自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

翡翠宮

畀面勳章

joeylamjojo 發表於 18-4-13 22:33
如果外國讀完可以直接喺香港開藥比病人,咁有事誰人負責?
Dietitian根本唔可以開藥,係香港可以開藥既只有醫生,香港行醫必須通過香港醫學試,我唔明你既問題到底指什麼?
日日是好日

複式洋房

外國發牌嘅機構應該唔可以授權嗰個人喺其他國家執業,因為有咩事佢都監管唔到

子爵府

chillimom 發表於 18-4-13 22:17
點解我睇完一大篇文字,淨係睇到香港嘅nutritionist 抹黑緊外國返嚟嘅dietitian嘅??唔通我理解能力有問題 ...

男爵府

Rachelmamab 發表於 18-4-13 22:54
外國發牌嘅機構應該唔可以授權嗰個人喺其他國家執業,因為有咩事佢都監管唔到 ...

當然授權唔到。問題係根本香港冇發牌呢個制度呀嘛。營養師在香港根本冇發牌制度監管。以上面水蛇春咁長,我嘅理解,就係有個什麼協會會endorse 會員,營造一個令人有信心啲嘅現象。咁樓主就涉嫌指佢哋利益輸送。不過人哋話自己係外國註冊營養師又冇錯㗎喎。
係暫時未有本地發牌制度之前,當然講對自己有利嘅事實啦,又可以理解。我覺得唔算抹黑。

利申:不是這一行的,純粹路過

複式洋房

樓主其實有point,你諗下,一個協會唔使考試仲自動認可晒唔同國家嘅牌,然後又自己發個牌去'認可'佢,and then 叫人去副會長間學校讀course,真係有啲問題

男爵府

chillimom 發表於 18-4-13 22:39
我都唔係講緊一個Fact, 又何來抺黑?我都係講我嘅理解姐,亦有問樓主。

反而

其實n 咁多既專業都要係香港註冊先可以掛牌,開藥係俾人食,作為一個普通巿民都會有呢個疑慮"對香港病人冇保障". 請問點樣抹黑呢? 咁換轉係講任何地方黎既醫生唔使香港註冊就可行醫對香港病人冇保障又係你口中既抹黑呀?

複式洋房

mother904 發表於 18-4-13 22:52
Dietitian根本唔可以開藥,係香港可以開藥既只有醫生,香港行醫必須通過香港醫學試,我唔明你既問題到底指 ...

據我所知營養師係有時會開藥,不過唔係好似醫生咁所有藥都開得

男爵府

Rachelmamab 發表於 18-4-13 22:54
外國發牌嘅機構應該唔可以授權嗰個人喺其他國家執業,因為有咩事佢都監管唔到 ...

國際認可資格就可以,何如pmp cfa 果啲

珍珠宮

chillimom 發表於 18-4-13 22:17
點解我睇完一大篇文字,淨係睇到香港嘅nutritionist 抹黑緊外國返嚟嘅dietitian嘅??唔通我理解能力有問題 ...

咁又唔係嘅,我覺得佢只係想講,大家讀的是一樣係同等,只是外國乜都興有牌,香港畢業唔需要而已。

複式洋房

呢位忿忿不平既朋友,我睇你個 post 入面充滿住不盡不實既資訊,無論你俾人誤導又好,自己真係咁諗都好,我依家話返事實你知。記住喇,睇完以下事實你再出上面嘅內容係會同波叔兩公婆個 case 好似,疑似構成誹謗架喇

先利申,我係香港嘅大學畢業嘅,見到有一班去外國留學嘅人喺度抹黑我哋香港營養系嘅同學,覺得好醜陋。

首先,香港兩間有食物及營養科學主修嘅大學係冇營養系架。而主修科係叫食物及營養科學。

睇到連登有個post,有班應該係外國留學讀緊營養系嘅人,喺網上面商議集體中傷香港嘅營養師,原來係驚自己返嚟搵唔到工。睇文佢哋應該係外國讀緊dietitian,驚返香港搵唔到工,所以集體中傷香港畢業嘅nutritionist。

