時政擂台

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

畀面勳章

parentingstyles 發表於 19-7-30 01:09
連好多建制派人士都建議特首成立獨立調查委員會,哩度竟然有咁多無知藍絲反對,你地知唔知咁做先可以去查 ...

個委員會講嚟講去淨係徹查警察警權同埋有冇過度暴力,講徹查外國勢力,不如叫政府好似港英年代咁似一個政治部門查,唔好以為炒埋一碟就冇人知道班暴徒想脫罪,先要否定警察用權不當,唔好講建制派人士建議獨立委員會,佢哋所講嘅建立獨立委員會係淨係徹查外國勢力有冇喺暴亂上面參與,你一講話係藍絲反對,好明顯你就謝意支持呢個獨立委員會,以獨立委員會主要嘅功用係審判警權啦為暴徒們脫罪。

tibetlee13    發表於 19-7-30 07:00

禁止訪問

男爵府

tiffanykit 發表於 19-7-30 00:32
其實點execute?邊個可以叫做絶對公正咁查?而家個個都有曬立場重要勁偏激果隻..

黃絲覺得中立既人藍絲唔覺 ...

咪係
人始終有個人情緒
由其黃思想無孔不入
一定唔可以獨立調查警察
如果唔係執法變犯法
以後警察唔會執法

大宅

畀面勳章

parentingstyles 發表於 19-7-30 02:57
建制派人士建議獨立委員會都係講全部查,自己睇新聞。支持查找真相唔需要有政治立場,有常識就足夠。
...

我冇話建制派淨係查一邊,我只係話暴徒泛民只相淨係查被警察,當出現咗兩個唔同嘅獨立委員會嘅版本,你選擇想查支持邊一個委員會呢?
你支持建制嗰個?定係你支持暴力泛民嗰邊啊?
如果支持暴力都有常識嘅話就唔會只得破壞啦!

大宅

其實點execute?邊個可以叫做絶對公正咁查?而家個個都有曬立場重要勁偏激果隻..

最後調查到警察岩 佢地點? 乖乖坐監?

著曬草去台灣啦

禁止訪問

大宅

畀面勳章

parentingstyles 發表於 19-7-30 03:26
建制泛民都有人建議要全面調查,唔偏向任何一方最公平!

咪講笑啦問,建制還建制,建制講嘅全面徹查同泛民講嘅全面徹查根本都唔同,暴力泛民一直都只係支持全面徹查警力警權!

侯爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

大家對成立獨立調查委員會 say NO 之前,係咪應該睇返以往嘅獨立調查委員㑹究竟係咩一回事先呢?

一般獨立調查委員係由特首連同行政會議成員物色人選,制定調查目的、範圍。所以果D顏色乜乜乜真係...................

而從 Day 1 講成立獨立調查委員㑹,都係講希望全面調查修訂逃犯條例風波,從來唔係針對警隊。
ALL ANIMALS ARE EQUAL, BUT SOME ANIMALS ARE MORE EQUAL THAN OTHERS.

大宅

tiffanykit 發表於 19-7-30 00:47
第3方即係邊個?而家8國亂軍睇住香港亂幾開心...(emoji)

絕對同意!我一直反對成立獨立調查!

大宅

解決嚴重社會矛盾需要找出一個最大公約數,政府唔能夠所有訴求都堅拒,
中央、港府、建制、泛民、商界、示威者同時接受既辦法只有獨立調查委員會,
放諸世界都係咁樣解決,好似特朗普咁,就算萬般不願意都要成立通俄門調查委員會,
唔通特朗普唔知道通俄門係針對佢自己咩?點解佢仍然要成立?

就算今次事件最終平息,靠既都係警方武力鎮壓,市民唔敢再講,唔代表心裡條刺唔存在,下次再有爭議事件發生,新仇舊恨只會爆發更大既危機。

侯爵府

回覆樓主:

喊賊捉賊 曱甴強項

子爵府

回覆 tiffanykit 的帖子

支持獨立調查,還警方一個公道,良心說香港警方係之前太克制,
参考一下外國例子就知道!
我覺得要抽纖一個現役,一個退休法官,
陪審團要請有公信力人士例如John Tseng , ICAC 亦要有代表,因為外界傳police 佢哋唔啱,為求公証須各界人士,
抽纖一位己退休及現役警官最好官員Grade,
抽纖商界有代表性人仕,
抽纖一些立法會議員(當中有involved 除外)
抽織一些普通市民,
暫時唸到咁上下。
希望係咁,唔知work 唔work

子爵府

回覆 tiffanykit 的帖子

我成日唸可否請icac 查你所說黃媒同泛民問題

伯爵府

李斯特 發表於 19-7-30 01:16
非常同意你講法。
獨立調查只係質疑警方做法,咁樣根本嚴重打擊做生做死嘅警察士氣..冇意思..
示威者唔肯走 ...

全中

侯爵府

獨立委員會係用黎洗白㗎
bbc cnn 都有教啦
網民自發示威
警察粗暴鎮壓
政府干預自由
中國人權倒退

大宅

曾鈺成講得好好

https://www.am730.com.hk/column/新聞/先止亂,後調查-182356

珍珠宮

係囉。每個人多少都有立場。
且說到底班人只係想要佢地想要的結果。
到時又另一場亂。

禁止訪問

男爵府

parentingstyles 發表於 19-7-30 03:26
建制泛民都有人建議要全面調查,唔偏向任何一方最公平!

嘥氣! 呢個乜嘢獨立調查委員會同嗰“撤回”一樣,都只係成場顔色革命的籍口與口號,查不查、結果班泛民曱甴滿意否,佢哋都仍會不停搞落去,因佢哋嘅終极目標根本是顛覆政權!

公爵府

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

parentingstyles 發表於 19-7-30 01:09
連好多建制派人士都建議特首成立獨立調查委員會,哩度竟然有咁多無知藍絲反對,你地知唔知咁做先可以去查 ...

重點係點樣組成個獨立調查委員會,搵咩人去調查,而家所有人包括平民百姓都有預設立場,應該搵咩人去做先做到公平公正呢

首頁
12345...7

尾頁

跳至