1-3歲

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

可能佢口肌較弱,可以俾啲硬少少嘅食物俾佢咬,又俾佢用飲管飲水同玩吹泡泡遊戲

別墅

Bohdi 發表於 20-3-20 01:22
1.買T字牙膠,每日用兩邊大牙咬至少十次(要咬到有聲才算)
2.用開party 嗰種旋轉飲筒飲水/乳酪
3.吹bubbl ...

好呀!多謝你建議!健康院醫生打左黎問我情況,話小朋友言語遲左1年,比信我去排沙田尤德,問過人都要排年半,協康會又未有消息,幼稚園又未開得學!只有自己好好在家訓練!有無話幾耐先有改善?最近小朋友有意識抹口水!但口水依然好多!4-5條口水堅係必然既事!

別墅

sheepandyan 發表於 20-3-22 13:44

好呀!多謝你建議!健康院醫生打左黎問我情況,話小朋 ...

至少兩個月,每日好勤奮咁練習,我個仔係咁,跟住慢慢收。不過我依家發現有時佢玩得好投入的時候都係有流口水(emoji)不過就好少量。。。唉,一起努力!

複式洋房

回覆樓主:

戒流口水:
試下24小時留意住個仔, 當佢想流口水時, 就提佢"要吞口水,口水係唔會流出黎架" "無人流口水架, 要吞架" ~~~ 不停不停不停提住~~~提到連自己都覺得自己超煩(屋企人當然話我好煩啦, 但我都無理,因為我決心要幫佢戒流口水)!
當中, 自己要控制住情緒, 如果唔係,大聲鬧佢,佢就會喊或發脾氣,就唔採我,咁就前功盡棄了!!
(當年, 我連續三日用呢個方法, 最終成功左!) 我仔而家8歲了! 唸返當時戒流口水情況都好難忘!
不過, 過程真係要好有恒心, 唔可以半途而廢! 希望你成功!

別墅

回覆樓主:

啱啱見到我仔以前嘅ST有個關係2歲唔講嘢嘅網上講座,有需要可以PM我。

(唔知有冇違規,有嘅請Delete post)

別墅

(最新update)
27M都帶左小朋友去協康會做心理評估,心理學家評佢係自閉傾向,智商只DELAY 1-2 個月! 佢強調自閉徵狀不明顯,個日好合作肯玩,大部份tasks都做到底但因為佢有撞頭打頭,笑同咪眼鬼瞼,用腳尖行(我無用地墊就變番正常),開關門(現在都都停了),定期轉行既固定路線等行為

現在心理學家會做
1.比轉介信尤德建議小朋友做言語治療
2.比信我去排精神科,話入小學前再做多次評估我去簡學校
3.比信我社署再排服務 位佢話叫我EIOS自行決定

我想問一下各位意見我係未同佢排S位比較好?本身8月中就入私人N班,我都想佢試下讀,建立番社交, 但又好怕老師吾理佢,好多人話呢d小朋友好多都簡錯幼稚園害左佢,同佢成日都要開門走, playgroup 同interview都有想開門走,想問下各位意見,小朋友仲未講野,見過佢有意識講過下姐姐同食同吾食,都多BB話,仲係好多口水,比以前口水係小左D,提佢識抹同合口,食野可以自己食,識去洗手,刷牙,除衫,除片! 我覺得佢自理比我訓練後好左好多,同行樓梯見佢開始識左右腳交換上樓梯, 仲有好肯自己行1-2小時無問題!未識跳同吹動作.
playgroup老師摸佢就話佢肌張低,d肉林,大小肌發展吾好,所以行路左搖右擺及吾隱,要多運動! 我都幾肯定佢智力無問題,個日協康叫佢指形狀,大細,佢只識圓形,因為我無教佢,回家教佢,見佢都好快有概念指到!

我會自己在家再train佢,但平時斬係工人湊,我要番工,想問大家係未排s位岩佢多點?

首頁

尾頁

跳至