自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

此舉會令義工家長相當麻煩

我試過去參觀 d xx館,我組有個小朋友媽咪喺個館等。我嗰時唔識佢,梗係唔畀個細路跟佢行開,佢仲黑我面。好嚟我話去搵老師,於是我拉住另外 d 4 隻鴨仔,又話又氹先搵到老師解決

禁止訪問

用戶要求終止服務

momonicnic1107 發表於 18-7-27 01:03
我係咁諗,但俾人話一啲都唔關心小朋友

我試過因爲咁畀我99鬧,話我唔去睇三年級大女上游泳堂,全因爲通告有一句「家長可到看台觀看」99佢就誤以為好多家長會聯群結隊去。我話果個時間做一年級午膳家長義工,99就認為我偏心,其實係家教會安排我去當值,我不能請假。
我於是做完義工去,點知一個家長都無,而且台看係好遠根本睇唔到練習池。於是我畀錢入去游泳,那次畀99鬧我真是好委屈。

珍珠宮

NO

用戶要求終止服務

回覆樓主

以前小學學校旅行都有家長自己到現場,我6299喺我大女二年級時都有去望
之後可能太多家長嚟,有啲仲喺現場走,學校出通告寫明家長唔應該自己到學校旅行地點

珍珠宮

momonicnic1107 發表於 18-7-27 00:01
如果小朋友讀幼稚園, 學校帶佢哋出外參觀或者旅行,你哋會唔會自行去參觀地點裝下個小朋友?
...

吾洗掛

伯爵府

無這個必要

大宅

happybebebe 發表於 18-7-27 09:59
以前小學學校旅行都有家長自己到現場,我6299喺我大女二年級時都有去望
之後可能太多家長嚟,有啲仲喺現場 ...

我識人就係會參觀完帶自己小朋友走,佢話問過老師,老師俾佢咁做,但我覺得佢咁樣走去裝同自行帶走小朋友,咁我呢啲無家長跟去同自行接走嘅小朋友見到人哋有媽媽黎接,自己要跟大隊走返學校先媽媽接,小朋友會覺得做乜媽媽唔黎接呢?
但我識呢個人認為小朋友有咁嘅感覺係我自己唔跟去裝同唔去接造成,我要自己反省下做乜唔跟去 (佢唔係做義工,佢話參觀場地係公眾地方,佢同埋啲親友自己去睇自己小朋友唔得咩

水晶宮

唔會, 小朋友外出參觀,係正在學習,
不宜打搞.

一句"媽媽" ,全部人都"媽媽起來"
老師點搞?? 都會令小朋友分心,
以為"去玩" 其實,係學習.

除非係家長義工,但我都無做,
我要番工.

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

唔會

大宅

happybebebe 發表於 18-7-27 09:45
我試過因爲咁畀我99鬧,話我唔去睇三年級大女上游泳堂,全因爲通告有一句「家長可到看台觀看」99佢就誤以 ...

我明白你委屈,我都係咁俾人話,搞到好似係我唔岩,小朋友校外outing就要媽媽婆婆三姑六婆全村人跟去先正常,我唔跟就係唔關心小朋友

水晶宮

happybebebe 發表於 18-7-27 09:59
之後可能太多家長嚟,有啲仲喺現場 ...

咁樣真係搞亂跌序,

我女K2, 參觀小學, 通告講明, 小朋友學校集合,家長可自行學校等,
但有個家長,帶小朋友係學校等..聽講話"費事番學校, 行黎行去"

佢地全部到達學校, 發現個一PAIR 母子係小學等,
話個老師黑晒面..

係我都黑面啦,個個都好似佢咁
咁BOOK 左個旅遊巴邊個坐?
人地老師有晒點名紙, 之前簽通告個D ,
無啦啦又出現..

最搞笑,話個老師唔體諒.

侯爵府

回覆樓主

冇咁得閒

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

唔會!咁唔放心就咪參加啦!

用戶要求終止服務

momonicnic1107 發表於 18-7-27 10:19
我明白你委屈,我都係咁俾人話,搞到好似係我唔岩,小朋友校外outing就要媽媽婆婆三姑六婆全村人跟去先正 ...

可能以前真係好興咁做

大宅

momonicnic1107 發表於 18-7-27 00:01
如果小朋友讀幼稚園, 學校帶佢哋出外參觀或者旅行,你哋會唔會自行去參觀地點裝下個小朋友?
...

我小朋友讀果間幼稚園要大人陪同。試過自己去,又試過叫工人陪小朋友去。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

唔會
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

珍珠宮

王國教室勳章

momonicnic1107 發表於 18-7-27 01:03
我係咁諗,但俾人話一啲都唔關心小朋友

其實小朋友無家長時,可以盡情發揮。
^_^

公爵府

2024勳章

...

好怪獸呀

子爵府

虎到金來勳章

唔會, 因為放心及信任老師先會俾佢去

首頁

尾頁

跳至