時政擂台

跳至

首頁
12345...46

尾頁

大宅

回覆樓主:

我上年去土耳其,遇到的年輕大陸人,都有教養有禮貌,其實而家大陸好多新一代嘅年輕人都好過好多香港人,郁d就黑起塊面發癲投訴,咁當然仲有好多都係黑人憎啦,不過起碼大陸人都識得進步下

水晶宮

Amy1974 發表於 19-4-6 00:52
今日放假過咗深圳逛,先至發覺,原來好多人唔知道深圳嘅發展係有幾快。

路面嘅的士已經變晒藍色,行晒電動 ...

你敢讚大陸,實會有人用小學雞邏輯,話:好叻咩上去住呀蠢,以後唔同你玩

琥珀宮

畀面勳章

ddkaka 發表於 19-4-6 01:42
你敢讚大陸,實會有人用小學雞邏輯,話:好叻咩上去住呀蠢,以後唔同你玩
...

應該會叫樓主返上去唔好返黎

大宅

回覆樓主:

而家大陸仲禁煙添,太耐冇上過去,上星期去左一日,連按摩既地方都冇人係廳吸煙,餐廳侍應招呼週到,我印象中仲係佢地慢慢來果個樣,而家即叫即到,重點係高質素仍然平,兩大一小係靚商場入面食飯都係2百幾,不過始終車程耐要過關,唔係都會想再去

男爵府

hellomiki 發表於 19-4-6 01:27

唔奇,其實有質數嘅都唔稀罕來香港 上面不是更 ...

係呀,好有錢就只當香港係跳板,再轉去外國。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我覺得應該要保護海岸線.

公爵府

2023年兔年勳章

洋洋 發表於 19-4-6 01:34
咁你同埋你d人返去,唔好返來喇,唔送

咪傻啦。睇得生果日報太多?

香港大部份嘅人都係移民,如果要依次序排隊返去,相信你排得前過我。因為上兩代移民嚟香港嘅時候仲係清朝,國民黨都未逃難落嚟。

哈哈哈。夠膽叫人返去嘅,只有姓侯,姓鄧嘅原居民。

糖果園    發表於 19-4-7 07:59

禁止訪問

公爵府

2023年兔年勳章

bosch 發表於 19-4-6 01:54
我覺得應該要保護海岸線.

理解嘅。我都讚成要立法保護有較高生態價值嘅海岸線,比如後海灣,香港東部嘅海灣。

其實應該首先控制人口,修改人口政策。其次係發展新界嘅地方,立法去收地先至有得搞。填海應該排到最後。

依家係因為唔可以得罪大陸,又唔可以得罪新界人,又唔敢得罪屯地嘅地產商,只好打個海嘅主意。香港有咁無用,又叫做好打得嘅人,有乜計?

大嶼山呢啲孤島仔,唔係點高生態價值。第日填咗個海,嗰啲由人工島圍住嘅海岸,只會變成死水,臭坑渠,最終都要改為暗渠。

睇返咁多以前嘅填海區,原本嘅溪流,變成明渠都發臭。最後投訴太多,都統統要改為暗渠。你上網搜尋下,就明白我講乜。咁樣填海,只係應付環保人士嘅權宜方法,根本行唔通。臭坑渠保護嚟做乜,鍾意食臭豆腐,都唔會咁傻吧。

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

Miss_sy 發表於 19-4-6 01:36
我上年去土耳其,遇到的年輕大陸人,都有教養有禮貌,其實而家大陸好多新一代嘅年輕人都好過好多香港人,郁 ...

我返上去幾次,都遇到唔少有教養嘅人,當然亦有無禮貌嘅大媽啦 無話大陸啦,香港都大把無禮貌嘅人! 仲有一種咩都投訴嘅文化添

珍珠宮

cinda72. 發表於 19-4-6 02:25
唔好話深圳啦,我上左廣州3日,馬不停蹄咁4圍去睇d項目,夜晚仲去埋酒吧浦,講玩講食講發展,香港真係 :igi ...

上面機遇處處,好多發展空間,見佢哋真是行得好快,只是無留意上面發展嘅香港人以為自己好優越

禁止訪問

珍珠宮

cinda72. 發表於 19-4-6 02:34
係,淨係租金,已經比香港更加有優勢,香港做生意淨係租都捱死

係,賺埋大部分都用嚟交租

珍珠宮

littlesister 發表於 19-4-6 01:05
香港而家既所謂繁榮,其實都係假像,好多都係靠政府基建同埋民生措施帶動,如果第日外圍環境差,地價跌政府 ...

其實我比較擔心台灣统一(雖然讚成)但,到時大大個台灣去發展去建設(等於內地人話亞爺偏心個不俏子香港,對其他內地市唔公平。到時輪到偏心果個會係失散果個仔,政策會偏向果邊,香港到時就失勢,話之你反乜反物玩死自已,咪由得你~~我成日都講,香港係俾自已(一小撮人)害死既!

公爵府

2023年兔年勳章

ddkaka 發表於 19-4-6 01:42
...

其實唔係讚大陸,平心而論,兩地各有特點。香港嘅法制,自由,大陸有排都未做得到,相信分分鐘要多一代人嘅光景。

只係話仍然有咁多香港人嘅眼界,係咁狹窄,連周邊嘅發展都一無所知。

香港人咁無知,睇唔到我哋嘅下一代點同大陸人爭。知己知彼,百戰不殆。咁小學雞,要打起上嚟,真係挂得。

珍珠宮

Miss_sy 發表於 19-4-6 01:36
我上年去土耳其,遇到的年輕大陸人,都有教養有禮貌,其實而家大陸好多新一代嘅年輕人都好過好多香港人,郁 ...

你睇下依家果D香港大學生行為更加滴曬汗

男爵府

cinda72. 發表於 19-4-6 02:25
唔好話深圳啦,我上左廣州3日,馬不停蹄咁4圍去睇d項目,夜晚仲去埋酒吧浦,講玩講食講發展,香港真係 :igi ...

你上去睇樓盤項目?

禁止訪問

大宅

平時好少發言,中港兩地更加唔會發言,但平心而論,國內好多方面都改變得好大,深圳俾我感覺一向係好亂但我今日上左深圳hea玩一,兩日,係深圳灣口岸等的士,先發覺的士換左,整齊左,地方乾淨左⋯⋯住海岸附近酒店,果邊新市區,幾清靜,商場都幾多野行,餐廳好多都食環境,好多種類的菜式選,同埋幾有禮貌,同平時去羅湖東門兩種感覺。用支付寶或微信支付確係方便。

首頁
12345...46

尾頁

跳至