如果我冇眼花,開連登 post 嘅樓主講咗自己唔係 dietitian or 外國留學

因為dietitian & nutritionist兩個喺中文都係叫「營養師」

其實係因為原本應該叫營養學家嘅人都叫自己做營養師,所以班 dietitian 先要加返註冊響前面嚟分辦返啫。即係好似 enrolled nurse 同 registered nurse 咁,你唔會話 registered nurse 同 enrolled nurse 「大家都是護士,不用分那麼仔細吧」啩?

先講講背景,讀緊營養系嘅都會知營養師有兩個主流,一個叫dietitian,專責喺醫院入面醫病嘅,佢哋係要負責喺醫院協助醫生醫人,淨係外國大學有得讀。另一個主流叫nutritionist,香港嘅大學有得讀,佢哋主要係喺社區嗰度幫人做營養諮詢、喺運動界、食品廠工作、或者做研究、營養教育。

不如大家睇睇連登 post 講嗰位某營養中心 Nutritionist 個網講佢地服務範圍包括乜嘢:

病患養生飲食[p=20, null, left]不少都市人都患有不同的慢性病例如糖尿病、腎病、高膽固醇、高血脂、高血壓、痛風、便秘、貧血等。這些慢性病和飲食習慣不無關係。
我們會為大家度身設計飲食餐單,幫助從根本改善病情

[p=20, null, left]

[p=20, null, left]唔知呢個部份係屬於你講嘅 nutritionist 工作範疇嘅邊一款?

呢兩種營養師喺香港法例之下都係無需註冊嘅,但外國就係各自分開註冊,屬不同界別。

因為香港係冇得讀 dietitian,淨係外國先至有。

但你下邊話 HKUSPACE 有得讀喎

於是有錢去外國讀dietitian嘅同學,好鍾意讀完返嚟之後就踩低香港嘅nutritionist,講到佢哋一文不值。說到底,都係為咗爭飯碗。因為dietitian 嘅訓練係集中醫院入面工作,但係醫管局一年一個位都幾乎冇,好多返到嚟之後根本就搵唔到工,但已經使咗百幾萬留學,有少部分就中傷香港嘅畢業生。外國畢業dietitian成日話自己係「註冊營養師」,而香港嘅係冇註冊。

見上文

但講真嗰句,dietitian喺香港法例下亦都冇註冊,點解外國醫生返嚟香港要考一個合格率好低嘅試先可以喺香港醫人,點解外國律師、會計師返嚟香港要考本地試先可以執業,但係外國註冊嘅營養師就可以喺外國讀完直接返嚟香港醫病、開藥呢?

咁你要問下醫管局喇 https://www.hkda.com.hk/index.php?_a=viewDoc&docId=5

呢樣嘢政府一路都冇理到。 外國讀dietitian嘅人成日話自己有註冊,但其實佢只係外國註冊。而所講嘅外國註冊,究竟係外國國家法例之下註冊,定係一個行內人自己成立嘅協會註冊呢? 呢樣嘢亦都冇人問。國家註冊嘅要求一定係好高,而協會註冊呢?

其實除咗澳洲,英美加三國嘅營養師都係國家註冊架。澳洲營養師協會嘅註冊有幾嚴謹其實你有冇睇過?而某程度上,澳洲政府係認同協會註冊架(因國民保健回扣營養服務只限協會註冊營養師)

外國人身體同亞洲人不同,飲食又唔同,點解外國註冊就可以直接喺香港行醫呢?呢樣嘢其實對本地病人好無保障。

你究竟知唔知 dietetics 讀乜架?最簡單有一科係會讀唔同 culture 嘅人食啲乜嘢。再講你以為外國實習時一家淨係見到鬼佬?響澳洲呢個多元文化國家分分鐘見亞洲人多過鬼!

