自由講場

跳至

首頁
12345...16

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

比錢疏通個D應該少,習近平上台後好嚴,冇乜人敢收錢做嘢(唔係完全冇,聽聞比以前少)

子爵府

bonbonlush 發表於 19-10-15 20:31
回覆 guigui82 的帖子

廣州好住嗎?現居台灣半退休,考慮回流香港附近城市,機票都慳返。 ...

廣州都唔錯, 好多嘢食,生活跟香港好接近。
我也經常回香港,以前三個月一次, 而家两至三星期一次。

水晶宮

bonbonlush 發表於 19-10-15 20:31
回覆 guigui82 的帖子

廣州好住嗎?現居台灣半退休,考慮回流香港附近城市,機票都慳返。 ...

有錢住深圳福田最好,十零分鐘高鐵可以返到香港,環境好,唔似廣州咁多人。

大宅

jacobkit 發表於 19-10-15 20:24
通常大陸找工做係點的?係咪好靠人事安排?如果我考政府工唔識人係咪可以話無機會?
...

唔好玩,你冇大陸戶口入唔到政府做。就算本身係大陸人都要識人先入到。同埋喺大陸生活最慘就係要去政府辦事嗰part,點到你傻為止

伯爵府

jacobkit 發表於 19-10-15 17:52
一直對大陸的認識都好片面,睇到的都係一d新聞,好同壞的都感覺離自己好遠

身邊的人都來咗香港好多年(ove ...

以上媽咪答你的~我覺得只是講表面的風光。好似旅遊甘/半退休/養老,可能接受/OK(反正乜都吾関你事)。如你系想有更多發展,買樓、生意甚至人事关係……都系好複習……或不夠透明、不公。。我諗尼方面香港始終好D。。

男爵府

回覆 tungking 的帖子

香港人都經常講一句‘識人好過識字’所以其實人脈去到邊都好重要

伯爵府

Happyangela6 發表於 19-10-15 20:48

香港人都經常講一句‘識人好過識字’所以其實人脈去到邊都好重要

人脈確實好紧要,但法律制度的廉潔更重要,因為甘先可保護每個人。

侯爵府

Happyangela6 發表於 19-10-15 20:48

係,其實邊個國家connection都係好重要㗎啦

珍珠宮

stkyo 發表於 19-10-15 18:33
係大陸有物業,近年一年先返去住一排,始終文化唔同,同香港一定有分別,眼見過公安辦事,完全唔覺得佢哋係 ...

還好啦,還是有人會幫的。我親身試過在重慶因為掛住拍照沒有注意樓梯級,啪一聲跌倒了,旁邊有年輕人趕緊過來扶起我。

珍珠宮

回覆樓主:

見表親們
讀大學都唔少錢一年的
出黎做野第一份工萬鬆d
有父母幫
暫時租樓住
父母住東蒄
跟女朋友係廣州做野

另一個自己做單車生意
唔知搵唔搵到
但都做了幾年
有層百令萬的樓

平時返去家庭gathering
佢地主力係打機啦
同普通香港人一樣

不過要送我地返香港
都會戴我地
成個鐘車程的

佢地都比較早結婚
2x歲
仲要好易有b
好多都有咗先結婚添

另外有個暴發戶堂姐
本身我伯已留好多資產房物業俾佢
佢自己貪得意買了塊爛地
政府收了
賠了一層靚樓再加幾百萬呀
羨慕死我地

公爵府

BK Milk勳章

tungking 發表於 19-10-15 20:59
人脈確實好紧要,但法律制度的廉潔更重要,因為甘先可保護每個人。

香港法律而家差不多識人已經冇事,其實到到地方都一樣識人好重要。

複式洋房

回覆樓主:

係深圳和東莞工作過,現在都每個月會上去飲飲食食,一線城市較方便但樓價太高,食野多選擇,用手機支付較多,叫外賣或者買日用品都可以網上買送到屋企門口,呢樣會方便過香港。睇醫生較麻煩,唔似香港周街都有醫生睇,但都會有社區醫生,不過沒保證 允工都要睇專業,政府工唔會請,社保工積金之類好似都買唔到?不過行業都好多,市場夠大。關於去政府機構為事,現在好多都可以網上預約,都算方便,俾紅包之類已經好少。如果係三四線城市,休閑但好難適應。與人相處,大陸人無甘講究,所以都好隨意。

公爵府

BK Milk勳章

平平常常 發表於 19-10-15 21:02
還好啦,還是有人會幫的。我親身試過在重慶因為掛住拍照沒有注意樓梯級,啪一聲跌倒了,旁邊有年輕人趕緊 ...

以前d人好多踫瓷令人見到有事都唔會幫,但而家多左cctv睇得好清楚情況,而且佢地會嚴重懲罰個班人。

ginevra    發表於 20-4-18 13:56

大宅

回覆樓主:

係屋企有咩事要call白車,但分分鐘一個鐘都唔會到,最好自己送去醫院,所以唔好有急病
少D食生果,因好多生果會用不知明藥水浸過
時不時有新聞講拐帶細佬仔,所以小朋友要睇緊
陌生人無端端上前搭訕,問路,盡量提防,多數騙子,之前聽過有借口話賣香水,叫你聞下,其實有迷暈作用,

伯爵府

emt1314 發表於 19-10-15 18:29
如果同現時嘅香港比, 住大陸一定開心過在香港.

1. 食, 多選擇, 平, 靚, 正

好吸引咁喎 , 但唔好處呢 , 都想知

伯爵府

2018復活節勳章

回覆 c.vieri 的帖子

請問行街會唔會特別易聞到煙味? 例如公園區 ~

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

jpwy 發表於 19-10-15 21:37
回覆 c.vieri 的帖子

請問行街會唔會特別易聞到煙味? 例如公園區 ~

唔覺喎,可能地方大,空氣流通掛

子爵府

回覆 whywhite22 的帖子

深圳超正啦,就係冇錢,不過話分兩頭,如果居住成本同香港差不多,住香港weekend 去深圳食下野就ok 啦,始終香港醫療優勝D.

伯爵府

2018復活節勳章

c.vieri 發表於 19-10-15 21:38
唔覺喎,可能地方大,空氣流通掛
明白,謝謝

伯爵府

auhiyo 發表於 19-10-15 21:09
香港法律而家差不多識人已經冇事,其實到到地方都一樣識人好重要。
...

咁問心,除了這次政策引發災難外……過往也是算公正公平~總不會話指吓自己個鼻:我系邊個xxx/權貴就不了了之吧。吓吓以現况來說……香港E+個個都系冇良心、走狗、人頭朱、腦生癌……。。。對我而言,我還是信香港。當然我知人脈很重要,出外靠朋友嘛。。

首頁
12345...16

尾頁

跳至