自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

侯爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

good_pig 發表於 19-7-4 23:33
佢地APPLY 緊....只需要1-2年經驗的位....所以...

講真,我就算宜家轉工,只需要1-2年經驗我都唔會理,最緊要人工,時間,地點岩

珍珠宮

睇哂所有回覆,可能得樓主唔會請
因我公司都有同事係做junior 位既中年人
其實都係好普遍
我幢商廈樓上樓下幾間公司都有呢啲員工

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

lokyan0901 發表於 19-7-4 23:39
講真,我就算宜家轉工,只需要1-2年經驗我都唔會理,最緊要人工,時間,地點岩
...

但點同D 後生去FIGHT呢

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

yurijm 發表於 19-7-4 23:40
睇哂所有回覆,可能得樓主唔會請
因我公司都有同事係做junior 位既中年人
其實都係好普遍

如果做好固定的工作....
好似CS, ADMIN 文員呢D

我覺得都還可以..

寶石宮

終極熊貓 發表於 19-7-4 23:37
年齡歧視,完

其實現實係咁

或者咁講, 睇左佢地CV..咁多年都冇進步過....

講真..JUNIOR人工都唔係高...只係同父母住先生活到

伯爵府

想生BB熱投

佢工作態度好,聽教
我冇所謂

侯爵府

good_pig 發表於 19-7-4 23:35
果D....係....1-2年轉一份工....但而家已經係三十到尾....
轉工都冇升到TITLE
...

咁就要望返佢之前啲係咩工喇。
有啲人30歲前都仲係試緊自己岩邊啲工。
同埋中間可能因私人問題或者公司問題所以轉工。
另外其實如果之前大部分都係細公司,就算轉工都唔會升到title, 因為細公司經理之後就係細post,咁做唔到經理通常都係officer, 工作能力以及範圍同title唔掛勾。
如果係大公司,同樣轉工in高級啲ge話要ot要出trip, 有家庭ge未必想,所以轉極都只會搵細post做。
如果我40歲先轉工,咁我就會好似你宜家見到咁,做到40歲都仲係咁低職級,又in咁低職級。
至於大地點解1-2年就轉工,真係要in時問人,人地可能真係職途不順呢,唔好標籤左人先

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

剛試過,有經驗,同我媽媽一樣大
手腳好慢好慢,有d唔聽你支笛,打字勁勁勁慢,最後頂唔順

侯爵府

good_pig 發表於 19-7-4 23:43
其實現實係咁

或者咁講, 睇左佢地CV..咁多年都冇進步過....

其實好多人係安於現狀,如果同伴侶覺得夠食夠用,2年去1次短trip係ok ge, keep住低職位,人工唔高係無所謂架喎。好多人都唔願意用時間去換金錢架喎。

侯爵府

p_o_m_a_n 發表於 19-7-4 23:50
剛試過,有經驗,同我媽媽一樣大
手腳好慢好慢,有d唔聽你支笛,打字勁勁勁慢,最後頂唔順
...

有啲後生ge都係差,之前試過請pt, 明騙細過我,啲手腳慢到呢,反應又慢,最後我同老細講唔岩用,我寧願自己做返都唔想有多個人阻住哂

寶石宮

lokyan0901 發表於 19-7-4 23:48
咁就要望返佢之前啲係咩工喇。
有啲人30歲前都仲係試緊自己岩邊啲工。
同埋中間可能因私人問題或者公司問 ...

曾經見過一個..

諗住做CS 呢D冇乜所謂..一個媽咪出返黎做野.
都好D 好日常的工作

點知佢見工當我係傾心事咁, 又話出面比人岐視, 又話好耐都冇見到工.....BLAH BLAH.....
其實我真係唔知點回佢....最後我同事放棄左佢

寶石宮

lokyan0901 發表於 19-7-4 23:51
其實好多人係安於現狀,如果同伴侶覺得夠食夠用,2年去1次短trip係ok ge, keep住低職位,人工唔高係無所謂 ...

我地做SALES AND MARKETING....安於現狀嘅性格係做唔到的...壓力都大..要接觸新的MEDIA>.
之前有人唔識打中文...已經好多野都做唔到...

侯爵府

good_pig 發表於 19-7-4 23:40
但點同D 後生去FIGHT呢

工作經驗囉,同人溝通ge經驗囉。
你寧願教個乜都唔識ge人都唔肯教一個熟手ge人?
新人後生ge你分分鐘連影印fax都要教。
當然我講緊ge係admin, hr, account 依啲,唔係it,程式個啲,個啲永遠唔會夠後生ge清楚,3年就一個gap架喇

伯爵府

回覆樓主:

工作能力對應職責唔係年齡,如果剔除年齡其他OK, 我會試下in,除非手上大把CV任你選。

水晶宮

回覆樓主:

我會,年紀大唔代表唔得,冇升職可能唔擦鞋,又有皇馬褂,好多因素

侯爵府

good_pig 發表於 19-7-4 23:56
我地做SALES AND MARKETING....安於現狀嘅性格係做唔到的...壓力都大..要接觸新的MEDIA>.
之前有人唔識 ...

我指安於現狀係指對生活,對金錢
新media啲樣野,講真教佢就會識用,或者叫佢一定要學。依啲係工作要求,騙知要打中文個人唔識就唔好請嘛。
但係啲樣野同成40歲都仲係低職級係無關係架喎。

寶石宮

lokyan0901 發表於 19-7-4 23:56
工作經驗囉,同人溝通ge經驗囉。
你寧願教個乜都唔識ge人都唔肯教一個熟手ge人?
新人後生ge你分分鐘連影 ...

我真係冇遇過FAX, 影印都唔識的後生丫...呢D唔係都市傳聞黎架咋...

APPLY得JUNIOR...都一定係生手啦..

寶石宮

lokyan0901 發表於 19-7-4 23:59
我指安於現狀係指對生活,對金錢
新media啲樣野,講真教佢就會識用,或者叫佢一定要學。依啲係工 ...

對生活安於現狀, 都幾大機會對幫公司搵錢都係安於現狀...

請之前..我地真係冇諗過, 有人連中文都唔識打....

侯爵府

good_pig 發表於 19-7-5 00:00
我真係冇遇過FAX, 影印都唔識的後生丫...呢D唔係都市傳聞黎架咋...

APPLY得JUNIOR...都一定係生手啦..

唔係。。。你見過有人會將郵票撕開14份,每份都1毫子未
你見過有人fax半個鐘之後收到對家電話收到n多份,個後生問返你張紙唔係會唔見左架咩

見差低職級通常係新人,不過唔代表年齡大ge人唔in得,咁樣唔代表佢工作能力有問題架喎

寶石宮

iamlazy 發表於 19-7-4 23:59
我會,年紀大唔代表唔得,冇升職可能唔擦鞋,又有皇馬褂,好多因素

20年..做幾間公司, 都係同一個位

都見到幾多CV係咁..又或者係咁轉行O既多....

首頁
12345...8

尾頁

跳至