親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

是的 發表於 18-10-3 09:11
Hello, 我地去既景點都好相似,只係路線有少少吾同。
我其實都想坐破冰船,但老公吾想玩,否則也會留多日 ...

雪地活動未book呀, 我睇背包客棧d人都係去到先訂, 應該唔駛咁快book. 你會唔會報極光團? 本身去芬蘭就係為左睇極光, 但上網d人話其實住到咁北應該周街都睇到, 跟唔跟團都無分別 巴士係有得訂但唔急~應該實有位

冰城堡反而又無乜興趣, 因為我會住一晚玻璃屋酒店, 仲正

男爵府

是的 發表於 18-10-3 09:18
我本身吾太怕凍,所以冇乜冬天衫及褸,暫時淘左件波士登羽絨防水長褸、加薄絨防水褲、加絨冷帽及羊毛襪, ...

我都參考下先 THANKS

你個月份雪地鞋係未要加冰爪?

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

kelvin1206 發表於 18-10-3 10:04
雪地活動未book呀, 我睇背包客棧d人都係去到先訂, 應該唔駛咁快book. 你會唔會報極光團? 本身去芬蘭就係為 ...

好似話雪地活動可以去到先book, 但最少要一日前等工作人員準備下,旺季就怕好快full會冇位。我就打算半個月前book定,希望€到時再平d,想玩雪地電單車,至於北極光團就未必join, 因為Hotel Inari旁邊已是個大冰湖,除非頭3晚都睇5到,先至會join去遠d既地方睇北極光。

追光同你一樣亦係今次旅行既目標!

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

kelvin1206 發表於 18-10-3 10:07
我都參考下先 THANKS

你個月份雪地鞋係未要加冰爪?

吾駛卦,我地5行冰川,應該5駛既。

上星期及十一有團購balano打底內衣好平,但好快已搶光了!惟有等U記既透氣打底出,不過我下個月去日本,可能都會買。

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

kelvin1206 發表於 18-10-3 10:04
雪地活動未book呀, 我睇背包客棧d人都係去到先訂, 應該唔駛咁快book. 你會唔會報極光團? 本身去芬蘭就係為 ...

住玻璃屋,你就正啦!
其實我老公好怕凍,所以我plan行程以穩陣及方便為首先,全部點到點甘滯,聖誕老人村酒店人員會在RVN機場接我地,揀Hotel Inari亦因為佢配套齊全,睇北極光好就腳,希望今次順順利利,等老公都覺得原來冇乜困難好易適應,可以有下次機會再去凍既地方玩啦!

你好快出發,去完記得回來分享報料哦!

男爵府

是的 發表於 18-10-3 10:52

住玻璃屋,你就正啦!

我本身都想揀hotel inari! 因為乜都係哂附近好方便, 但因為我係聖誕正日果幾日, 得番package訂所以無揀到, 最後揀左落saariselka, 又有小木屋連sauna, 又有玻璃屋

其實我覺得歐洲既凍無香港既凍咁難頂, 我上年係倫敦-1度仲落雨, 都係heat tech+長袖衫+600度羽絨就得

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

kelvin1206 發表於 18-10-3 11:15
我本身都想揀hotel inari! 因為乜都係哂附近好方便, 但因為我係聖誕正日果幾日, 得番package訂所以無揀到, ...

Saariselka都好方便呀~ 又新d!
聖誕老人村及Hotel Inari我都book左有桑拿的屋仔及房間,應該都幾舒服既。
係架!歐洲室內及公交上都有暖氣係比香港齋凍好好多,5使點著得太多只要最外面既褸擋到風就ok。
我地係追光先多時間在戶外,又吾知會否大風雪,所以我諗鞋、褸及褲有防水功能係緊要d,否則痴住身既雪就會濕入去,手手腳腳及頭就要特別保暖。

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

是的 發表於 18-9-11 18:32
請問有冇人甘上下時間去呀?不如大家分享下呀~

Day 1: HKG > HEL, HEL > RVR (宿:Santa Claus Village)

我今年聖誕節去呀

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

JD930 發表於 18-10-3 14:48
我今年聖誕節去呀

勁有氣氛!好羨慕呀~

聖誕期間酒店貴嗎?
我年卅晚住聖誕老人村桑拿小屋包早餐及機場接送剛好有優惠只是千八元港幣,其他的住宿計算返每晚平均HKD1300左右

珊瑚宮

是的 發表於 18-10-3 15:00
勁有氣氛!好羨慕呀~

聖誕期間酒店貴嗎?

我十二月十幾號去到一月頭,之後去埋Stockholm同Oslo先返香港

我哋book igloo around HKD 10k per night
Saariselkä個啲就around HKD 5k per night
其他個啲我哋主要住apartment所以只係around HKD2k per night
聖誕來講都唔算特別貴,只係非常full..... 我哋最近先book所以選擇唔多

妳呢嗰價錢超值呀

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

JD930 發表於 18-10-3 15:25
我十二月十幾號去到一月頭,之後去埋Stockholm同Oslo先返香港

悠長假期哦,玩差不多成個月!!!

