時政擂台

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

回覆樓主:

唔好成日諗以前
諗下將來仲好

男爵府

明子三十 發表於 19-7-22 15:01
你現在一家八口, 住返板間房 : 得唔得 ?

睇返黑白電視 : 得唔得 ?

你咁問有意思咩? 我話得你係咪信? 知唔知咩叫馬死落地行。有能力就去買,冇能力就去搵其他方法。
置業係全港嘅問題,冇錢咪儲,我都辛苦儲咗10年錢先上到車,放工夜一夜累一累我都等巴士... 冇錢要行路返屋企我都試過... 或者你本身唔係呢類人,但我眼見嘅就係而家有 d 年青人只會飯來張口,唔努力就想一步登天,而又覺得社會/其他人欠咗佢 (公司見唔少呢 d 同事,有咩出事就話唔關自己事,話人哋教得唔好講得唔清楚,問佢想點又講唔出,最好就日日唔做嘢等出糧)

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

今時今日買唔到樓嘅原因就係當初推出八萬五時D人驚樓價跌而走去抗議,至攪到現在樓價高企

水晶宮

回覆 Ytteb 的帖子

中立都唔得, 假民主到呢

禁止訪問

珍珠宮

sts8000 發表於 19-7-22 15:25
你咁問有意思咩? 我話得你係咪信? 知唔知咩叫馬死落地行。有能力就去買,冇能力就去搵其他方法。
置業係 ...
咁你知唔知以前有租務管制, 唔會用1個月人工去租屋? 而家連元朗唔近馬路既村屋都要8千
你又知唔知以前排公屋要幾耐? 而家無十年八載都排唔到. 公屋2人入息上限係18,690元, 租元朗村屋用左8千, 2口子只剩返1萬蚊生活, 仲未計比4大長老既家用.

無錯, 置業係全港嘅問題, 但係而家絕對比以前難好多好多.

10年前大學生畢業係萬幾蚊, $2/斤菜 (可能更平添), 而家大學生畢業又係萬幾蚊, $10先買到一斤菜.

事實上經常將以前既香港同而家比, 實在好多野都不能比, 今時唔同往日, 往事可以回味可以借鏡, 但不能倒退.

首頁

尾頁

跳至