自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Pulmma 發表於 18-3-22 08:10
深入淺出, fsh 係腦下垂體發出嘅荷爾蒙, 周期完咗後開始升高, 去提卵巢製造卵子, 咁e 個時候雌二醇(e ...

次次都深入淺出咁講解,好得

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

mercurycc 發表於 18-3-22 11:16
朋友見到呢個 post 想問下,驗過 FSH 70.9 miU.mLfollicular Phase :
Mid-cycle
Luteal phase

係, 因為fsh高, 高原因, 係因為e2冇反應, fsh 要靠e2比反應佢令佢降低, 咁e2仲有反應, 即仲有卵用囉。

另外, 如果係後生fsh 咁高, 有時係有樣睇 肥, 皮膚黑, 多毛, 4季經個d, 有時佢唔驗都會知佢fsh 高

所以, 如果同一時間驗埋黃體胴就再準d咁解囉

禁止訪問

男爵府

mercurycc 發表於 18-3-22 11:16
朋友見到呢個 post 想問下,驗過 FSH 70.9 miU.mLfollicular Phase :
Mid-cycle
Luteal phase
70係咪好高?

我少於10, 快人到中年的階段了.

男爵府

Pulmma 發表於 18-3-22 12:27
另外, 如果係後生fsh 咁高, 有時係有樣睇 肥, 皮膚黑, 多毛, 4季經個d, 有時佢唔驗都會知佢fsh 高

咁我白D, 毛

D, DD肥, 所以FSH低D....

子爵府

係, 因為fsh高, 高原因, 係因為e2冇反應, fsh 要靠e2比反應佢令佢降低, 咁e2仲有反應, 即仲有卵用囉 ...

咁叻嘅肺媽
]

瑪瑙宮

candacechu 發表於 18-3-21 10:34
請問有沒有jm在政府驗過FSH? 請幫忙

delete

象牙宮

係, 因為fsh高, 高原因, 係因為e2冇反應, fsh 要靠e2比反應佢令佢降低, 咁e2仲有反應, 即仲有卵用囉 ...
醫生只幫佢驗FSH 話已更年期呀!.都中年唔肥白白淨的。

象牙宮

kyliema2006 發表於 18-3-22 12:32
70係咪好高?

我少於10, 快人到中年的階段了.
朋好友話記得醫生話愈高就係,咁你咪好低?

珍珠宮

mercurycc 發表於 18-3-22 16:14
醫生只幫佢驗FSH 話已更年期呀!.都中年唔肥白白淨的。
70都好高了, 不過驗埋AMH就知佢仲有幾多卵剩~
我睇台灣做IVF果D病人自己分析(佢地好癲, 會去睇文件又會自己做實驗去抽血做對比), FSH超過70當個周期係唔洗諗, 做IVF都冇機果隻!
不過FSH係可以有機會降低, 但AMH就唔會, 所以做IVF會驗埋AMH~

♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

珍珠宮

cathy-tse 發表於 18-3-22 10:10
咁究竟係邊度做咋幾多錢咋

我通常去旺角雅蘭中心有一間叫岱璣化學病理, 抽血驗 700蚊3樣(E2, LH, P4), 咁我諗FSH都應該唔會好貴
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

男爵府

Pulmma 發表於 18-3-22 08:10
深入淺出, fsh 係腦下垂體發出嘅荷爾蒙, 周期完咗後開始升高, 去提卵巢製造卵子, 咁e 個時候雌二醇(e ...
想問Luteinizing hormone 同Prolactin 係什麼意思? 同埋我見好多TERMS 都唔知係咩意思,例如 : HGB,RBC,HCT 等。。。其實可以係邊樹搵到解釋

水晶宮

jwy2 發表於 18-3-22 18:09
想問Luteinizing hormone 同Prolactin 係什麼意思? 同埋我見好多TERMS 都唔知係咩意思,例如 : HGB,RBC,H ...

如果係驗更年期個d LH, 催乳素個d 唔駛理啦。

btw, amh 都可以, 但唔可以用來確診係到咗更年期。 而amh, 數字只會越來越低, 從而推算用緊咩年齡層嘅卵子。 就好近期, 我有個人來睇, 婚前檢查, 32yrs, amh 得0.1。 當場喊爆, 如果佢不能自然授孕, 醫生唔鼓勵佢做ivf,亦估到佢應該未夠40 就收經個d。

所以, 想結婚生b, amh, 係得同該做嘅項目。 低又唔駛太驚, 早d plan, 一有咗, 關於bb染色體病個d 檢查唔好慳,全套做晒, 亦唔好等政府個d, 12weeks至去驗t21, e+7至8weeks , 已經有bb 全套檢查做。

男爵府

我的育兒心得勳章

jwy2 發表於 18-3-22 18:09
想問Luteinizing hormone 同Prolactin 係什麼意思? 同埋我見好多TERMS 都唔知係咩意思,例如 : HGB,RBC,H ...

Prolactin,睇字面應該係催乳素,應該係餵養人奶時有好多的,呢隻野應該係會抑制排卵。照字面解的,有錯請指正。

男爵府

我的育兒心得勳章

Pulmma 發表於 18-3-22 18:25

btw, amh 都可以, 但唔可以用來確診係到咗更年期。 而amh ...

呢個真係長知識

水晶宮

hhz 發表於 18-3-22 18:28
Prolactin,睇字面應該係催乳素,應該係餵養人奶時有好多的,呢隻野應該係會抑制排卵。照字面解的,有錯請 ...

催乳素, 係好唔穩定嘅 荷爾蒙, 我想講 捽住乳頭去抽血, 男女都好, 個催乳素都會突然標高

大宅

Pulmma 發表於 18-3-22 18:30
催乳素, 係好唔穩定嘅 荷爾蒙, 我想講 捽住乳頭去抽血, 男女都好, 個催乳素都會突然標高 :ha ...

剛驗、若$1500,私家睇。

男爵府

我的育兒心得勳章

Pulmma 發表於 18-3-22 18:30
催乳素, 係好唔穩定嘅 荷爾蒙, 我想講 捽住乳頭去抽血, 男女都好, 個催乳素都會突然標高 :ha ...

哈哈,好搞笑,咁呢個都解釋到點解餵住人奶都會有排卵啦。

Btw,點解平日無餵奶的話,捽左都唔會出奶呢?

Ps, a level bio全部還返晒俾先生咁滯

男爵府

Pulmma 發表於 18-3-22 18:25

btw, amh 都可以, 但唔可以用來確診係到咗更年期。 而amh ...

謝謝您的回覆 我睇晒成份報告唔覺有驗 amh,但就驗了好多其他嘢,包括FSH,GFP,TSH同仲有好多好多嘢,但就唔覺有e2。

男爵府

hhz 發表於 18-3-22 18:28
Prolactin,睇字面應該係催乳素,應該係餵養人奶時有好多的,呢隻野應該係會抑制排卵。照字面解的,有錯請 ...

我就係查到中文係催乳素,感覺怪怪的,都唔知check 來有咩用

首頁

尾頁

跳至