自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

翡翠宮

畀面勳章

juniormiu 發表於 18-6-6 12:12
咪係,而家就算60零歲做奶奶都唔係好老啫,D思想返咗去佢出世個年代,當新抱係娶過門嘅妹仔咩?第日肯定多 ...
呢類99多數好麻煩,有個強勢呀媽既老公都係群腳仔居多。
有朋友十幾年前結婚,真係斟茶時俾99留難,講咩: 「以後我坐你就企,我食飯你就要裝飯」,搞到女家同新娘好嬲。婚姻只係維持左幾年,好似主因係頂唔住99,亦嫌老公太冇用。
日日是好日

翡翠宮

小滴兔兔 發表於 18-6-6 11:14
我嗰時99要我地2公婆斟茶俾姑仔,
係咪習俗上都係咁呢?
吓,你老公大過佢細妹,點解要斟茶比個細妹架,相反,佢細妹結婚就應該斟茶比你兩公婆先啱.你99咁奇既.

伯爵府

Lorican 發表於 18-6-6 12:21
呢d 99咪蠢囉,咩年代呀?!下馬威!打破關係第一步就真!

哈哈,幻想起個場面都搞笑。

個99肯定預謀咗好耐。
BB你來咗啦?

寶石宮

2023年兔年勳章

小滴兔兔 發表於 18-6-6 11:14
我嗰時99要我地2公婆斟茶俾姑仔,
係咪習俗上都係咁呢?

平輩不用

寶石宮

2023年兔年勳章

Baby_Thomas 發表於 18-6-6 12:20
我果時斟完茶
三姑六婆拎咗盆水 & 毛巾出來
示意我要幫99洗腳

子爵府

小滴兔兔 發表於 18-6-6 12:16
事前冇講話要斟,最後係我地2個企喺到,姑仔都企喺到(台上),但我媽見到不悅,但冇出聲。
...
要你斟茶比姑仔,即係話你係最細果個,你媽見到緊係不悅啦
你奶奶真心幾老土

子爵府

Baby_Thomas 發表於 18-6-6 12:20
我果時斟完茶
三姑六婆拎咗盆水 & 毛巾出來
示意我要幫99洗腳

你奶奶係邊度人?有呢d咁奇怪ge習俗

子爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

tingting2200 發表於 18-6-6 12:37
要你斟茶比姑仔,即係話你係最細果個,你媽見到緊係不悅啦
你奶奶真心幾老土

係呀,有時諗返怪自已當年點解唔識say no,但嗰張斟茶相我已delete咗。

伯爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主

老土到爆
呢個亦係我冇打算結婚理由之一
佢家人唔等於我家人
我係獨立個體,做乜要去人地屋企做妹仔

珍珠宮

其實鍾意下馬威既人通常都好廢

大宅

回覆樓主

我結婚時有左幾個月,嘔到死死下個肚又週不時扯住扯住,老公問99可唔可以飲茶就算,唔使我跪,點知我99一句就話‘怕咩wow’, 之後搵腳踢一踢地下個墊,用手襟我膊頭迫我跪低

侯爵府

網上D人寫D野就唔需要信到咁足嘅......假若真係現實有呢D奶奶...我唔會斟比佢飲....叫佢個仔斟比佢飲飽佢....最多叫自己老公唔駛斟比外父外母當打和

用戶要求終止服務

michelin888 發表於 18-6-6 12:53
網上D人寫D野就唔需要信到咁足嘅......假若真係現實有呢D奶奶...我唔會斟比佢飲....叫佢個仔斟比佢飲飽佢.. ...

我就會當佢瘋人院放出嚟未夠鐘食藥
不會entertain佢嘅要求
佢唔飲就由佢

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

mother904 發表於 18-6-6 12:00
各處鄉村各處例,有d地方係新娘茶人人都飲得

長知識

象牙宮

回覆樓主:

可能係親友面前做樣啫!我當年2邊都有跪地斟茶,不過好快搞掂!反而d姨媽姑姐多多聲出,仲記得男家入門斟茶比奶奶,我叫阿媽飲茶阿爸飲茶,即刻比人講叫老爺奶奶呀,無黎規矩 好彩老爺奶奶係開通既人,幫我解圍“家下我飲喎,叫阿爸阿媽咪仲親切”

伯爵府

嘩,反面都似!

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

耕田妺 發表於 18-6-6 12:08
其實依家結婚,新人父母大约都係6拾頭啫,咁老土旣,我就上世纪做過—次姊妹,男家水上人,父母都老,(針茶 ...

咁似妹仔入門既

男爵府

poppyoliver 發表於 18-6-6 12:52
我結婚時有左幾個月,嘔到死死下個肚又週不時扯住扯住,老公問99可唔可以飲茶就算,唔使我跪,點知我99一句 ...

你奶奶冇聽過唔可以俾大肚婆跪咖咩?好似話個肚可能係帝皇投胎定咩,驚被跪嘅人受唔起

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

咁癲

彩鑽殿

careycarey 發表於 18-6-6 13:05
你奶奶冇聽過唔可以俾大肚婆跪咖咩?好似話個肚可能係帝皇投胎定咩,驚被跪嘅人受唔起
...

有聽過呀!大肚婆唔跪得,就算入廟拜神都唔可以跪添

首頁
12345...7

尾頁

跳至