自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

IloveJJ 發表於 20-1-17 02:06
仲以為要打官司先多添

咁佢都有打官司,但唔夠「小米」變大米咁多。
1 個月可能得1-2 宗。
律師好靠人脈網絡
補充: 果兩位做大firm 兼senior ,相信3x 萬月,唔係咁易

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

俾意見就算, 成人身份證都拎埋, 仲迫咩... 叫佢搵個女朋友男朋友迫佢應該會易好多.

我老公就係咁, 讀某科一年就話唔鍾意唔讀, 我話早d 識佢咪好囉, 我鞭都鞭到佢畢業. 認真講, 迫住讀唔鍾意果科好辛苦, 讀到一年後認清自己而轉科都係件好事.

伯爵府

會俾意見,決定當然由個女自己揀,因為迫唔到。

我女身邊的朋友仔,個個都好讀得下,不是醫科就是物理治療、精算、法律、工程,有個舊年未能入到醫科而暫讀物理治療一年,今年終於得償所願成功轉讀醫科,昨晚成班同學仔出左去慶祝。

男爵府

vanessamom 發表於 20-1-17 07:01
會俾意見,決定當然由個女自己揀,因為迫唔到。

我女身邊的朋友仔,個個都好讀得下,不是醫科就是物理治療 ...

可以轉科架?我冇諗過物理治療可以轉入醫科,我以為只有向下轉,吾會有可能向上轉啊

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

呢啲唔係想迫就迫到,尤其係夠分先有得讀。

一陣讀左科佢唔鍾意唔適合嘅,讀到爛 grade 3rd hon 畢業搵唔到工,一世怨你。

伯爵府

蘋果木 發表於 20-1-17 07:14
可以轉科架?我冇諗過物理治療可以轉入醫科,我以為只有向下轉,吾會有可能向上轉啊 :ha ...

咁當然要夠分先可以成功轉科啦,本身呢位同學仔係好叻下,中學時期年尾經常取晒所有大獎,舊年公開試亦考得好好,只係失手於另一個專考醫科的試,佢讀完一年物理治療(這一年大學成績全部是 HD),再考多次個醫科的考試,加面試成功,終於轉到了。我真係好欣賞呢位同學仔,佢一向目標清晰,知道自己想要既係咩!

水晶宮

回覆樓主:

我有比意見,但我仔自己意志好堅定

所以我冇理佢

男爵府

miffyumiffy 發表於 20-1-17 08:10
我有比意見,但我仔自己意志好堅定

所以我冇理佢

我都係,當年我仔揀科,我只講一句,又吾係我讀,最緊要你有心讀 反而佢學校老師話佢,你揀科好似只為錢喎,應該揀為興趣,我話興趣吾可以當飯食架,讀得大學,吾係為搵份好工為咩呢?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

vanessamom 發表於 20-1-17 07:31
咁當然要夠分先可以成功轉科啦,本身呢位同學仔係好叻下,中學時期年尾經常取晒所有大獎,舊年公開試亦考 ...

我女學校都有d勵志例子
1. DSE appeal中文成功取3,入醫科(之前無3322只有HD)
2. 我個女,由自資degree轉返8大(受歡迎心儀科目,當然唔係神科咁叻),早幾日知道gpa達標可選double major,我已經好開心
3. 同學dse差少少入唔到心儀學系,唔甘心屈就寧願揀同校同課程hd,gpa爆4轉返degree

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

答返樓主
都有同佢分析下各科前景(錢途),尤其要掛牌嘅行業,會幫手問問業內人士意見
決定就由佢自己做,最緊要佢有充夠資料做決定

子爵府

蘋果木 發表於 20-1-16 18:15
你地會吾會俾意見你既仔女?如果佢夠分讀神科,你又會吾會要佢一定要揀呢?

我答先,我會俾意見,但吾會強 ...

我叫阿女最好唔好讀神科,選D最容易讀的

子爵府

vanessamom 發表於 20-1-17 07:31
咁當然要夠分先可以成功轉科啦,本身呢位同學仔係好叻下,中學時期年尾經常取晒所有大獎,舊年公開試亦考 ...

請教:
不是只睇公開試?還要考另一個試?香港?
poly 物理治療 轉 cu/hku E科?

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

一定要俾佢地自己揀,唔係一世怨你呀!
再唔係,讀完神科轉行....

伯爵府

lovedgs 發表於 20-1-17 09:57
請教:
不是只睇公開試?還要考另一個試?香港?
poly 物理治療 轉 cu/hku E科?

不是香港,是外地!

伯爵府

Charlotte_mom 發表於 20-1-17 09:16
我女學校都有d勵志例子
1. DSE appeal中文成功取3,入醫科(之前無3322只有HD)
2. 我個女,由自資degree轉 ...

係呀,見到個女仔考到,我都好開心,因為佢其實係我女的 best friend,佢地兩個以前高中時經常互相鼓勵大家,開住face time 一齊溫書又經常來我家,舊年我女都想跟埋佢讀物理治療

恭喜你女最終入到心儀的學科

wcpcelia    發表於 20-1-17 11:38

侯爵府

姸媽 發表於 20-1-16 23:37
讀書呢樣野,我從來唔會比意見亞女,佢鍾意讀咩科我都會支持,讀書最馬要讀得開心!如果亞女問我意見,我先 ...

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

會比意見但唔會迫,唔鍾意唔會讀得開心。

王國長老

vanessamom 發表於 20-1-17 10:34

係呀,見到個女仔考到,我都好開心,因為佢其實係我女的 ...

多謝你,我女讀書唔係特別叻,佢搵岩自己條路我已感恩 (佢轉到u, 係真係工作+學習都有用心,我都好安慰)
祝你女女都學業進步

伯爵府

Charlotte_mom 發表於 20-1-17 11:27
多謝你,我女讀書唔係特別叻,佢搵岩自己條路我已感恩 (佢轉到u, 係真係工作+學習都有用心,我都 ...

謝謝!係呀,做父母既最開心就係見到仔女搵到適合自己既路,努力而認真向著目標而行!

首頁

尾頁

跳至