0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

yanthy 發表於 18-4-8 20:44
我個女22日人仔,啱啱出世係醫生留院個2日佢喊我唔抱佢,出院番到屋企,頭一星期好乖,日頭飲完奶放落床自 ...

初生bb好多都係咁架
開頭一個月佢唔慣 大人又唔慣 係好大壓力
我女女出世頭一個月試過喊足14個鐘
我真係命都冇個時 抱住佢又要行 又要哄
不過因佢喊到太累 個日打針佢喊左野 就收聲啦

到依加我女五個月 夜晚訓教一定要我哄
趴係我心口訓 其他人哄佢訓都唔得
唔知係咪佢爸爸麻麻飛機場 心口唔夠肉呢 哈哈

樓主媽媽係生佢個個 咁痴你係好正常架 抱都係求安全感 到佢地大啲有意識 有物質引誘 我相信到時佢彩都唔彩我地 唔好理奶奶講咩啦 叫唔好抱 但佢地要玩個時 咪又爭住抱 到bb大個啲 會好湊啲架啦 加油

大宅

回覆樓主:

我仔都系一出世冇耐就扒心口訓
到3個月系好好多 但依家有時扭太勁都會比佢扒心口氹訓著

別墅

回覆樓主

樓主試下係bb身邊放條有你陣味的巾仔,等bb聞住訓睇下有無好點

複式洋房

回覆 asukav6 的帖子

吾好同你老爺奶奶嘈,要涊,因為點都係你吾岩,吾同自己啊爸啊媽,bb岩岩出世頭一個月係辛苦,吾好灰心同吾開心,因為佢會一個月比一個月好同埋咸小左到左兩個月買個床仔吊掛佢一路望住就會係床仔自己挽,同埋有時佢可能會吾洗飲夜奶可以連續訓6-8小時
但你而加抱佢就吾好瑤佢咁多,靜靜地抱
我囡而加3個月相比頭兩個月抱小左,可以放佢係床到傾計,佢會用笑比回應你
你咩都吾洗理,照顧好BB同自己就足夠,多的搵朋友同老公分享下開心與吾開心,減低自己情水波動
我都係新手媽媽,大家加油
有無返工

大宅

我阿b頭一個月都係咁,晚晚喊幾個鐘先瞓,抱又喊唔抱仲喊得大聲,我有時自己太攰都唯有抱住佢坐係度恰下,真係好辛苦好難忘

第二個月,夜晚食完奶放佢落床就瞓了,仲自己戒左夜奶,依家第三個月直情唔願起身添...

我聽人教,要比佢習慣晚上的時間pattern ,例如: 8pm沖涼,9pm食奶,10pm聽歌仔/傾下計,11pm上床瞓 ,我都係咁試下,依家就work了,上床自然好快瞓

大宅

回覆樓主:

陪月教落想佢有安全感又唔想抱慣可以用張被仔包實佢,包到好似青山院友咁,等佢覺得同子宮一樣係被包實,最好食完奶掃完風等佢伸展下先好包

如果包完放落床都喊就一隻手按住佢心口,另一隻手慢拍佢個身安撫佢,爆喊就抱住佢自己坐定定慢拍佢身體,千其唔好搖佢同行來行去

大宅

mic326 發表於 18-5-4 23:07
陪月教落想佢有安全感又唔想抱慣可以用張被仔包實佢,包到好似青山院友咁,等佢覺得同子宮一樣係被包實,最 ...
呢招未必個個work, 我阿b唔肯包,一包佢喊到拆天,一定要對腳好free咁young來young去先肯

象牙宮

我個女22日人仔,啱啱出世係醫生留院個2日佢喊我唔抱佢,出院番到屋企,頭一星期好乖,日頭飲完奶放落床自 ...

想听媽的心跳, BB 有安全感。
你可以用其它方法。 比如, 和她傾解。

媽媽累了, .... bla bla bla
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

複式洋房

正常的~我仔仔初生也要抱著才zzz ~ 衛生署本書仔話BB 細是不懂扭抱的,不怕抱壞

伯爵府

甘樣係好辛苦,我自己凑好少抱

大宅

回覆樓主

我宜家都係咁,我bb仲要係唔中意係房,係中意出廳訓,成日要推bb床出去,佢半夜成日扭,就係要扭計出廳,我都好崩潰啊(emoji)由半夜2點到早上7點。真係好辛苦

大宅

你下次帶埋佢去健康院,係姑娘面前問bb喊應唔應該抱,姑娘會答你要抱,因為初生嬰兒喊係欠缺安全感,唔係扭抱,等奶奶一齊聽專業人員講,咁樣會好啲掛

複式洋房

回覆樓主

頭一個月真係會架,放鬆d
好快到3個月就會好好多
我個時都抆到成日抱住bb喊
因為真係好累,用多d不同方法
俾佢聽下音樂 聲 包住佢 米袋
試多d
另一個角度淋,要好好珍惜呢d時光
bb大個左想抱都未必痴啦
加油

首頁