自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

ope 發表於 18-12-25 00:40
大家一齊出去食飯,有人同我傾計時如果講:你個工人幾好呀!佢一聽到「工人」兩個字會面紅耳赤,所以我識佢 ...

我曾經睇過一篇文章,全亞洲女性地位最高,自尊心最高地方係香港,其次係菲律賓,因為呢2個地方女性都係搵到錢,受學識同教育不比男士低,所以請工人姐姐,有僱主係唔會請菲律賓的,因為好難管

子爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章

佢之前係咪咁, 定因爲佢見你請咗個聽唔到嘢嘅工人之後先係咁? 我覺得你個工人已經諗歪咗自己身份, 因為佢在家只湊小朋友而又有另一個工人做家務煮飯嗰啲, 咁佢就覺得自己係主人(冇你兩公婆在家時)我亦唔明咁佢在家重有乜嘢做啦, 除咗湊小朋友?
佢而家就要唔出街以提高身份, 如果你咁都就佢, 會令到佢有不安於份嘅念頭架啦, 遲早做埋你身份。
其實最主要係你哋對佢點, 如果都專重佢嘅, 出街時冇呼呼喝喝佢, 咁佢都要係咁諗嘢, 司馬昭之心啦! 如果佢係一定要出街湊小朋友嘅,我會同佢解釋清楚佢黎嘅責任, 佢接受唔到, 咁咪叫佢走囉, 冇辦法, 佢呢份工咁舒服, 大把人會做,唔捨得走嘅, 佢想試你底線啫。我經驗之談, 之前請工人,冇小朋友,淨做家務煮飯,啲工人幾得閒打機上網, 唔捨得走! 所以, 你有兩個工人, 唔駛咁驚嘅, 實會搵到嘅。 係架, 通常家務做得好嘅都冇乜耐性湊細路, 因佢哋鐘意快快做完嘢休息, 而鐘意湊小朋友嘅就唔多鐘意做家務嘅,所以, 你搵人時問佢哋 prefer 湊小朋友定做家務囉!希望你解決到問題啦!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

tester5 發表於 18-12-25 03:03
你話:「佢冇外人時做野又勤力又鍚小朋友又齊整」,呢個人我覺得絕對可以留,因為我唔需要工人同我跟出跟 ...

因為工人姐姐90%以上時間都係留在家工作,家庭85分,外出0分,用百分比計,都有77分,今時今日標準,算難得了~

侯爵府

ope 發表於 18-12-25 00:39
我家有個本來好串但算幾好的姐姐 A 已經做了幾年,但因為越來越串所以我揾了個新姐姐 B 來,點知 B 是弱聽 ...

她不知道自己的身分是helper 嗎?
你個A姐姐思維真的有問題, 辭退她吧。

未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

唔識,但想講⋯⋯⋯⋯咁佢真係姐姐嘛唔當佢係姐姐咁當佢係咩
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

水晶宮

回覆樓主:

你d 小朋友幾大? 出街真係要帶埋工人? 如果帶另一個工人出街如何?

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

大力大力 發表於 18-12-25 06:15

因為工人姐姐90%以上時間都係留在家工作,家庭85分,外出 ...

都要睇樓主自己情況去衡量。站在我角度,姐姐又勤快、又鍚小朋友、又整齊,我覺得似我第一個姐姐咁完美添,因為1-5,我可以無後顧之憂去返工。而星期六及日,基本上去邊我都好少帶姐姐,我和老公會親力親為照顧小朋友。所以,我姐姐99%既時間係留在家。

但若樓主90%要姐姐外出支援,可能就未必適合了。
每個人用姐姐都有不同要求,因應自己情況去判斷好或不好。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

yubiwa310 發表於 18-12-25 00:53
唔鍾意做姐姐,嚟通想做女主人?

Poyau    發表於 18-12-25 13:35

伯爵府

畀面勳章

有無同佢傾下佢想自己係乜嘢身份?Helper就係Helper,我唔明仲可以點改變?

珍珠宮

回覆樓主:

小朋友幾大? 必需帶姐姐出街?
如果係, 同佢講清楚佢角色。
咁通我打工, 腦細話我係僱員, 我又唔like西面啦喎

侯爵府

AK47AK47 發表於 18-12-25 06:02
佢之前係咪咁, 定因爲佢見你請咗個聽唔到嘢嘅工人之後先係咁? 我覺得你個工人已經諗歪咗自己身份, 因為 ...

她一來的時候替我湊 newborn , 超勤力有愛心當自己仔咁錫,眠乾睡濕,兩個 newborn 大約 4 年幾時間也是 200 分好姐姐

我加了她幾次人工,她開始搵到錢了,在她自己鄉下買地又起高d間屋,有 3 層,佢俾相我睇,係爛溶溶但堅大,佢個女十幾歲穿著我送的一套紗裙在間新起的石屋入面唱卡拉 ok ! 全村人也去開 party 當她大英雄咁歡呼,她在村裡開 talk , 幾十人圍著她問她在香港打工有乜要注意、她一邊傾一邊向其他人揮手、錫面 etc

她是自尊心超高、好要面、也可能因為年紀大了,更加唔想「俾人點」咁

但,姐姐這個工作不是什麼專業,也是很瑣碎、落手處理的吧⋯⋯

琥珀宮

ope 發表於 18-12-25 00:40
大家一齊出去食飯,有人同我傾計時如果講:你個工人幾好呀!佢一聽到「工人」兩個字會面紅耳赤,所以我識佢 ...

炒得啦,返家鄉可以做老細,唔使留係香港

伯爵府

既然你有能力請第二個姐姐,咁請吧!不要再帶她出街了。
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

唔係怪獸 發表於 18-12-25 09:12
既然你有能力請第二個姐姐,咁請吧!不要再帶她出街了。

X 2
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

好怕呢啲,唔甘心!
成日覺得我可以做更好既工,呢度係委屈緊我,點點點!
快手炒,搵個個!真係留唔住!

伯爵府

想生BB熱投

送佢返家鄉做皇后

你有$ 請個好既都吾難

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

「好媽媽」會湊小朋友「拿西」咩?只可以話她是個能幹的主婦,煮食同家務做得好好。

如你有多過一個工人,就可以分工。另一個負責湊小朋友及陪出街。

子爵府

既然你好滿意佢,而佢喺屋企又OK,請多個工人負責出街

男爵府

ope 發表於 18-12-25 08:51
她一來的時候替我湊 newborn , 超勤力有愛心當自己仔咁錫,眠乾睡濕,兩個 newborn 大約 4 年幾時間也是 2 ...

視乎同你外出幫手有幾重要,我家印尼姐姐除接送上校車外,好少同我哋一齊外出,佢唔鍾意同我哋一齊出去食飯,所以好少同佢一齊出去食,佢在家工作好好,所以無問題。

首頁
12345...6

尾頁

跳至