心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

貓山公主 發表於 18-2-16 22:20
我要同自己講,以後以後以後都唔再返娘家。今生今世,不拖不欠。
嬲到震.....
事源娘家一向重男輕女,一向有 ...

住係人地地方,慘d講句寄人離下。。。可以的話搬啦。如果d所謂的親戚真係咁的話,我覺得生死不相往還可能更好

伯爵府

ilovecafe 發表於 18-2-19 09:25
住係人地地方,慘d講句寄人離下。。。可以的話搬啦。如果d所謂的親戚真係咁的話,我覺得生死不相往還可能 ...
講到咁盡

伯爵府

住係人地地方,慘d講句寄人離下。。。可以的話搬啦。如果d所謂的親戚真係咁的話,我覺得生死不相往還可能 ...
唔係一齊住...結婚後已搬開住...

伯爵府

男爵府

貓山公主 發表於 18-2-19 23:52

我見你同老公講:我地搬啦。。。我以為係一齊住,咁就更加唔洗唸啦,生死不相往還算啦,無謂做人工人咁做

伯爵府

ilovecafe 發表於 18-2-20 10:05
我見你同老公講:我地搬啦。。。我以為係一齊住,咁就更加唔洗唸啦,生死不相往還算啦,無謂做人工人咁做
...

因為結完婚,諗住住近就係方便睇下d長輩關心長輩多一點
咁長輩都知我住邊嘅
搬係唔想畀長輩知我住邊一陣唔浦頭搵到上門就難堪
令大家誤會了....

水晶宮

貓山公主 發表於 18-2-17 14:10
意思係派緊畀男丁,幾時輪到你做女嘅....因為地方細,唔係咩大戶人家咁可以周圍企同坐.,我真係就咁企隔離, ...

明白了、又真係幾嬲、咁講男女輩份有咩事唔好搵女同外孫

伯爵府

luckybaby2011 發表於 18-2-20 12:19
明白了、又真係幾嬲、咁講男女輩份有咩事唔好搵女同外孫
長輩有事咪女幫,無事咪仔,好野留仔唔留女。。。而心中最愛係仔。。。
孫都係,仔嘅孫好錫,見唔到會苦晒口面,女嘅孫見唔見都無咩所謂..

禁止訪問

瑪瑙宮

雖然我娘家同我 ex 99 家 d 人都易話為 d , 不過我都幾十歲, 我會做自己, 可以少見就少見, 可以不見就不見, 反正, 佢地都係做緊令自己開心 ge 事.

伯爵府

mandy952 發表於 18-2-18 12:09
其實咁講,你對佢地好,某程度上都想佢地對返你好,只要你唔再對佢地咁好,冇希望就冇失望。至於佢地鍾意 ...
'我問心,我盡孝道對你地長輩好,唔領情就當我無呢個緣分始終你地年紀唔細,我對街唔識嘅老人家都唔會唔理,盡力幫到就幫
但人地街唔識都會同我講聲唔該
自己家人個個反而用到盡加少少刻薄
因為d仔根本愛理不理
仔浦一下頭,緊要過我呢d成日見到嘅
但由於仔女有別,所以我做好本份係應該
仔做本份係花紅
平時幫手都自己送上門做妹仔,慣左...
唔理少個妹仔,長輩又周街唱我不孝
我認我有心軟同怕左佢地
覺得算,得過且過...

但今次前前後後加埋送上呢句加眼神
我唔知點形容,痛心。。
失望都有,覺得自己做咩都唔比做仔好
即使d仔唔做,一樣被愛到上口心

大宅

貓山公主 發表於 18-2-20 18:23
'我問心,我盡孝道對你地長輩好,唔領情就當我無呢個緣分始終你地年紀唔細,我對街唔識嘅老人家都唔會唔理 ...

搬太大動作,勞民傷財,而且不一定達到你預期效果。我估你要搬走等人搵你唔到,係你自己都清楚只要人吔一句你又打回原形,不如你再唸下有冇其他方式,你真係做得出,而又心安理得嘅方法。

伯爵府

Stellady 發表於 18-2-21 07:22
搬太大動作,勞民傷財,而且不一定達到你預期效果。我估你要搬走等人搵你唔到,係你自己都清楚只要人吔一 ...

