自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

豬仔嘜 發表於 20-2-23 16:44
我間中都有做
最緊要有感恩嘅心

同意,除了感恩之心,仲有肯花時間做呢

珍珠宮

fatmousechai 發表於 20-2-23 20:31
Thank you 其實同做運動訓練肌肉一樣,mindfulness meditation 訓練腦專注力,只要肯練就有成果,無話得唔 ...

想像唔到果個境界係點。
我記得其中有和解4個金句,對唔住,請原諒我,我愛你,多謝你。

翡翠宮

回覆樓主:

好似係好高深嘅嘢

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

男爵府

男爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

毛,謝分享

男爵府

繼續支持!
很好的topic!是睡前做嗎?

謝謝!

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

冥想令我想起 王守仁 格竹, 格唔出理, 但格出感冒

與其冥想,令思想閒置,我選擇閱讀

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

芒果米池 發表於 20-2-23 20:56
想像唔到果個境界係點。
我記得其中有和解4個金句,對唔住,請原諒我,我愛你,多謝你。
...

我做嘅正念冥想只是專注自己呼吸同身體感覺好簡單咋

珍珠宮

lhyv 發表於 20-2-24 10:31
繼續支持!
很好的topic!是睡前做嗎?

Hihi 謝謝你呀,
時間任君選擇,我自己喜歡早上早啲起身做,上面有簡單教學link, 如果我只可以recommend 一個養生方法,一定係正念冥想呢

珍珠宮

小肥兔 發表於 20-2-24 10:45
冥想令我想起 王守仁 格竹, 格唔出理, 但格出感冒

與其冥想,令思想閒置,我選擇閱讀

我幾年前同你一樣對冥想好抗拒格格不入,所以無所謂㗎最緊要自己喜歡

男爵府

多謝分享
發覺只有離開幸福, 才能看清幸福, 但代價總不低, 但是,沒有錯過, 又何嘗會知道什麼是對的.

珍珠宮

fatmousechai 發表於 20-2-24 13:07
我做嘅正念冥想只是專注自己呼吸同身體感覺好簡單咋

因為我之前睇過有關冥想嘅片,其中有個好好的,係教療癒內在小孩,但已經被刪除,跟住做個人會覺得好舒服,好放鬆,對自己童年時某些陰影釋放。

4個金句對係當你同某人嘅關係唔好,聽住音樂,腦海想住某人,念呢四個金句,你就可以慢慢將你同佢之間嘅唔好事情放下。

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

thanks for sharing

洋房

回覆樓主:

我都有冥想呀,冥想新手。每次15-20
mins,但我好多時後半都會瞓著……

珍珠宮

芒果米池 發表於 20-2-24 15:12

因為我之前睇過有關冥想嘅片,其中有個好好的,係教療癒內 ...

原來係咁,多謝分享

珍珠宮

佛系小姐 發表於 20-2-24 15:28
我都有冥想呀,冥想新手。每次15-20
mins,但我好多時後半都會瞓著……

我同你一樣都係新手呢

大宅

fatmousechai 發表於 20-2-23 13:46
Hihi 其實呢,我都諗咗一陣先決定開依個post 呢,因為我怕大家都覺得冥想係好抽象、好離地、懶高深(因為我 ...

多謝分享!
但城市人要做到20分鐘,乜都唔諗,只留意呼吸好難⋯我曾經都試過靜坐,但腦海裏面,不停彈了出來。
請問你有咩好嘅方法,令自己盡量唔好諗其他嘢?

珍珠宮

Alma88 發表於 20-2-24 18:30
多謝分享!
但城市人要做到20分鐘,乜都唔諗,只留意呼吸好難⋯我曾經都試過靜坐,但腦海裏面,不停彈了出 ...

我copy and paste 人地心得:
當你第一次坐下來專注呼吸時,你會驚訝地發現自己的大腦如此忙碌。它反覆地追逐自己。它在說話,它在思考;它在幻想、在做白日夢。這是很正常的。當你的大腦在冥想中開始走神,用心觀察到這一點。 事實上,這正是在冥想中取得進步的必經過程——通過延長我們的清醒時間來覺察這些飄忽不定的念頭。最終你將提高保持專注的能力。

原文網址:https://kknews.cc/health/4zzg9ex.html

我自己心得:
我初初係聽headspace guided meditation 由5 分鐘開始慢慢增加到10,15,20, 現在約30min(現正沒有聽guided meditation 了)
其實正念冥想唔你叫你乜都唔諗而係察覺幾時走神,人腦不斷wandering 好正常呢,正念冥想目的係活在當下,aware at the present moment ,而家我心都成日走神只要慢慢回到呼吸就ok呢

大家一齊交流吓吖

大宅

fatmousechai 發表於 20-2-23 13:46
Hihi 其實呢,我都諗咗一陣先決定開依個post 呢,因為我怕大家都覺得冥想係好抽象、好離地、懶高深(因為我 ...

睇完你介紹的文章,但都有講/教聚焦和正念,但直正冥想的好處沒什麼提及,能說一下對你的影響嗎?或者有沒有文章介紹一下説冥想後的好處和改變啊

首頁

尾頁

跳至