醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

hcd 發表於 20-2-14 12:52
局部麻醉, 請問即是在手術過程中病人會保持清醒嗎? 醫生在手術過程中會跟你談話嗎?
...

是局部麻醉, 過程全程清醒, 要需要吞口水時會與醫生溝通, 因為有時整緊係唔吞得口水, 要吞就問醫生配合!

男爵府

shan1234 發表於 20-2-15 15:45
是局部麻醉, 過程全程清醒, 要需要吞口水時會與醫生溝通, 因為有時整緊係唔吞得口水, 要吞就問醫生配合!

...
請問手術過程中以及做完手術之後, 痛吾痛?

同埋, 你有無短暫失聲或聲沙呀?

大宅

hcd 發表於 20-2-17 20:45
請問手術過程中以及做完手術之後, 痛吾痛?

同埋, 你有無短暫失聲或聲沙呀?

過程中因為打左局部麻醉就唔痛, 係過左先開始覺得痛
聲沙少少囉, 但你做完痛都唔會想講野, 聲沙情況唔會維持好長時間

每個人忍痛程度唔同, 例如我會諗之後食野就唔會再有舊野頂住呀~~向好方面去諗

你就會覺得呢種痛係一時, 會去撐住
最緊要你問清楚醫生, 因為每個人情況都唔一樣
同埋上網再找多D資料, 比較下邊種手術係適合自己就得

男爵府

shan1234 發表於 20-2-19 16:10
過程中因為打左局部麻醉就唔痛, 係過左先開始覺得痛
聲沙少少囉, 但你做完痛都唔會想講野, 聲沙情況唔會 ...
好的, 收到! 多謝你詳細的回答.

我都睇好多不同的處理方法, 諗緊揀哪個方法.

祝你身體健康!

民房

lamyan38 發表於 19-9-22 21:27
想問手術過程痛唔痛?你係邊度做?可唔可以PM醫生資料比我?

最近發現有一個4x4x2cm大既實心甲狀腺結節。醫生話如果要做手術要切一邊甲狀腺。但甲狀腺除左有結節功能係無問題,我都想試下熱溶超聲刀手術。上網睇到好似只有瑪麗醫院有得做?想請教下你係邊到做?可以分享一下資料俾我嗎?係咪唔使住院?手術費用claim到保險嗎?

複式洋房

回覆 Ngalee1016 的帖子

Claim方面你問吓agent好啲喎.

首頁

尾頁

跳至