自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

限時...食唔晒就收..
冇零食....
如果想食野就番熱佢之前食淨果碗比佢食...

我仔基本都係為食的...所以冇乜幾何會食得慢..

但又唔係未試過唔願食...
可能因為試過一次我咁對佢...
所以佢從來唔會慢慢食

我仔細個...都好少有零食..
糖係一日1-2粒...乖先有...
平常我會自己整蛋糕仔等下午茶比佢...
所以佢HEA食..就冇糖冇下午茶...
重要食番熱唔好食既飯

大宅

回覆樓主:

唉…我自己要好好反醒一下對阿B食飯的安排!
開頭佢都肯自己食啲,食食下冇心機就餵,縱縱下搞成咁!

男爵府

回覆樓主

兩個鐘太耐啦,係咪含飯?小心蛀牙!
我覺得30-45分食曬ok,仲細,一半自己食一半餵,小朋友好似唔怕餓咁

子爵府

回覆樓主

唔好一下子收到咁緊
逐步黎,兩個鐘就變個半鐘,再變一個鐘
我仔都係慢食型,試過收左佢,下一餐食更少
餓對我仔唔work...越餓越食得少
我仔16個月,自己食就係玩,只食兩三啖,我都迷惘左好耐,依家叫train到45分鐘

寶石宮

2023年兔年勳章

尼加拉瓜 發表於 18-6-6 21:14
情願小朋友食差不多兩個鐘食晒碗飯,定係規定佢半個鐘頭內食唔晒就收曬佢?

小朋友2歲半偏瘦,其實工人姐 ...

夠鐘收枱

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

唔食咪算,佢有力跑就得啦。我大二仔分別到5, 7 歲至算開金口再食野。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

最緊要係小朋友本身係唔係真係focus 食飯,唔係focus的,根本俾再耐時間都冇用,cut 零食,迫佢食正餐食多d

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我強制,食唔晒喺佢面前倒咗佢碗飯。

首頁

尾頁

跳至