1120Suen 發表於 18-1-10 12:38
我bb滿月已經飲120ml
到而家2 個半月加到150ml
但好多時都飲唔晒

我個個都係 有時飲到5安 有時飲到3安多啲啲
我前兩日去左健康院問姑娘
話bb啲飲奶量唔多 但bb體重正常 係中碼b
姑娘話bb要訓由佢訓 要食幾多由佢話事
叫我唔好逼佢飲 話佢餓會嘈飲奶
仲話依加年代唔同啦 唔洗成日跟住啲標準奶量wo
除非佢成日飲得太小 咁先唔正常

首頁

尾頁