自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

出來工作的中層,其中一個重任就是要攪好人事關係,同上下層協調好,下層永遠依賴上面,如果關係差,好難做。上層只會壓中層去處理下層的問題,有些位能做好人就做。其實人際關係是工作重要一環。

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

1,咁佢經驗係咪深過你?
2,同事點解要同你抹抬?
3,舉實例聽聽,你上司可能覺得冇咩問題。
4,開會梗係發表意見,淨聽既唔駛開,出告示就得啦。
5,公司一定係咁,唔一定樣樣人有我有。
6,循例問下啫,唔需要咁認真。

伯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

低級過你就幫你抹檯?
點解無得上堂?
點解要下屬聽曬你話?

你的離開應該讓大家都開心

琥珀宮

畀面勳章

如果你係做政府或 NGO, 跟本就炒唔到佢地,執到太正黎做棧影響關係,公器私用大把人係咁,如果唔係太過份就無謂嘈,仲要紀律處分,咁之後關係一定唔會好,亦影響日常運作,而且聽你講好似所有人都有問題咁又的確唔太合理

Btw, 減人工黎走又比較奇怪,如果自己係有料一般會搵到份好d 既 offer 先走

伯爵府

好媽媽勳章

Fion_Chan 發表於 19-5-18 08:53
唔知樓主什麼情況,但我就有叫過下屬抹檯,佢地lunch 係 conference room 食飯,餸汁成檯係,lunch 完要即 ...

邊個整污糟,邊個抹返,咁就正常不過!

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

尋日我女剛剛出來做野返左2日工,一返來就同我呻話今日做吾到野點都print吾到份野出來點攪都係冇左一部份,佢話個同事比說話佢聽話冇可能成日教你野放低自己手頭的工作 我同佢講係咁架啦人性比鬼更恐怖,做吾到咪做吾到囉又冇人教吾識做都冇計,算係一種磨練你做得耐左會睇到同學到好多野。
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

珍珠宮

回覆樓主:

睇字面都認為樓主連自已出左問題都唔知。

男爵府

cbeyond 發表於 19-5-18 08:35
點解要幫你抹枱? 低級唔代表要咁做。
我都會叫你自己做番

我都接受唔到,我又唔係去做茶水阿姐,幾低級都好,點解要幫「高級」人抹枱? 咁調轉頭「 高級」 人有冇走去幫高層抹枱?

清潔Office已經啲姐姐負責,如果仲未夠滿意,麻煩自己做返

男爵府

choco_soup 發表於 19-5-18 08:09
1)同級同事要求你乜都聽佢講聽佢話,有理無理都要聽,唔聽周圍同人講你唔識野,d 野唔係咁做,最爆係我上 ...

1)個同級係old seafood?
2) 我上司叫我比杯水佢,我都唔做,做得一次有第二次,我見呢份工唔係做工人,你明唔明?連清潔姐姐幫我我都拒絕,除非好忙先要麻煩佢地,我有手有腳做下唔洗死,啲野又係自己,佢地仲忙仲辛苦
3)公器私用你可以出warning都好正常,但好睇咩情況,有時做人唔洗咁認真,間公司唔係你,就算係老細有時都隻眼開隻眼閉,好睇員工工作表現同公器私用既程度
4)政策係公司定,又唔係你定,講左兩句下屬都嘈,其實都無野好講,佢唔滿意遲早會走,無謂影響同事關係

男爵府

choco_soup 發表於 19-5-18 08:14
5)我問我上司點解其他人有得去上堂學野,我無,佢只係話諗諗就走左。

6)有個同事頂唔住呢個上司轉工,我 ...

5)明顯你得罪佢
6)如果之前同事嘈政策佢都唔理,佢關心你都係客套說話,唔洗咁認真

明白樓主比較認真,待人處事再圓滑啲唔好下下自己出面可能同啲同事關係可以好啲,啲細既自然會聽話啲,不過公司文化度度都唔同,實有地方岩樓主,希望你份新工可以發展得更好啦

伯爵府

我都會叫你自己做番

我以前都唔會叫d妹妹影印,自己做咋。抹枱

珊瑚宮

畀面勳章

我都會叫你自己做番

十分同意

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都會叫你自己做番

定係 例子嚟架咋

全部人都有問題,咁自己閃啦

別墅

choco_soup 發表於 19-5-18 08:09
1)同級同事要求你乜都聽佢講聽佢話,有理無理都要聽,唔聽周圍同人講你唔識野,d 野唔係咁做,最爆係我上 ...

你返工要人幫你抹枱,我覺得你仲痴線

珍珠宮

3. "我上司問我點解男人都咁對女人"
樓主你係男?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hhmum 發表於 19-5-18 09:37
唉 尋日我女剛剛出來做野返左2日工,一返來就同我呻話今日做吾到野點都print吾到份野出來點攪都 ...

幫就人情,唔幫係道理

又唔可以話人恐怖
講真,用printer 呢d, 好多時都係大家研究

大宅

等樓主解話再比意見

伯爵府

虎到金來勳章

good_pig 發表於 19-5-18 10:42
幫就人情,唔幫係道理

又唔可以話人恐怖

以前D人純樸D簡單D,現今D人斤斤計較教識你好似好蝕咁,大家一齊做野攪得掂冇問題發生吾好咩,下屬做吾到野又吾教佢最後都係冇野做到出來,上司又要勞氣只有兩敗俱傷點解做吾到vv雙赢。
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

男爵府

BGCOME08 發表於 19-5-18 08:31
係囉,樓主走咗應該好多人會好開心,睇字面已感到佢舊公司冇人鐘意樓主。
...

我睇完都有呢個感覺。

我公司7百幾人,公司姐姐只係負責chairman, CEO, CFO呀,高,高層及客人既茶水,唔包做office清潔, 清潔係另外有清潔公司做,抹枱只會每日求其抹一次,想乾淨d, 自己動手啦!

寶石宮

hhmum 發表於 19-5-18 10:54
以前D人純樸D簡單D,現今D人斤斤計較教識你好似好蝕咁,大家一齊做野攪得掂冇問題發生吾好咩,下屬做吾到 ...

因為而家間間公司都縮皮,一個人做兩個人嘅嘢...自己d嘢都未必攪得掂,仲要花時間顧新人...所以都係自己執生架啦

首頁

尾頁

跳至