自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

jenniferkwok 發表於 19-6-14 11:49
哦!唔好意思我唔熟 我去銅鑼灣都係諗住多野行咋

咁係坐的士去呢D地方?定係有巴士?

無地鐵真係幾煩!
我仔學校在op附近,由於多學生過海又怕金鐘有事,已被迫停課兩日,考試順延
本來下下週末我個生日一家之旅泡湯了(因本來考試完左,而家要考多兩日)

做左幾十年港島人,只能答你呢一刻唔知,黃竹坑山路去港島東(銅鑼灣太古)係可行,但癲起黎山路都塞

子爵府

Charlotte_mom 發表於 19-6-14 11:58
無地鐵真係幾煩!
我仔學校在op附近,由於多學生過海又怕金鐘有事,已被迫停課兩日,考試順延
本來下下週 ...

學生同打工仔真慘!

吓!山路都有問題?銅鑼灣通我諗可能都避免了,因為怕星期日好多人遊行。。。

我諗緊去太古,係米要坐的士去?無巴士?

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

jenniferkwok 發表於 19-6-14 11:49
哦!唔好意思我唔熟 我去銅鑼灣都係諗住多野行咋

咁係坐的士去呢D地方?定係有巴士?
淺水灣, 赤柱, 香港仔, 鴨脷洲, 海怡, 堅尼地城 <<<在海洋公園附近有巴士到的 (完全避開咗銅鑼灣, 灣仔, 金鐘, 中環一帶)

如你去銅鑼灣就在香港仔隧道口坐38號巴士, 去到sogo落車, 但如果星期日遊行, 好大機會在銅鑼灣維多利亞公園出發, 一定塞到爆.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

男爵府

我明天去搭MTR, 金鐘站轉車應該無事嗎?

大宅

pearlywan 發表於 19-6-14 10:26
買左飛星期一同朋友去海洋公園
但而家好擔心到時交通問題會好麻煩
巴士就一定塞車

我搵到可在係紅磡站搭171巴士去黃竹坑遊樂場再轉地鐵去op

大宅

pinky0608 發表於 19-6-14 12:42
我明天去搭MTR, 金鐘站轉車應該無事嗎?

怕附近會塞車

侯爵府

pearlywan 發表於 19-6-14 12:44
我搵到可在係紅磡站搭171巴士去黃竹坑遊樂場再轉地鐵去op

出左香港仔隧道第一個站下車行入去就可以

子爵府

emt1314 發表於 19-6-14 12:22
淺水灣, 赤柱, 香港仔, 鴨脷洲, 海怡, 堅尼地城

唔該哂!我search下巴士先

唔喇,考慮緊去太古,始終怕銅鑼灣人多會亂

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

jenniferkwok 發表於 19-6-14 12:17
學生同打工仔真慘!

吓!山路都有問題?銅鑼灣通我諗可能都避免了,因為怕星期日好多人遊行。。。

星期三灣仔塞人,家長兜山路去接仔,大坑道塞晒
南區應該無咩直車到東區(有,好少,如數碼港到則魚涌小巴)http://www.16seats.net/chi/gmb/gh_69.html

王國長老

emt1314 發表於 19-6-14 12:22
淺水灣, 赤柱, 香港仔, 鴨脷洲, 海怡, 堅尼地城

一半機會一出隧道行海皮直到北角

王國長老

MANVN 發表於 19-6-14 12:59
出左香港仔隧道第一個站下車行入去就可以

都係辦法,所有紅隧口去南區嘅車,估計點改都係會入香港仔隧道,過左之後第一個車站(香港仔隧道收費廣場)行過去都得
除非癲到入唔到香港仔隧道,上車前問問站長吧

侯爵府

Charlotte_mom 發表於 19-6-14 13:48
都係辦法,所有紅隧口去南區嘅車,估計點改都係會入香港仔隧道,過左之後第一個車站(香港仔隧道收費廣場 ...

最好唔搭107,170這兩架車因為會落銅鑼灣。171過左紅隧就直接入香港仔隧道

子爵府

Charlotte_mom 發表於 19-6-14 13:43
星期三灣仔塞人,家長兜山路去接仔,大坑道塞晒
南區應該無咩直車到東區(有,好少,如數碼港到 ...

星期日會唔會好d呢?因為無左學生?

係,我搵到海洋公園附近所有巴士都係去赤柱,無辦法去到東區。。。

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

Charlotte_mom 發表於 19-6-14 13:45
一半機會一出隧道行海皮直到北角
呢個機會只能是自駕或打的了
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

別墅

回覆 joeyjoey223 的帖子

大宅

回覆樓主:

我諗住聽日去 應該點搭?

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

首頁

尾頁