自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

唔關制度事,係家長點安排,好多小朋友放學要返興趣班、補習,返到屋企成六、七點先開始做功課,真係唔夠時間
以我小朋友為例,一星期只一次留校至5點返drama,冇補習
佢會係小息、午息,做抄寫功課,返到屋企再做埋其他,我係ftm,我唔會陪佢做功課,唔識可以問,
佢慢慢習慣自己搞掂,平時只溫默書及小測,晚飯後就係佢自己時間

男爵府

睇你咩野要求,測考先兩三星期前先開始做下習作,其他日子做完功課溫左默書我就由佢玩到訓覺,暫時成績都滿意既,希望可以繼續keep住

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

樓主小朋友間學校好谷嗎?
見其他人留言都唔係太差
會唔會可以從時間分配上入手, 例如放假都可以抽下一啲時間比小朋友玩

珍珠宮

最好立例,下午唔準教書,功課唔可以多

學校偷步教就重罰,學生不可揀學校,公平分配,就冇呢d 競爭啦

但一定好多人不同意,因為輸在起跑線

琥珀宮

AGa1111 發表於 19-3-27 08:33
考試期間其實識同唔識真係唔差個1、2個鐘,我女反而放鬆少少考得仲好
...

就係咁諗,同埋唔想佢一考試就覺得緊張,心情放鬆,先會有最好表現

大宅

回覆樓主:

放咗學啲時間自己決定,
想抖咪抖下

珍珠宮

mandy952 發表於 19-3-27 09:30
就係咁諗,同埋唔想佢一考試就覺得緊張,心情放鬆,先會有最好表現

我都冇緊張過,我同佢講鬥乖,唔係鬥高分

乖係有聽書,有做功課同努力學習

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Apple_Orange_T 發表於 19-3-27 08:12
曾經有個推廣,小孩子每天有一小時的free time, 但是以現在小學生課程看來,我真是不能給予如此的自由時間 ...

我果個free time 完又free time. 入度精英班。唔係默書考試其實只有一小時多做功課及温習。其實睇你點同小朋友安排時間。
birth 5.3lbs
1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

珍珠宮

環保接龍勳章

Apple_Orange_T 發表於 19-3-27 08:12
曾經有個推廣,小孩子每天有一小時的free time, 但是以現在小學生課程看來,我真是不能給予如此的自由時間 ...

我仔已經高小, 讀一線津校, 除測考時間, 間中練下琴, 日日都有打機, 睇課外書或睇愛回家時間。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

如果上午上堂,下午有一堂自修温習,一堂做功課堂就好啦,放學就返屋企睇卡通片或去玩。
我仔都讀中三啦,所以想下啫!

子爵府

回覆樓主:

我小朋友約有個半至3個鐘 free time.
已經係慢手慢腳咁做功課,一星期2至3日留校至5點。
不過冇再額外興趣班同補習,冇伴讀習慣。
同埋 free time 當中我陪佢時間唔多,要嫌嘅我都覺得free time 唔夠quality嘅。

子爵府

自己孩子時間可以自己決定,唔係要跟公式。
我一直比好多不同類型既課外活動,有靜有動,亦有打機時間。校內功課和學習教懂自己做筆記同温習技巧便可。可能我唔係要求頭幾名掛

暫時上到b1中學一樣自己搞得掂,成績中中上上咁,仲有時間玩學界和家庭行山時間。

太過緊張學業上既細節,對大人、細路都唔係好事,放鬆d.

水晶宮

回覆樓主:

個細路每日有幾多free time, 視乎個父母姐,關咩制度問題? 如有連家長都有咁既思維,唔怪得依家既年青人⋯⋯

大宅

我孩子也有好多free time !

男爵府

你絕對有得揀,自己揀既就唔好講到被制度逼成~

水晶宮

回覆樓主:

我仔讀咁多年書, 我最多同佢默下書, 考試溫下, 我平時冇理佢功課喎

佢日日打機好得閒, 我唔覺有咩咁忙

珍珠宮

LedTV 發表於 19-3-27 08:21
應該係間間學校唔同

我女由一間勁多功課轉去一間無乜功課學校

家長心態都要調整
咪大家一齊癲

伯爵府

好媽媽勳章

我小朋友無補習,
做完功課都未夠6點,
佢有大把時間睇電視,
自己玩玩具!

唔好咩都委過於制度,
家長絕對有選擇權.
唔好成日要馬兒好,
又要馬兒不吃草!

100分,唔係唾手可得的,
要付出代價!

珍珠宮

我小朋友讀教深一级私小都有吾少free time, 功課由小1至小六都少,學校一星期有幾日功課輔導班,佢做得快,通常做咗大部份回家,不用補習,返來食下小點起碼free個幾鐘才開始。做下又休息下,温下又休息下。睇吾少課外書和運動。初小9點幾睡,高小10點睡。4點回家至10點,6小時中平時少過2小時是有關學校的,星期六,日更free. 小朋友要有足够時間休息。吾識才問,我會教。
成績B1A,去到中學亦會好快適應,因佢打好咗底又留咗吾少力。最緊要保持讀書興趣同心態要好。

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

每日一個鐘free time好易,我仔都吾只一個鐘,基本上放學返黎食野做功課溫埋書收拾書包,都未夠7點,我們7點半食飯,8點食完,9點半訓,平均每日都兩個鐘free time. 默書我會係星期六或日抽一個鐘溫,之後每日再溫少少咁,評估就等亞仔自己攪。 我估比吾比free time係家長決定,吾係教育局問題,好似讀間功課多定少既學校係家長決定。

首頁

尾頁

跳至