雖然為香港嘅HKU SPACE可以考到外國嘅dietitian註冊,但事實上HKU SPACE個課程一來學費好貴,二來幾年先開一次班,三來,亦都係最重要嘅,就係入得去讀嘅人只係得少部分有得喺醫院實習,因為醫院無足夠實習quota,但HKU SPACE學生就照收。冇得實習,就冇得攞外國註冊。

咁邊啲人有得實習呢? 聽過唔少同學讀完幾年之後先話佢知冇得實習,而有冇得實習唔係靠考試分數決定,而係靠面試決定,根本冇一個客觀嘅標準

呢個係 HKUSPACE 內部問題,關全體 dietitian 乜事? 而請問你係唔係 HKUSPACE 學生? 如果唔係你又知佢冇客觀標準?

上網揾下,「香港營養師協會」(Hong Kong DietitiansAssociation)會長林思為,做咗十幾年都係佢同一個人。「香港營養師協會」係自動認可美國、英國、加拿大、澳洲嘅dietitian成為佢自己學會嘅認可dietitian ,但其實上面幾個國家嘅dietitian學會根本無互相承認對方嘅資歷。

個原因係因為醫管局認嘛

好無奈,香港營養師協會成日揸住營養師協會個名,喺報紙度踩低香港nutritionist,當中不乏歪曲事實,或者選擇性透露對自己有利事實嘅手法

有冇例子係 HKDA 用不實嘅內容抹黑 nutritionists 先?

香港營養師協會亦都認可上面HKU SPACE課程為唯一一個佢哋學會嘅本地認可課程。成日喺報章鼓勵想喺香港做營養師嘅學生入HKU SPACE

咁本地大學唔開辦嘅,佢真係唯一一個喎。

而佢哋過往多年以嚟嘅副會長馬魯愛儀博士本人,正正就係HKU SPACE營養系嘅高級職員,亦有香港營養師協會嘅dietitian其實喺HKU SPACE嗰度做營養系講師。好明顯令人感覺到有利益輸送成分。

嗱係咪大學職員唔可以係專業學會會員先?咁叫所有大學醫科教授退出香港醫學會啦,如果唔係又利益輸送喇

點解醫管局會用公堂俾一間私校HKU SPACE (HKU SPACE其實係屬於私校,唔同公家大學HKU) 嘅學生去公家醫院實習呢? 呢樣嘢從來都冇人問到。而「香港營養師協會」(Hong Kong Dietitians Association) ,佢哋其實係一家「有限公司」,政府仲要用公堂俾呢間HKU SPACE嘅學生去公家醫院實習,用出緊納稅人人工嘅dietitian去train佢哋。train完佢哋之後,畢業又可以私人執業。

有人答咗喇, HKUSPACE 自負盈虧,個實習位係向 HA 買返嚟架。唔好再話公帑有份資助 SPACE 喇,誹謗嚟架。

究竟我哋納稅人嘅錢去咗邊度?

納稅人每年都 train 咗好多其他大學畢業生架,我都唔明你呢個 point 想講乜

有錢去外國讀書嘅同學喺大學校入面已經欺凌咗我哋呢啲冇錢去外國讀書嘅同學好耐。佢哋成日話去外國讀有master 所以dietitian係高人一等,但其實外國嘅標準,dietitian根本就唔使master,學士學位就得。但外國讀dietitian嘅人就歪曲事實,講到dietitian好似係nutritionist嘅進階

乜有 HKDA 人講過 Master vs BSc 咩? 你唔係覺得得你一個咁勁知道 dietetics 有 Bachelor degree 下嘛?

而且一直既重點從來都唔係學士碩士嘅分別,係教學內容嘅分別啊!連登 post 講哂本地食物及營養學畢業生學咗啲乜,又講咗 dietetics 學啲乜。比較完之後你仲係覺得 nutritionist 同 dietitians 識嘅嘢不論深度同寬度都一樣多?

