自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

祝福

水晶宮

回覆樓主:

睇到你個post想起先父,當年老爸又發現証實肝癌已經是末期前後到半年,藥力副作用令過程辛苦,做兒女幫不上老爸是最心痛,老爸最鍾意兒女陪伴身邊看電視、傾家常事已感滿足,你也要加油,祝福你們一家

大宅

回覆樓主:

我諗媽咪亦知去醫院係無用,只都係打針止痛
我只係叫佢最辛苦頂唔順就要去醫院
我明白佢想向屋企係最舒適

我自己有睇情緒科醫生
晚晚要食安眠藥
訓覺果刻先可以放鬆
我唔想自己太影響c6,仔仔
只可以上黎傾下
多謝各jm

別墅

樓主你要家油,因為老人家在医院都只係瞓在床上,始終不及家中好,有家人的陪伴已經是最大安慰

大宅

如果真是不治療,就去看中醫,舒服些都好,希望吃得睡得就好了

象牙宮

eddng 發表於 19-7-1 09:05
媽媽確診胃癌已一年
完成一次化療療程半年後復發
最近再開始化療

看一下中醫調理下。
要增加營養, 有氣有力來抗 癌。 現在醫學發達, 有醫療方案的。
佢去醫院又唔肯, 她想放棄???
可以去看醫生。

我嫂也是 can, 再復發, 西醫外, 她也看中醫。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

媽媽確診胃癌已一年
最近再開始化療

試下荔景 仁濟醫院-香港浸會大學中醫院.

男爵府

熱血勳章 畀面勳章

回覆樓主:

陪佢多d

複式洋房

媽媽確診胃癌已一年
最近再開始化療

同我爸爸情況一樣
佢仲唔肯去醫
加上佢又行動不便
淨係見佢瘦同食唔到野
你呢種心情我絕對明白

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

要返工嗎?試下同老闆商量返少d,陪下媽媽
我細佬走前幾個月,我已同老闆講家人有事,我有機會隨時收call就走去幫忙(我弟婦攪唔掂),到最後果兩星期(家人已照顧唔黎,入左善終醫院),我返半日,下午去陪細佬到夜晚至返屋企
好慶幸有好老闆同好同事,好support我

如果伯母仲出到街,陪佢落下公園,飲餐茶,去下超市行個圈;叫屋企人多d上去食飯,大家見多d。閒話家常已係幸福

樓主加油呀,呢段時間真係唔好過,祝福你同auntie

子爵府

bosch 發表於 19-7-1 09:21
如果佢仲有d 乜野未完成心願就幫佢完成.
我都是咁講,知道時間倒數中,珍惜每分秒

男爵府

wan_sosin 發表於 19-7-1 09:47

陪伴已經係最好嘅,多表達你對佢嘅愛!

我先夫就係咁……極度唔like營養奶……但勉強都飲少少。係醫院時成日問住幾時可以返屋企。呢D畫面成日係我腦海出現,揮之不去。好掛住佢

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

媽媽確診胃癌已一年
最近再開始化療

我姑媽剛肝癌走了,心很痛,明白你的心情。病人需要多陪伴,可以的話,同佢去公園行下,營養素佢都唔鐘意飲。

你自己要take care !加油

公爵府

我爸爸今年未期腸癌,而且已擴散去肝同肺,現正接受化療及標把,佢胃口同樣吾好,個人好瘦好瘦,唯有多d陪佢。食到就食,食吾到吾好免強。我明白你心情。

子爵府

熱血勳章

多陪伴,加油(emoji)(emoji)

伯爵府

戒糖
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

珍珠宮

wannahappyday 發表於 19-7-1 12:34
我先夫就係咁……極度唔like營養奶……但勉強都飲少少。係醫院時成日問住幾時可以返屋企。呢D畫面成日係我 ...

真係唔容易過!

病人係屋企會舒服啲,又可以容易啲見到家人,就算再食唔到,都叫可以食自己想食嘅野,唔洗食醫院餐。
甚麼營養奶,營養果汁,見到就想掉咗佢。
我都好怕啲人叫我飲,飲嗰個唔係佢,梗係話飲啲好呀咁啦!我都飲嘅,會開少少水飲,或用嚟煮麥片。

我住醫院越住越差,早兩個月我都係醫院,點知指數仲差過係屋企,所以而家醫生見可以都放我返屋企,無乜野唔郁我嘅生活起居習慣。

我明,我明家人有幾唔捨得,我試過係醫院,我老公迫我食野,我都有盡量食,但消化唔到,之後嘔咗一個星期要打止嘔針,我老公就再唔敢叫我食,食到幾多由我。
家人同病人都係難過!

珍珠宮

回覆樓主:

但願唔再有人受病痛之苦,雖然知道唔可能,但可以少得一個就一個。
就算真係病了,都希望盡量唔太辛苦!

伯爵府

牛年勳章

回覆樓主:

除左心痛,擔心和難過,我想不到其他。
食些易入口,易消化。
多些講下天南地北,轉移注意力。
行得走得就出去舒展下!
Take care!

首頁

尾頁

跳至