夫婦情感

跳至

首頁
12345...10

尾頁

別墅

In2c68 發表於 19-6-2 14:08
結婚前佢都係咁計較嗎? 我自細老豆就同我講男人不能太計較, 佢太自私了! 如果你地搵得多就一星期請兩日鐘 ...

結婚個時都嘈過 佢覺得佢屋企花係結婚上既錢多d,話我屋企唔幫手。但明明個場大龍夙係佢地要搞

伯爵府

太斤斤計較了 唔好生!睇定d先。我有個朋友個老公又係好斤斤計較 佢一直自己養自己 唔會比多錢佢 聽講佢地二人世界去旅行仲要AA 老實講 咁樣有咩意思?

我拍拖時我老公已經會幫我比埋洗費(佢唔係搵好多,但佢願意比)
生完BB,有做野時佢都特登比份錢我,由我去支出家庭各種洗費。家務得閒會自己去做,唔會計。

男爵府

回覆樓主:

咁佢平時有咩係氹你錫你,如果咩優點都無咁你真係要好好考慮同佢係咪有將來

大宅

canpi526 發表於 19-6-2 13:23
你講得對,家中纸巾牙膏無 從來都是我買。佢唔會想呢d係我買,唔係我買唔通變出來咩。佢係一蚊家用都無俾 ...

如果你先生已經咁計較,你再一齊去計較,咁只會越來越多問題發生!你只會越來越多不滿!
家務應該係共同分擔的!如果乜都要AA制嘅!咁大家只係生活拍檔!
既然他咁計較,咁不如篇個家務分工合作表出來,大家共同去做好!

瑪瑙宮

我觉得你好可憐嫁着咁ge人,不单只計較自私,睇5到佢錫你愛你,放工重要叫你買外賣,你都係一个命苦的女人。
唔該你,真真真係5好同佢有小朋友。

睇5到佢為你為家付出过乜,除左伸支野出黎。

伯爵府

2024年龍年勳章

canpi526 發表於 19-6-2 12:23
請佢都係一蚊唔會俾。佢只會覺得我多餘。
佢每一樣都同我計。家中隻貓病,佢會話隻貓你的,不是我的。但明 ...

你以後自己洗自己衫,自己煮自己飯,地唔掃,唔好返媽媽屋企食飯,等佢知吓出面晚飯價。你唔停止付出,佢唔會知道自己得到幾多。

但我同意貓係你的,他不介意貓同住,不等如要幫你照顧。

翡翠宮

canpi526 發表於 19-6-2 13:26
好似早排,有一晚我放工成8:30 打俾先生,問食咩,叫外賣好無。佢話票食家中附近既歺廳,叫我買返屋企。但 ...

點解吾兜口兜面講清楚呢?

男爵府

canpi526 發表於 19-6-2 11:48
結婚2年,暫無生育計劃。我同先生都係80後,大家都有返工,而我工作忙好多,星期一至五都夜返過先生好多, ...

你老公應該係媽寶。原生家庭都係伯母服侍晒兩仔爺,搞到佢concept 錯晒。
女人最忌無限付出,樓主要自私啲,家務事做得唔開心就唔好做。外賣買自己嗰份就夠。唔係同佢鬥小氣,而係唔好再付出得黎自己唔開心。

伯爵府

回覆樓主:

生既話預左佢吾幫手仲會彈三彈四,你嫁左個超級自私精

大宅

canpi526 發表於 19-6-2 11:48
結婚2年,暫無生育計劃。我同先生都係80後,大家都有返工,而我工作忙好多,星期一至五都夜返過先生好多, ...

唔好生,認真的
男人太計較唔要得
我唔想你後悔
我老公同你個個相反
肯比錢,以為比錢就係解決問題
岩岩同拒嘈完,我都喊到豬頭
祝福你

伯爵府

樓主 性格係好難改 除非有好重大變故
現在先結婚兩年 有無諗過將來幾十年點過?
人越老 性格只會越來越強化

子爵府

畀面勳章

canpi526 發表於 19-6-2 12:23
請佢都係一蚊唔會俾。佢只會覺得我多餘。
佢每一樣都同我計。家中隻貓病,佢會話隻貓你的,不是我的。但明 ...

咁自私咁斤斤計較,你都嫁俾佢,仲有乜好講

子爵府

畀面勳章

canpi526 發表於 19-6-2 12:06
我娘家有工人,佢閒時會過來幫我執屋。但唔係經常。曬衫就變左自己工作。
好似剛剛咁,先生話今日出去做運 ...

嫁俾佢之後,若然生活質素仲差過未嫁前,咁你諗下你依家為乜?

別墅

咁真係要想清楚,或者大家好好咁傾下。生左小朋友仲多野煩!

瑪瑙宮

jeremylui83 發表於 19-6-2 16:23
嫁俾佢之後,若然生活質素仲差過未嫁前,咁你諗下你依家為乜?

如果生埋,楼主前路重賤过工人,因為要終生自費。你老左佢对你更差。个男人重对得落?

男爵府

直接講句我覺得你嫁錯左,老公咁計較又自私,點樣同甘共苦?你諗下你萬一有一日有病,佢應該係唔會照顧你,仲比說話你聽,嫌你唔死早d喺到影響佢同浪費錢。趁未有仔女同仲後生就好分開,根本佢心智唔適合結婚。
性格呢d婚前要小心觀察清楚,唔係樣樣話有愛就改到。

大宅

KILW 發表於 19-6-2 16:31
直接講句我覺得你嫁錯左,老公咁計較又自私,點樣同甘共苦?你諗下你萬一有一日有病,佢應該係唔會照顧你, ...

我前夫都係同樓主c6一樣 連結婚洗幾多錢都數番出嚟 生左小朋友唔會變好 情況更差 所以最終分手收場 樓主認真考慮生小朋友 因為生左一切靠自己。

子爵府

畀面勳章

Nancy20090615 發表於 19-6-2 16:31
如果生埋,楼主前路重賤过工人,因為要終生自費。你老左佢对你更差。个男人重对得落?
結婚只係兩年,仲係新婚階段已經咁環境,
耐左仲賤過地底泥

別墅

回覆樓主:

我其實都無再打算生小朋友
反而係佢個邊倆老好想要
但我真係無能為力。
有時我好衰格,如果話性格不合 一定會俾人話,性格可以就,忍下就得。但生活上磨擦已經令我對佢由愛變唔愛。有時我情願佢有第三者 俾我發現,然後我大條道理講分開算。
我呢d咩心態來

別墅

QQ6543 發表於 19-6-2 16:45
我前夫都係同樓主c6一樣 連結婚洗幾多錢都數番出嚟 生左小朋友唔會變好 情況更差 所以最終分手收場 樓主認 ...

上年我地有一次嘈交,佢話離婚。我話好,下一句佢就話咁你還返40萬黎。個一下其實覺得呢個人係愛自己多過愛我 呢件事我都有同媽咪講,佢話男人之家,小小事就話分開,好小家

首頁
12345...10

尾頁

跳至