自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

講咩都當你廢up
我女一歲開始都講過n次....
太咸太甜唔食得、咁細唔食得、咁硬食唔到、食咁多糖爛牙、食左咳.....
總之次次見親都要比零食,跟住話點解唔食得、無食過好慘呀、咁好食無得食好慘.......
去親都要金精火眼睇實個女
有次襯我唔為意塞左條蟲草入我女口
已經講左十幾次唔食得蟲草都係唔聽
務求激到你嘔血為止

伯爵府

直接話咁細個唔食得呢D,太濃味,負荷唔到,大個D先

男爵府

開心吸收勳章

Arielchan 發表於 18-3-31 00:26
我女而家1歳半,由1歲開始已經想俾糖,朱古力佢,我推到口臭都仲問,有次仲俾我發現佢想偷俾薯片,我真係睇 ...

你自己要講到明
我同所有人講明,唔好比糖同甜野我仔食,
冇人敢比,雖然老爺成日想比但會問過我,
有時過去食飯,他們想比野食,都會比我睇過營養成分!
我仔更加唔會食,因為他知要問媽咪再食!
你要堅持,再教自己小朋友唔可以亂食!

男爵府

我女而家1歳半,由1歲開始已經想俾糖,朱古力佢,我推到口臭都仲問,有次仲俾我發現佢想偷俾薯片,我真係睇 ...

話有敏感 吹水嚇佢地話上次阿邊個比左呢d野佢食 害到個小朋友入院 包保佢地自動收檔

用戶要求終止服務

同佢講,呢啲品牌太cheap,唔好食,下次要食godiva, 龍島, 仲要去citysuper買先好食

子爵府

回覆樓主:

俾個袋仔/ 罐仔 袋起零食, 話食完飯/ 咳好左 才吃, 順便教埋小朋友要問過媽媽才可以吃。。。小朋友對於儲多d入個袋/ 罐度, 可能開心過食

水晶宮

話佢有食物敏感,唔可以亂食嘢

子爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 熱血勳章 畀面勳章

回覆樓主:

自小就教佢地唔好食噤多零食,一定要由佢識表達開始教,識得既人可以收,但只可收一粒兩粒,唔食就唔好收,但都要講多謝,收後要問過我先食得,唔識既一律唔准收. 假期先俾佢地食少少,星期一至五就無。
宜家6歲女同4歲囡都仲好聽話,次次長輩都會講多謝,但我唔食的
(可能係我一向都唔食零食,家中好少零食,所以一向大囡唔食朱古力,細囡唔食糖)

男爵府

育兒性格勳章

回覆樓主

要教小朋友咩都要問左先食先做,不過再大少少你可以比一點零食,朋友就係完全唔比,個仔大3、4歲食少少就病

珍珠宮

歐買尬 發表於 18-3-31 01:41
我二個小朋友食咩會問準我
由自身(小朋友)做起最有用

我仔都係。自細要教佢食乜都要問過媽媽先

只能管自己隻雞仔,麻鷹管唔到

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

尋晚我女先發生完我女21個月大。
我指住我女,大聲同佢講「唔準食!媽媽無話可以食!你食我打你!」其實係做俾其他人睇,因為我知我女聽我話、我話唔食佢唔會食(如果我無講明佢就會食)
因為親戚們怕我真係打佢,所以即刻停止。
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

侯爵府

鏟到個親戚上天花。殺一儆百,包以後冇人有興趣俾野你個女。

象牙宮

有次99偷比食糖,
我見到係佢口度整返粒糖出來,呢次之後佢自己都唔會亂食,
又經常教,每次都會問準先食。

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

教好自己小朋友,無論你在唔在場,收到乜都只可以袋住,食一定要問過你。
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

話有少少濕疹唔食得,一定掂

伯爵府

回覆樓主:

食物敏感,食左會死

公爵府

回覆樓主:

掛個牌寫住“禁零食”!

珍珠宮

回覆樓主:

教小朋友拒絕先係最佳辦法

子爵府

講句多謝,然後我食左佢
佢再俾我再食,多D黎密D手,反正我唔怕肥,食窮佢為止

公爵府

你話食得零食,啲糖精會搞到細路hyper

首頁

尾頁

跳至