呢位朋友,我奉勸你 get your facts right 先好再講 dietitian vs nutritionist 喇

禁止訪問

男爵府

Rachelmamab 發表於 18-4-13 22:49
我又覺得樓主有道理,有乜理由一個專業協會可以係一間有限公司,叫人去自己教嘅學校讀書,然後自己又自發牌 ...

協會自己辦教學,仲要係HKU SPACE? 其實有幾專業

男爵府

九暈畏 發表於 18-4-13 23:24
協會自己辦教學,仲要係HKU SPACE? 其實有幾專業

Um.... 根據內文唔係咁,你再睇多次

複式洋房

回覆 九暈畏 的帖子

嗱, 個 degree 係同英國 Ulster 大學合辦,而教學內容係經英國 Health Care Professional Council 認可。仲有課程主任 Dr KC Tan-Un 本身係香港大學嘅副教授,並唔係 HKDA 幹事。
請問點利益輸送?

仲有,其實 HKUSPACE 個課程係冇乜錢賺架喳

複式洋房

九暈畏 發表於 18-4-13 23:10
其實n 咁多既專業都要係香港註冊先可以掛牌,開藥係俾人食,作為一個普通巿民都會有呢個疑慮"對香港病人冇 ...
同意,唔明點解對外國註冊營養師喺香港開藥有疑慮,都會咁大反應

男爵府

LokYauYau 發表於 18-4-13 23:18
咁又唔係嘅,我覺得佢只係想講,大家讀的是一樣係同等,只是外國乜都興有牌,香港畢業唔需要而已。
...

開藥既唔使註冊,但講句對香港病人冇保障,就係佢地眼中既抹黑? 真係食藥食到出事都唔好怨。

子爵府

zoechung12 發表於 18-4-13 23:13
據我所知營養師係有時會開藥,不過唔係好似醫生咁所有藥都開得

可以扶助正在接受藥物治療的病人管理營養咋⋯⋯註冊左就化療、心臟病的病人都到臨床扶助治療!營養學家、營養師都好!都唔可以開藥!只有註冊醫生、藥劑師才可以給予病人藥物上意見
你講有營養師開「藥」應該係講緊supplements 而不是 Drugs

公爵府

2024勳章

有冇連登條link

複式洋房

回覆 九暈畏 的帖子

我幫你 fact check 咗,香港開藥係要醫生處方架:醫生處方

問.22如果我要購買藥物,是否必須要醫生處方?
答.22在香港,藥劑製品的銷售受到不同程度的管制(請參考 答題5),藥劑製品若用於治療須由醫生診治的疾病,通常都是處方藥物。例子包括用作治療高血壓、糖尿病、細菌感染和協助睡眠的藥物。此等藥物必須由註冊藥劑師監督下,在註冊藥房按醫生處方配售。

另一方面,有較少嚴重副作用的藥物,或用以治療或舒緩輕微疾病的藥物,可以不需要醫生處方直接在藥房或藥行銷售。例子包括舒緩一般傷風、治療發熱及某些鎮痛藥物。你可徵詢藥劑師以取得更多資料。

https://www.drugoffice.gov.hk/eps/do/tc/consumer/news_informations/faq.html#d

如果你知道邊個 dietitian 有開醫生處方藥物我建議你舉報佢

如果你講既你非醫生處方藥物(即係屈 X 氏)都買到嗰啲,其實同你阿媽響你發燒時叫你食 panadol 有乜分別?

男爵府

faseelai1234 發表於 18-4-13 23:33
回覆 九暈畏 的帖子

我幫你 fact check 咗,香港開藥係要醫生處方架:醫生處方

有些人企圖擾亂視聽啦

mother904    發表於 18-4-13 23:43

首頁
12345...13

尾頁

跳至