我都覺得好抵,我出發果陣係中國人節日兼在今年頭已book好晒,所以比聖誕及新曆年旺季平。請問你幾多人呢?瑞典及挪威我都好想去,不過會留待夏天才來再玩過。

可否分享下行程呀?係咪自由行?

你玩甘耐,甘d禦寒衣物就好抵用!

珊瑚宮

是的 發表於 18-10-3 16:19

悠長假期哦,玩差不多成個月!!!

嘻, 係呀我去旅行一般都stay around 一個月

我哋兩個人去咋, 我之前有去埋附近嘅小島同城市,今次唔係太方便所以都係大路行程
Helsinki > Rovaniemi > Saariselkä > Ivalo > Stockholm > Oslo > Bergan > Geirangerfjorden
妳地一共幾多人啊? 妳夏天去挪威的話一定要去Flam同埋Trondheim啊

我哋啲禦寒衣物都齊晒嚕唔洗特別買好多, 淨係我嘅冇彈性嘅fleece同防風防水褸要買

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

JD930 發表於 18-10-3 16:42

我哋兩個人去咋, 我之前有去埋附近嘅小島同城市 ...

睇你行程編排就知你係旅遊常客兼達人,真係要請教你。我地兩公婆要返工,雖然假期多但每次最多去半個月,一年去兩三次,我都好想似你甘去一個月,等我退休就可以囉!

之前去歐洲多數去西歐南歐及英國,北歐係第一次,追光也是第一次,好期待 呢個trip就得我同老公,仔女有節目吾同我地去玩了。

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

JD930 發表於 18-10-3 16:42

我哋兩個人去咋, 我之前有去埋附近嘅小島同城市 ...

多謝你介紹挪威的靚靚景點,我會mark低,不過未plan邊年既夏季去,出年去完芬蘭,可能會去西班牙及葡萄牙,日本就太方便每年必去,所以要好好plan下要去邊度玩先,排住隊一個一個地方去玩。

我d禦寒衣物有部份係好耐之前去韓國滑雪買落既,老公太怕凍已經冇去凍既地方好耐,果d款舊左又有d笨重已經5用得,有d手套仲氧化左!你話幾浪費丫!

珊瑚宮

是的 發表於 18-10-3 17:01
睇你行程編排就知你係旅遊常客兼達人,真係要請教你。我地兩公婆要返工,雖然假期多但每次最多去半個月, ...

唔好咁講
只係因為之前係嗰邊做嘢所以知道啫

我老公同我都係夾埋啲公眾假期所以先可以去一個月咋, 佢都係第一次去北歐
妳哋book好晒啲tour未啊?有時間的話早小小plan定啊
有啲hotel或vendor可以到時先比錢㗎所以唔洗擔心

咁妳要去埋東歐啦,除咗瑞士之外我比較鐘意東歐嘅景色同文化

珊瑚宮

是的 發表於 18-10-3 17:12
多謝你介紹挪威的靚靚景點,我會mark低,不過未plan邊年既夏季去,出年去完芬蘭,可能會去西班牙及葡萄牙 ...

妳諗住去西班牙同葡萄牙邊度啊?想去大城市定係島仔?

我每年都會去瑞士至小一次,
但係日本就只係細細個同屋企人去過東京同埋差不多十年前去過沖繩就冇去過嚕

咁妳今次諗住幾時買禦寒衣物呀?
我見其他人話通常年頭會有開倉,不過唔知會唔會太趕或者啲嘢唔啱呢

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

JD930 發表於 18-10-3 17:15
唔好咁講
只係因為之前係嗰邊住過幾年同埋先前成日去嗰邊做嘢所以知道啫

好多謝你的資料。

你指東歐是指波蘭、白俄羅斯、烏克蘭、俄羅斯以西的歐洲?我未去過呀~搵次真係要去玩下。
我地去得歐洲多係熱門既地方,瑞士法國奧地利德國意大利果堆,英國就最常去,幾個月前先去完。

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

JD930 發表於 18-10-3 17:24

我每年都會返瑞士至小一次,

你每年返瑞士至少一次?真係好!

瑞士的湖光山色簡直絕美,也是我喜愛既地方之一。

我最怕人多要同人逼餐死,所以5會去什麼開倉了,同埋我估賣剩既都多數5会係靚野,尺碼又未必齊又不能換貨退貨。我未買鞋及打底衫啫,老公既就已經差不多買齊左,等下個月去日本睇下有冇啱既,睇啱又可以試。

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

JD930 發表於 18-10-3 17:24

我每年都會返瑞士至小一次,

去兩牙也只是明年初步計劃想去既地方但未決定好,因為有朋友想去其他地方,過埋今年先知可否成行,所以詳細行程未定哦!

請問你有乜建議呀?

珊瑚宮

是的 發表於 18-10-3 17:42

去兩牙也只是明年初步計劃想去既地方但未決定好,因為有朋友想 ...

我對西班牙城市沒特別感覺,只係對Barcelona印象麻麻,反而我好鐘意佢啲小島例如Tenerife,我去過兩次係五月尾至七月頭,每天都好悠閒好舒服。

葡萄牙除咗大城市同小島之外我對cape roca (好靚的海岬) 同obidos (雖然係小鎮但啲建築物好有特色我覺得幾值得去) 印象好深刻。

首頁

尾頁

跳至