自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

其實你媽咪咁好你仲想點?
你話你媽咪知道你搵錢唔多但, 仲成日補貼你 ,你又想佢湊B,你又畀到幾多錢佢呢! 其實你可以考慮唔做份工自己湊小朋友啫! 問題咪可以一一解決! 你係咪想你媽咪同6299六國大封相先開心?

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

樓主對母親有期望唔難理解
但外母識做人個套
樓主好應該都學下
外母境界高呀!

6299個方面
我覺得主要係教法同傳統思想同樓主唔同
劫B要同C6講
唔係搵呀媽求救
你嫁咗架喇,頭家係自己去守護唔係仲靠呀媽
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Goldilocks 發表於 18-8-24 07:24
睇完你所講,你媽媽真係好好,睇得開,EQ 高,懂人情世故,想你係男家嗰邊都好,先咁忍讓豁達,你呻少些, ...

知福!惜福!

伯爵府

回覆樓主

咁嘅6299真係好難忍,平時對自己唔好都算,尊敬佢係長輩可以忍,但係蝦到自己呀媽頭上,我一定唔會忍樓主,你媽媽真係好好,好就得人,你以後對佢好D,錫佢多D

大宅

浩霆豬豬 發表於 18-8-24 05:19
樓主,老實講希望你唔好介意,照字面睇,我覺得你好麻煩,成日要你媽就曬你,佢唔想湊孫你都要埋怨,佢尊重 ...

我知自己麻煩亦都知佢為我著想。我只不過唔想佢咁委屈,我見到佢同啲孫玩得好開心。我有請姐姐,其實已經同我媽講,得閒上嚟睇下佢地,同佢地玩就得。但佢係委屈到,如果我唔係到,佢就唔會上我屋企。佢唔想遇到6299,觸發到佢地神經,以為同佢地爭孫湊,而令我難做。如果我同我媽係到,咁啱6299上嚟,佢會企起身讓坐,仲要企係門邊或者另外拎凳坐埋一邊。我嬲係嬲佢唔為佢自己爭取尊重,唔同我埋怨。唔識點講,應該話我唔想佢因爲我,所以委屈自己比人蝦,所以嬲。都唔知係嬲佢定嬲我自己。

不過我都知我媽媽好好,佢eq真係好勁!我真係忍唔到。明明佢比人話,佢受委屈,反而安慰返我轉頭,叫我唔好嬲,唔好理佢地。

大宅

回覆樓主

有姐姐,有婆婆比你點幫手,奶奶都係間唔中黎

仲想點?

珍珠宮

回覆樓主:

查實唔係應該嬲你老公咩
攪到佢父母可以成日亂咁帶b四圍去既
我6299都試過刧走我b
我叫老公搞掂咗
無下次了

我媽仲衰啦
試過為6299鬧我添
所以我唔會再對我媽係呢方面有任何回應
以及唔會係我媽面前講6299既野嫁

同埋今次你6299鬧既野又有少少道理
因好多老人家都係有呢個傳統
所以咁少事
你媽又何必去反駁呢

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

回覆樓主

你媽媽只係想息事寧人,你亦唔應該依賴你媽咪湊BB,你有工人的,你冇理由怪佢。
你唔滿意6299做得過火同唔尊重你,可以先叫c6同佢父母講,如果佢唔講既你先講,不過預左講左就會關係變差。
但喺大事大非同角色問題,我一定唔會妥協,話知你係邊個。

侯爵府

回覆樓主

同意樓上,樓主真係好麻煩
阿媽下下為你,仲要比你數

大宅

sjnl43 發表於 18-8-24 06:22
回覆 Conniekiki 的帖子

索到陣除, 男家踩住上, 比我會借頭借路搬遠d 返正有工人姐姐

我就係驚我媽心淡,所以打出嚟,等你地都提下我。

我就係知我媽好到咁,所以先好想佢為自己發聲。明明好鐘意同孫,又為佐我唔湊孫。因為有姐姐,其實已經同佢講,得閒上嚟同個孫玩就得。

6299剷我唔緊要,做乜剷佢!又唔關佢事!而且佢憑咩鬧我媽!之後我媽掉返轉叫我唔好嬲⋯唉

大宅

回覆樓主

你太不孝....
你老公好癈......

大宅

回覆樓主

同老公講,叫佢搞掂6299,唔好再講咩當聽唔到?將你寫所有野同佢講一次兩次三次,再唔行動,你會出聲,到時唔好怪你....

