夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

jan0517 發表於 19-3-5 18:56
有..佢佢當我玩?/得把口..

如果有哂 planning 點可以算玩?
讀書同移民都係大事,耍錢先有得郁。佢點當你玩?

翡翠宮

回覆樓主:

sorry 樓主
睇你舊帖
你完全吾like小朋友
你老公相反
淨係呢個差異結到婚已經夠奇怪

禁止訪問

男爵府

jan0517 發表於 19-3-5 13:28
婚後另一半想生仔..建立安穩家庭
但我想去外國讀書再移民、轉行..
其實係我問題..拍左幾年拖..想離開香港/ ...

結婚前有冇傾過?
我同你d諗法+年紀+處景完全一樣,你個post直情好似我自己寫既咁!

不過我結婚前決定左妥協,唔諗移民,因為我只係逃避緊d問題,同埋我覺得同c6一齊開心+重要過去闖,所以同c6 agree左兩年後開始試,而家快讀左書先,如之後有機會轉行會照轉,c6都支持,仲金錢支持我學費!

不如你諗下自己點解想去闖,再同c6傾下,一人一步

男爵府

BB防敏心得分享勳章

你愛自己多過愛你老公!結左婚就唔可以咁自私淨係諗自己!

大宅

回覆樓主:

雖然我理解每個人都會有自私的時候,但我真係唔能夠理解點解你要結晒婚先搞啲咁嘅嘢,如果你話結婚前你已經想咁,然後你地理念唔同,咁大家都仲可以拍下籮友就分手,而家結晒婚你先黎講呢啲,我係你老公第一下都會以為你講笑,然後知你講真我都會反枱,你即係玩嘢啫,自己又唔諗清楚先決定結婚,結得婚你就有責任,重心就喺頭家到,如今你一句想追夢,你都幾搞笑,你咁樣其實無人會覺得你有抱負架,只會覺得你自私同不負責任囉。

子爵府

睇了你舊帖,其實你只愛自己。既然自己最重要,不如放生你c6, 等佢另找幸福吧。

伯爵府

首先,你幾多歲先。如果20幾,咪去追夢。
如果大家對前景有不同意見,一係分開再追夢。

伯爵府

剛見你前post,得28歲。如果係咁,我會離婚自己去追夢,話唔定係個邊找到真命天子。

伯爵府

我曾經見過有個香港女人去日本讀書,讀3年語言學校,係朋友的朋友,有一齊食過飯。
席間我先知原來佢已婚仲生了個小朋友,幾個月大佢就過日本,bb交比家人同老公湊。我第一感覺好不可思議,問佢你老公冇反對?佢話冇。第二感覺,很自私。

生完再追夢,真係有人會。睇你接不接受到。

侯爵府

畀面勳章

skac 發表於 19-3-6 00:23
睇了你舊帖,其實你只愛自己。既然自己最重要,不如放生你c6, 等佢另找幸福吧。
...

係,樓主根本唔想生,亦唔想花錢同時間係小朋友身上,只想自己享受生活,咁不如不要生,自己一個去追夢。

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

咁婚姻是否一個理想/夢想?
找到相愛的人,比起讀書移民係更難的。用呢個犧牲,值嗎?
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

大宅

jan0517 發表於 19-3-5 18:06
你好幸福
我老公礙於英文同性格保守 你送張綠卡佢佢都不要
如果我安份守己 都可以好幸福
問吓自己,咩係幸福?
你覺得我幸福,因為我享受到外國生活?因為我可以進修,轉行?因為我又生到小朋友又做到好多嘢?
我認同你,我係好幸福,因為我諗嘢正面,睇到事物美好一面,所以我身邊嘅人同事都係美好。
我放家庭喺第一位,老公去邊做乜嘢,我都支持,佢係感受到,佢好感激我,出錢出力支持我進修,完成我嘅夢想。

我喺外國有個香港朋友,有錢過我N倍,住靚屋開名車,小朋友讀私校,老公錫到佢燶,但佢唔滿足,每日過得唔開心,佢話羨慕我可以咁快樂,但我生活好簡單,住平民區,開普通車,小朋友讀公立學校。
硬件只係外在嘢,心態正面,去邊都一樣開心,心態負面,去到邊都唔滿足。

睇咗樓主之前啲post,如果未處理好情緒,暫時不適合有咩異動,移民適應新環境、生小朋友都會令情緒起波動,到時就好似上戰場咁,會辛苦。不如揾心理輔導,睇吓幫唔幫到,依家先放低人生大計,關心咗自己身心健康先。祝福你

珍珠宮

你地嘅共識係咩?還是係其實無共識?假如共識係生仔但你突然興起咁多念頭,咁係你唔啱喎!不過又咁講,讀書轉行都唔係等如完全唔生得,但要計劃囉!例如幾時生,之後點平衡工作家庭,因可能會因應你的突發念頭而有所改變。你地應該傾下如何可使生育計劃與你的個人發展並存。大家都要有取捨,不能不讓一步。

至於移民,太大決定了。怎能夠要他就這麼配合你?

珍珠宮

唔係罪人吖。人會因經歷條件唔同變嘛。佢都會變啦。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

jan0517 發表於 19-3-5 14:04
奢望佢會肯跟我走掛..
有仔襯嫩生
有書也是襯嫩讀

男女平等,我在海外,見得多兩夫妻結了婚後,老公來留學,老婆跟隨陪住,生兒育女。既然女的可以陪住做主婦,男的就唔可以做宅男嗎?妳可以趁年輕生,生完就即刻畀老公湊,妳繼續讀書。
我聽過一D女留學生更堅強的見證,老公又要讀書,她又要讀書,又要懷孕生仔。大住個肚子,落雪,還要自己產清門前車道的積雪才可以自己開車翻學。又係咁挨過來。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

大宅

heidys 發表於 19-3-6 10:17
咁婚姻是否一個理想/夢想?
找到相愛的人,比起讀書移民係更難的。用呢個犧牲,值嗎?
...

我明白的..放棄一個我愛的人 好痛苦 更內疚

大宅

麻辣媽咪 發表於 19-3-6 10:18
問吓自己,咩係幸福?
你覺得我幸福,因為我享受到外國生活?因為我可以進修,轉行?因為我又生到小朋友又 ...

多謝你
心態真係好關鍵
我會再好好思量
都祝福你

琥珀宮

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

應該唔好結婚喇,另一半好慘,相信都係離婚收埸

首頁

尾頁

跳至