我老公同你一樣咁講法,話我搬又如何, 佢地一陣扮一扮死,, 我到時咪又係會心軟, 咪又係買佢地怕......
我老公話少見D囉, 有咩咪叫佢去搵仔幫囉, 佢地咁多仔咁多男孫, 實有人彩佢架喎....
現實係D仔有錢分先見人, 有著數先浦頭, 當然D仔好多都有工做, 即使唔出現, D長輩都爭住要等, 等到見佢地出現...
過時過節, 咁當然會搵我同其他女, 唔係邊有妹仔用...
心裡好唔鍾意D長輩咁重男輕女...
有時講到出口, 無人聽到我算, 當耳邊風, 反正一年聽百幾次......
成堆人面前講呢D, 偏心HURT親就梗, 仲未計講到我好似謀財害命咁, 面子都無埋 ......

大宅

貓山公主 發表於 18-2-21 10:57
我老公同你一樣咁講法,話我搬又如何, 佢地一陣扮一扮死,, 我到時咪又係會心軟, 咪又係買佢地怕......
我 ...

你自己夠堅定,既然吃力不討好,你都可以唔得閒唔幫,你自己衡量咩事唔幫過唔到良心,咩事唔幫對方都依照安然無恙。唔好下下衝出去。

大宅

完全明你感受,因為我娘家都係咁,見倒我同老公,好唔想見咁,黑口黑面,所以媽媽過世後就連新年都冇返過,冇見過,而家同老公輕鬆自在,其他親戚唔知咁多野0既,可能會話我不孝,但話之佢,見倒大家都唔開心,咁見來做乜?
加油,樓主,不要唔開心

男爵府

深同感受, 我媽都係重男輕女, 但同你唔同係, 我哥係孝子, 所以我點努力做都做唔好...做完都吃力不討好, 點做都唔滿意, 我仔係佢湊, 但佢成日覺得幫唔到我哥湊仔係罪黎, 點解幫唔到佢, 但點極佢都唔明我阿嫂都唔想佢湊, 佢揾佢媽湊, 揾姨姨湊都唔到佢。
又成日話我老公唔識做人, 唔識得得閒氹下佢, 佢老豆老母都唔氹, 點會氹你呀, 無線膠劇咩。

所以我好明樓住, 自問乜都做齊, 我哥嗰2隻馬騮返到黎, 我執頭執尾, 佢囡嘔, 我抺地, 佢仔吐奶, 我抺地, 嗰2老, 呢2個內孫點嘔到成地係, 食到成地係, 都無鬧無嘈, 我仔跌少少落地, 就嘈死巴閉, 總知係我哥既野, 佢就任勞任怨, 好似欠左佢咁。

大宅

出年唔返

伯爵府

Stellady 發表於 18-2-21 11:22
你自己夠堅定,既然吃力不討好,你都可以唔得閒唔幫,你自己衡量咩事唔幫過唔到良心,咩事唔幫對方都依照 ...
我都唔想下下衝出去...不過老人家係多問題,又唔識字, 信呀, 銀行呀, 睇醫生呀, 攞藥呀...
唔理佢真係有D係會出事..尤其醫生個部份...
D仔真係彩佢有味, 成日話對仔好, 對孫仔好, 仔孫D新抱同孫新抱會對佢地好...
真係睇得TVB多,. 你估真係咁多孝子賢孫??
之前我都試過嬲左排, 無理無見探佢地幾個月...
D男丁就識WHATSAPP我叫我做野, 話佢地唔得閒.又話女人方便D...
所以有時我都好嬲自己.....

伯爵府

ml628 發表於 18-2-21 13:21
完全明你感受,因為我娘家都係咁,見倒我同老公,好唔想見咁,黑口黑面,所以媽媽過世後就連新年都冇返過,冇見過 ...
多謝你.,..

伯爵府

小熊肥肥 發表於 18-2-21 14:48
深同感受, 我媽都係重男輕女, 但同你唔同係, 我哥係孝子, 所以我點努力做都做唔好...做完都吃力不討好, 點 ...

勁似, .....
所以我有時都覺得我欠左佢地咁.....
我自己勁有犯賤FEEL....

首頁

尾頁

跳至