大宅

Conniekiki 發表於 18-8-24 07:34
我知自己麻煩亦都知佢為我著想。我只不過唔想佢咁委屈,我見到佢同啲孫玩得好開心。我有請姐姐,其實已經 ...

你其實係嬲你阿媽唔夠強勢
搞到男家食住你地
唔抵得男家唔識見好就收
湊孫一事覺得阿媽蝕底左

但你有無諗過可能你媽覺得
如果咁爭個孫返尼湊
同男家不和
佢有得湊都唔開心

倒轉你媽湊大B,大B行為上會否一定無問題?
就算無問題,都係因為你會控制你媽所有動作
你連阿媽坐邊都要管
我可以想像如果你媽湊大B
佢會好辛苦,辛苦過做工人姐姐
因為你會無限指令,美其名係為阿B好,其實係要人地行你果套

你諗d野係太表面

而我自己,其實我係buy 你阿媽果套
表面強弱唔係太大問題
問題係你教唔好個小朋友

每家庭都有constraint , 可能單親,可能窮,可能文化,可能分隔2地等等
但有constraint 的家庭都可以教出好既小朋友

你家庭已經是萬福
唔好將小朋友的壞行為
推落你媽身上

991129    發表於 18-8-24 11:18

大宅

catcatcati 發表於 18-8-24 06:29
樓主是你媽媽的唯一一個女嗎?

我明白你的感受, 但你諗深一層, 你媽媽唔係一定要幫你湊小朋友... 至於你話 ...

多謝

我係大女,佢覺得我最少被照顧到,所以比較偏心我。其實我係最幸運嘅一個。

因為我見佢湊孫個陣真係好開心,所以就想佢唔好顧忌我咁湊。其實有姐姐係到,我都係叫佢同小朋友玩下。只係佢做到自己好卑微,我唔想佢咁委屈。佢如果坐梳化,我都好過啲。但我叫佢坐梳化,佢又唔坐。最慘係佢會企起身讓坐,跟住自己企係門邊,或者另外拎將凳坐埋一、二邊。我唔想佢咁委屈。

我6299如果我返工,佢地幾乎日日嚟。因為太近嘅原因,連放學都會比佢地路途上湊走。

大宅

sjnl43 發表於 18-8-24 06:27
果個係家奴, 主子要你湊B 唔湊

睇電視都有做, 嬰絡幾識講野幫皇后, 睇你縮埋一邊無用架你:cens ...

其實⋯有啲睇唔明你講咩⋯⋯唔好意思⋯

6299話我媽,我無怪我媽媽,我只係覺得佢好委屈⋯重要調返轉頭叫我唔好嬲。

大宅

Conniekiki 發表於 18-8-24 08:01
多謝

我係大女,佢覺得我最少被照顧到,所以比較偏心我。其實我係最幸運嘅一個。

其實梳化=/=舒服
如果你媽坐梳化覺得唔開心
而你迫佢坐梳化
依d唔係舒服

我帶我媽去旅行
想帶佢食好d 去好貴的廳歺
迫佢點菜
我媽食得唔開心,都食唔多

但join左個本地一天團
包個一圍圍果d午餐 食d野好麻麻
我阿媽食得最多最開心係果歺

你要諗下
你咬定佢湊孫開心
係你為你自己開心
定為佢開心

大宅

momoballs 發表於 18-8-24 06:41
你咁大個人,做左阿媽,理應保護你嘅仔女同母親…依家仲調轉話你阿媽…會唔會搞笑左d

你媽媽性格隨和…不 ...

會呀⋯⋯所以先打出嚟⋯我想比人鬧下我唔識保護佢地⋯

因為我都算遲鈍嘅人,比人話阿媽個下,我除佐諗到將責任攬返上身外,真係轉唔到點駁返佢地。事後先諗到同老公投訴⋯再到半夜先諗到應該當下就話佢地做咩話我媽⋯

唉,我知我有個非常好嘅媽媽,係我唔識保護佢

男爵府

Conniekiki 發表於 18-8-24 08:01
多謝

坐梳化果度,其實我父母都係,我唔知你當時有咩反應,我係會同父母講,唔使坐開,我拎其他椅子都可以,若果佢地堅持要讓坐,我會自己都坐開,總之陪父母一齊坐。

公爵府

回覆樓主:

其實把口生喺人哋度
6299鍾意講
你媽選擇唔理佢
唔嬲
其實好高
唔明你要佢有咩要爭取?
大家鬥鬧牙唔通?!

另外自己個仔
自己保護自己教
你見到有唔妥