夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

PTMCYS 發表於 19-7-14 09:35
那我和我仔仔沒有妳現在那麼家庭狀況那麼好和幸運了.... 我係在香港名牌爛仔brand 5私校畢業, 課室內有幾 ...

“香港名牌爛仔brand 5私校畢業”
即係邊間呢難得你又冇學壞喎

珍珠宮

那我和我仔仔沒有妳現在那麼家庭狀況那麼好和幸運了.... 我係在香港名牌爛仔brand 5私校畢業, 課室內有幾 ...

好認同你講既。亦明白當中既挑戰與心路歷程。家父雖然沒有你經歷與智慧同我講你Lee翻社會生存道理,但他當年曾經告訴我:「狂風吹勁草,溫室裏長既草冇野地中既草咁壯同經得起考驗。我雖然畀唔到溫室你,好似你D同學仔父母咁有環境,但我希望妳好好利用野地中所抵受既風霜來成為野火吹不盡,春風吹又生的草。」

係我先生環境好。
我D女,我唔期望亦唔畀壓力佢地入名校。如果入到名校,都要睇下夠唔夠獎助學金先會考慮入唔入。我冇錢供佢地,我亦唔要求,唔期望我先生供。
佢地啊媽 我 當年讀名大學都係全獎助學金,自己不出也不用父母出一分錢讀出來既。
我先生雖然冇獎助學金,但佢係自己賺錢供佢自己讀完大學既。亦係冇用過父母一分錢,亦唔使借債讀出來既。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

男爵府

回覆 mingmama 的帖子

水手裝個間?
好多靚女架......

男爵府

LeBlue 發表於 19-7-15 09:17

水手裝個間?

新X?

LeBlue    發表於 19-7-15 15:42

大宅

PTMCYS 發表於 19-7-13 15:15
我都會和太太去街市買餸, 我有時會變好小男人, 會跟D C9 大媽逼去買野, 太太唔係個D 人, 我會叫佢係出面等 ...

到底係咪要等個仔開始長大,男人先會開始意識到自己對親子關係既不足呢?

我c6都係咁,我仔6歲,佢對我仔仔好似喝狗咁,成日睇個仔唔順眼咁,咩都話一餐管一餐,但明明啲衰習慣係佢成日做呀仔copy左佢,佢只識鬧呀仔但又唔反省下自己。衰!

大宅

樓主你幾歲呀?如果我c6都有啲諗法就好喇

男爵府

Ccccccc 發表於 19-7-15 16:21
到底係咪要等個仔開始長大,男人先會開始意識到自己對親子關係既不足呢?

我c6都係咁,我仔6 ...

“但明明啲衰習慣係佢成日做呀仔copy左佢,佢只識鬧呀仔但又唔反省下自己”

既然如此~每次個仔做嗰啲衰習慣~你就指桑罵槐咁話:「仔~你真係好似你爸爸喎!」語氣要溫和啲咁講喎

大宅

mingmama 發表於 19-7-15 16:40
“但明明啲衰習慣係佢成日做呀仔copy左佢,佢只識鬧呀仔但又唔反省下自己”

既然如此~每次個仔做嗰啲衰 ...

溫柔唔到呀,佢成鬼日爆呀仔,而家聽到佢把聲就憫呀。如果佢有錫呀仔,有正向一面我都忍受到,佢成日成個廢青咁,一有時間攤係床打機,呀仔同佢講句野都唔彩。我預左呀仔第日大左一定唔當佢老豆,但我覺仔陰公囉,得唔到應有既愛。

子爵府

LeBlue 發表於 19-7-15 09:17

水手裝個間?

新法係有讀過, 但唔係我講個間.... 新法妹OK啦, 但無資格評, 未食過....

記得有次係操場打排球, 休息時我們坐左起花糟邊, 有幾個穿水手裝校服的女仔來, 攞了個波打, 個女仔每次升球都好認真, 一升個波, 忘記了件上衣一起升上胸口, 成個bra 走左出黎, 我們的位置坐得很低, 咩都睇晒, 不屬於我們的機會突然來了, 所有男仔都大讚好波, 越叫好波個女仔玩得越起勁, 件衫升得越高, 最後比佢D 女同學發現, 就無打了, 不過人家無嬲, 只係笑笑口走了...

這幕較為有趣香艷, 無其他了.....

LeBlue    發表於 19-7-16 18:30

子爵府

mingmama 發表於 19-7-15 09:22
新X?

讀過新法, 但之後果間更雜... 不過唔講了, 路人莫問出處...

我係頑皮古靈精怪, 但心地不差.

男爵府

PTMCYS 發表於 19-7-15 21:24
新法係有讀過, 但唔係我講個間.... 新法妹OK啦, 但無資格評, 未食過....

記得有次係操場打排球, 休息時 ...

哇~好香艷喎~益晒你班咸濕仔

男爵府

PTMCYS 發表於 19-7-15 21:30
讀過新法, 但之後果間更雜... 不過唔講了, 路人莫問出處...

我係頑皮古靈精怪, 但心地不差.

唔通係更加出名嘅威記

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

mingmama 發表於 19-7-15 21:45
唔通係更加出名嘅威記

威記係邊間呀?
我係估地xx
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

mingmama 發表於 19-7-15 21:45
唔通係更加出名嘅威記

唔係, 威靈頓差過新法, 但唔係.

子爵府

crystal媽咪 發表於 19-7-15 22:01
威記係邊間呀?
我係估地xx

唔好估啦~
妳地咁鍾意估, 比D 野妳估下, 咩野菜式只係男人先可以做到? 就算肥媽咁叻都做唔到...., 係咩?

子爵府

mingmama 發表於 19-7-15 21:32
哇~好香艷喎~益晒你班咸濕仔

校園樂趣就係咁架啦, 無特別的回憶點得....

以前返學成日見都個讀德望的女仔, 想識佢, 攪到好鍾意返學 ..... 但只係鍾意返學的一刻

子爵府

Ccccccc 發表於 19-7-15 16:21

我c6都係咁,我仔6 ...

其實我對仔仔不嬲都咁愛錫, 但煩係讀書議題和態度, 都好易吵架, 夾唔到方法, 大依家大左, 某D 話題接近左, 要搵機會改善關係.

青春期小朋友會有點無助, 要主動友善地比提議他, 如生理, 心理變化, 怎樣為之好女仔等..., 亦對他多了獎勵.

我有時都會忍唔住, 會盡量控制, 有時話完鬧完會主動逗翻, 對事不對人.

子爵府

Ccccccc 發表於 19-7-15 16:30
樓主你幾歲呀?如果我c6都有啲諗法就好喇

男爵府

樓主成日係度同班C9吹水,
唔驚老婆呷醋架?

男爵府

LeBlue 發表於 19-7-16 18:33
樓主成日係度同班C9吹水,
唔驚老婆呷醋架?

佢老婆可能遲啲會自己開個A/C上嚟一齊傾

LeBlue    發表於 19-7-17 17:00