自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

ycmami 發表於 19-5-24 03:02
雖然五十幾歲人,但我竟然最近先知倚天屠龍記個故事係講乜,其實仲有好多套經典電視劇都冇睇過!回想過去幾 ...

真係好想睇咪去圖書館借書睇,唔會錯過既。

大宅

good_pig 發表於 19-5-24 07:46
人生總不可能每件事都參與到,睇少次倚天好閒嘛

其實我睇左起碼2套唔同年前倚天

見完之後,咁多年了,都唔記得倚天作講什麼,人生睇過咁多套劇和電視,好多睇完就忘記了……

金生作品最記得係韋小寶那套,其他忘記哂

男爵府

HoshiSora 發表於 19-5-24 03:17
但是你就是這樣踏實地做了這麼多事情啊!

人生中的人與事,複雜繁多,豈能是每一位丶每一椿每一件都是不 ...

大宅

回覆樓主:

電視劇不睇也罷,小說先係不能錯過,係人生遺憾

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

雖然五十幾歲人,但我竟然最近先知倚天屠龍記個故事係講乜,其實仲有好多套經典電視劇都冇睇過!回想過去幾 ...

金鏞既書好出名,中學中文老師己教睇。
你會發現你睇一頁就被吸引。
試試去借黎睇

侯爵府

sasa@uk 發表於 19-5-24 04:31
其實好架
我同我c6 都睇得太多電視,依家中年對電視都覺得悶
如果有劇煲會開心d
其實近幾年都有煲韓劇,反而係中港台嘅就好少睇!最近因做了手術放病假中,無無聊聊咁追看新倚天,之後直情上網追晒全套,估唔到呢類長編巨著我會在呢種身體狀況下欣賞!至於人,手術前我就同自己講,如手術能夠順利完成,可以醒返,我就會主動約會十多二十年冇見嘅好朋友,當年因為要照顧小朋友,一次又一次咁推辭好友們嘅聚會邀請,導致以後都冇再約我,所以多年嚟我都係生活在冇朋友,只有親人嘅世界,但亦習以為常,現在等身體完全康復之後,我就會進行尋友大行動!

子爵府

你錯過左其他野嘅同時
你亦掌握緊另一啲野
睇你點睇嘅啫

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kwan251 發表於 19-5-24 08:10
其實我睇左起碼2套唔同年前倚天

見完之後,咁多年了,都唔記得倚天作講什麼,人生睇過咁多套劇和電視,好 ...

睇電視係娛樂,唔駛下下花心力去記卦

象牙宮

2024年龍年勳章

就咁睇,你得到更多。

侯爵府

回覆樓主:

你錯過咗嘅只是電視劇啫,現在隨時可以在網上重温。

但你善用你的時間在學業、事業和仔女上,調轉只掛住煲劇而荒廢其他事,才是可惜。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

如果你只講電視劇,睇唔睇都無損失。

水晶宮

asukav6 發表於 19-5-24 08:16

我以前都覺得電視劇不睇也罷,但當我二十年冇睇劇,一睇番就係睇琅琊榜,改變咗我以往嘅睇法,而家嘅電視劇唔同以前,書同劇都值得睇。

水晶宮

whywhite22 發表於 19-5-24 09:42
我以前都覺得電視劇不睇也罷,但當我二十年冇睇劇,一睇番就係睇琅琊榜,改變咗我以往嘅睇法,而家嘅電視 ...

樓主,我明白你嘅意思,自從我女出世後,我嘅日常生活、興趣都係圍住佢轉,直到佢有心宜嘅中學收,我先慢慢放手,重新重視自己。
而家嘅我鍾意煲劇,睇書,做運動,約番以前D舊同學,舊同事出嚟食飯吹水,同老公兩個人去食飯、睇戲、旅行、爬山······ 仲想學書法、插花、瑜珈······

公爵府

Charlotte_mom 發表於 19-5-24 08:02
細個電視劇撈飯大
到高中時,煲埋大時代之後,幾乎無認真睇過電視,亦無興趣
我又唔覺細個賺左咩,或而家蝕 ...
我都係, 連創世紀尋秦記都未睇過

我聽歌識嘅歌知識去到99年已經停左, 容祖兒陳奕迅twins果d我全部唔識, 香港小姐自向海嵐之後無再睇過

果陣十幾歲出嚟做野, 輪班, 人地紅日放假我番工, 早出晚歸

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

good_pig 發表於 19-5-24 07:46
人生總不可能每件事都參與到,睇少次倚天好閒嘛

人生總不可能每件事都參與到 <--- AGREE

Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

洋房

伯爵府

你不寂莫,有我陪你
我細個時無電視睇,到大個又早出晚歸,忙讀書,進修,返shift ,去街,拍拖,玩,所以一直無睇過金庸呢幾部劇同小說,去年播既射鵰,依家播既倚天,我同我仔一齊第一次睇,無比較之下,其實我覺得呢班後生仔女做得唔錯,至少我無跳船睇哂全套劇

男爵府

HoshiSora 發表於 19-5-24 03:17
但是你就是這樣踏實地做了這麼多事情啊!

人生中的人與事,複雜繁多,豈能是每一位丶每一椿每一件都是不 ...

說得好

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

我都係第一次睇倚天
你不是孤獨一個
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

asukav6 發表於 19-5-24 08:16

完全贊同
舊年買俾仔仔,仲係百幾蚊一大套,如獲至寶

首頁

尾頁

跳至