夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

Rilakkuma312 發表於 20-2-28 10:04
咁樣住黃大仙或者樂富都唔錯。

如果住北區,至少你每日返工來回用多1小時,一年就好襟計。住大啲有邊個唔 ...

明白

男爵府

冇可能要老人家日日搭車去咁遠湊b
後生都覺得辛苦啦
有冇考慮放bb係老人家到 你地兩公婆日日番工收工去接佢?

男爵府

talk.something 發表於 20-2-28 10:07
感謝你提醒,聽完你甘講更加驚搬入北區...
要再同老公傾下,可能我哋 ...

你哋可以問一啲已經有小朋友讀幼稚園、小學嘅朋友,了解吓地區對學校有幾大影響,睇吓你老公會唔會開竅。

子爵府

BK Milk勳章

回覆 talk.something 的帖子

提議:
1, 你地早上湊BB去娘家, 放底BB. 晚上放工去娘家睇BB, 即日湊BB回家(會好辛苦), 或星期五湊回家過周未(會掛住BB)
2, 請工人, 娘家/夫家長輩間中去你家幫手

娘家搬去你家住, 通常鬧交收場.
而且娘家 keep 住現居地址, 都方便將來升學, 有多一個選擇.

別墅

asamay 發表於 20-2-28 10:18
冇可能要老人家日日搭車去咁遠湊b
後生都覺得辛苦啦
有冇考慮放bb係老人家到 你地兩公婆日日番工收工去接佢 ...

多謝提議=)

別墅

ada_fung 發表於 20-2-28 10:29

感謝提議=)

別墅

Pepero 發表於 20-2-28 10:19
你哋可以問一啲已經有小朋友讀幼稚園、小學嘅朋友,了解吓地區對學校有幾大影響,睇吓你老公會唔會開竅。
...

明白

子爵府

首先我覺得你C6太一廂情願,因為佢覺得你父母搬去你哋度住無問題,但未有考慮你父母的意願,老人家要離開自己住開的社區,唔係咁容易,我之前租屋,有個鄰居就係將自己的家租出去,然後去咗個女屋企住,但我見一年(即死約完,個租客就要搬走),佢最後都搬返去自己的家住,聽佢講,就係唔慣去咗新界,亦都係一齊住唔太習慣同方便

如果要你兩老每日咁勞累咁去大西北,真心講,我唔忍心,我哋自己都係每日湊小朋友返去媽媽度,工人都係係媽媽度照顧小朋友,坦白講,我算住得好近,幾個小巴站就到,長年累月我同我c6都覺得好累,我c6好彩唔係shift,所以可以分擔吓,我哋直頭想係我媽嗰頭搵單位租,咁就更省時

所以如果係拉据決定唔到買邊度,我就覺得唔好夾硬買,之後互相埋怨,你C6覺得大西北咁方便,咁你一係試吓係大西北租住先,之後嘗試每日來回先再決定吧!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

talk.something 發表於 20-2-28 00:07
故事比較長篇,希望大家可以比d意見。(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
我覺得同你老公相談下,你講你意見但以你c6為主

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

talk.something 發表於 20-2-28 00:07
故事比較長篇,希望大家可以比d意見。(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
小心處理因會種下好長好長手尾,以後會有問題

男爵府

你老公好自私,講完。
佢一個人想住大50呎要移動BB 加外父外母兩老,自私到暈。生左BB 基本上都要近親人少少有照應。你老公好唔成熟,佢冇感受過同做過reality check。
你唔想同佢嘈既咪試吓租大西北一年,等佢感受吓。最多嘥一年租啫。

子爵府

其實,解決好簡單亦無得爭拗,同你父母一齊住係你老公單方面想,但外父外母已經表明立場唔同住。

1)要外母揍B,就要住近就兩老

2)住大,請姐姐揍,外母得閒就過嚟睇下

叫你老公自己揀

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

冇理由因為只想住大啲,就忽略所有問題,如老人家長途跋涉,返工唔近,遲啲BB返學

別墅

honeybid2 發表於 20-2-28 13:02
你老公好自私,講完。
佢一個人想住大50呎要移動BB 加外父外母兩老,自私到暈。生左BB 基本上都要近親人少 ...

Haha ^^‘’
其實唔係呀、我老公好好。

子爵府

talk.something 發表於 20-2-28 13:42
Haha ^^‘’
其實唔係呀、我老公好好,只係有好多野未考慮到,可能我們都係新手爸媽,好多野都無經驗忽略 ...

假如需要四大長老支援,住近佢哋,對雙方都非常好,如果貪大幾十呎或者景觀好啲,只會得不償失,坦白講一日有幾多時間係屋企,最緊要方便。

大宅

不如租住試下先?

子爵府

畀面勳章

其實好簡單,唔洗諗到咁複雜。。
校網問題:住近啲黃大仙,果度校網都唔見得好。。所以校網方面打和。。
湊bb問題:你地認為住近啲父母湊bb; 屯門住大啲,就要請工人湊bb。
買樓問題:邊個俾錢邊個決定。
請工人問題:通常未請過工人,都話唔想請,唔慣多個人,等等。。但請過工人,大部份嘅人都覺得好處多過唔好處。。

男爵府

jeremylui83 發表於 20-2-28 15:01
其實好簡單,唔洗諗到咁複雜。。
校網問題:住近啲黃大仙,果度校網都唔見得好。。所以校網方面打和。。
湊 ...

呢樣真,通常話唔想請工人嘅,都未請過工人。
其實請咗工人,真係幫輕好多 ,但要接受多個外人喺屋企囉。

別墅

Rilakkuma312 發表於 20-2-28 13:53
假如需要四大長老支援,住近佢哋,對雙方都非常好,如果貪大幾十呎或者景觀好啲,只會得不償失,坦白講一 ...

Thanks

大宅

回覆樓主:

如果我一定會搬娘家附近,有咩事都有家人照應,小朋友到時返學一定比大西北好。

住大西北要請工人照顧bb,但遇到好既工人姐姐真係要少少運氣,有咩事都係靠屋企人安心d

首頁

尾頁

跳至