0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

Szeyanchikit 發表於 20-3-18 22:03
我個bb14天,把聲已經沙左啦,我都好擔心呀

完全明白.....14日就咁快沙聲,初生應該瞓多啲..

複式洋房

sheep010 發表於 20-3-18 17:37
咩事亂教人?!!

中醫教 中咩毒 醫生夠話唔好飲水啦,大把人比水bb飲 唔覺有咩問題

複式洋房

回覆 SugarLove 的帖子

蜜糖可含有各種細菌並不是BB腸胃可承受,其中的肉毒桿菌會產生毒素,更加可能致命。

一歲以下BB唔飲得蜂蜜係因為BB免疫系統未成熟,好易引起敏感,加上峰蜜有天然既菌,BB過濾唔到,食左就會有問題

大宅

duckie919 發表於 20-3-19 16:15
咁你點搞?由得佢?

頭1個月真係完全冇辦法,只可以抱成晚仲要行嚟行去拍住安撫,但都唔係太有用。到2個月就開始好啲,因為佢識同人玩同識笑 不過夜晚都係會咁 試下比奶嘴啦,聽好多媽媽話人生會即時美好晒,不過我媽唔想比,所以我仲未比

男爵府

SugarLove 發表於 20-3-19 18:44
中醫教 中咩毒 醫生夠話唔好飲水啦,大把人比水bb飲 唔覺有咩問題

自己餵自己個b鬼理你,但唔好亂教人囉

別墅

Hapi_Baby 發表於 20-3-18 19:22
52days
我嗰個勁細膽㗎,我要包住佢瞓先得!
之前除咗瞓,其餘時間淨係識得喊,又成日好嬲!

我女50天…同你一樣…晚晚攬住瞓…好辛苦

別墅

duckie919 發表於 20-3-17 23:56
我想問下你哋BB有冇喊到失聲
我擔心係其他問題定係因為喊得多,唔想因為咁樣就帶佢睇醫生,想問下意見
...

我女女都係…狂哭聲都變了…好難湊…
出生第三個星期就去睇兒科了…醫生話肚風勁,開了去肚風藥水,吃了好D…
前晚…繼續哭足一晚…救命(emoji)
吾明點解甘難湊………頂吾順…俾了保嬰丹她吃…今晚好好多了…雖然都係一個鍾醒一次,但起碼吾哭先…(我女依家50天)

大宅

bowiebbtong 發表於 20-3-20 03:16
我女女都係…狂哭聲都變了…好難湊…
出生第三個星期就去睇兒科了…醫生話肚風勁,開了去肚風藥水,吃了好 ...

余人生?點食架呢?ai!好怕長期咁

別墅

duckie919 發表於 20-3-20 04:43
余人生?點食架呢?ai!好怕長期咁

係啊,佘人生保嬰丹!我係第二胎,因妹妹先50日人仔,太細個,好多媽媽都吾建議吃,只係我第一胎哥哥有吃開,無咩副作用反應!所以先敢俾妹妹吃!(捱到滿咗月,好似37日先俾她吃,到依家已經吃了一樽了,分2次吃…)
你自己衡量下,因有好多中藥成分!因妹妹嘅情況我上網搵了好多資料!好多媽媽分享三個月後嘅BB會乖好多!
唉…以前話哥哥難湊…點知妹妹先係難湊幾十萬倍!!依家日日捱日子…度秒如年…聽到妹妹哭…我簡直想崩潰,希望快D三個月!!!老實講頭一個月勁難湊…依家比第一個月好D…

首頁

尾頁

跳至