自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

wong2323 發表於 19-6-6 21:47
西式粽? 請問點包呀?
其實我包的粽,係為兩個仔度身訂制,佢地鍾意食咩料就包咩料

奶黃流心呀,芒果流心呀,麥提沙呀咁囉

水晶宮

wong2323 發表於 19-6-6 21:47
西式粽? 請問點包呀?
其實我包的粽,係為兩個仔度身訂制,佢地鍾意食咩料就包咩料

其實我真係有諗過去叫人教我包粽,我整西式架

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

love2talk 發表於 19-6-6 21:53
奶黃流心呀,芒果流心呀,麥提沙呀咁囉
呢d料好似甜品,冰粽

唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

公爵府

wong2323 發表於 19-6-6 21:26
自己包的好處係:鍾意食咩料包咩料

八卦問,您有冇試過其他特別嘅函料包糉?
(我食過潮洲糉,除咗咸味嘅函料外竟然有甜味嘅紅豆蓉)

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

水晶宮

wong2323 發表於 19-6-6 22:07
呢d料好似甜品,冰粽

咁咪唔駛點糖食囉

我女好怪,點糖食架

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

WWT1234 發表於 19-6-6 22:11
八卦問,您有冇試過其他特別嘅函料包糉?
(我食過潮洲糉,除咗咸味嘅函料外竟然有甜味嘅紅豆蓉)
...
我包左廿幾年粽,都係包兩個仔鍾意食的料,以前試過包燒肉、江瑤柱、栗子,未包過甜粽,我同兩個仔都唔鍾意食甜粽
特別餡料粽呢,食過隔離印傭姐姐包的印尼粽,入面饀料係香腸雞翼

唵嘛呢叭咪吽      

水晶宮

2024年龍年勳章

wong2323 發表於 19-6-6 19:01
您講得對我都有同阿仔講,不如加埋雞髀肉,直情包糯米雞啦
冬天啦,到冬天可能會包糯米雞:lamlam ...

我本來已經包完兼食完。但好想買定一包糉葉,留返冬天,想食糉時可以即刻包(唔駛幫襯粥檔)
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

超級版主

love2talk 發表於 19-6-6 22:12
咁咪唔駛點糖食囉

我女好怪,點糖食架
我都見過人鹹粽點糖食

唵嘛呢叭咪吽      

水晶宮

wong2323 發表於 19-6-6 22:37
我都見過人鹹粽點糖食

又鹹又甜,好怪,我唔知點解我女會咁食

公爵府

wong2323 發表於 19-6-6 22:21
我包左廿幾年粽,都係包兩個仔鍾意食的料,以前試過包燒肉、江瑤柱、栗子,未包過甜粽,我同兩個仔都唔鍾意食甜 ...

⋯⋯饀料係香腸雞翼<—入鄉隨俗,印尼姐姐都包糭賀端陽

超級版主

Rita 發表於 19-6-6 22:26
我本來已經包完兼食完。但好想買定一包糉葉,留返冬天,想食糉時可以即刻包(唔駛幫襯粥檔)
...
我都買定荷葉,留返冬天包糯米雞
唵嘛呢叭咪吽      

超級版主

love2talk 發表於 19-6-6 22:38

我唔敢嘗試

唵嘛呢叭咪吽      

水晶宮

2024年龍年勳章

love2talk 發表於 19-6-6 22:38

我都咁樣食
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

超級版主

WWT1234 發表於 19-6-6 22:45

⋯⋯饀料係香腸雞翼
隔離印傭姐姐可能見燒野食,有食淨香腸雞翼,故拎來包粽,我覺得味道都唔錯

唵嘛呢叭咪吽      

水晶宮

Rita 發表於 19-6-6 23:06
我都咁樣食

公爵府

wong2323 發表於 19-6-6 23:12
隔離印傭姐姐可能見燒野食,有食淨香腸雞翼,故拎來包粽,我覺得味道都唔錯

...

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

未食過都覺得好食

公爵府

回覆樓主:

水晶宮

公爵府

回覆 wong2323 的帖子

好想食

首頁

尾頁

跳至